Czy wersja pasteryzowana i niepasteryzowana danego powinna tworzyć osobną markę w DP?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sokół83
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.12
    • 1598

Czy wersja pasteryzowana i niepasteryzowana danego powinna tworzyć osobną markę w DP?

Widzę, że coraz więcej piw jest podzielone na pasteryzowane i nie (np. Twierdzowe). Moim zdaniem jest to bez sensu i w dodatku tworzy niepotrzebny bałagan. Bo:
    1. Pasteryzacja nie powoduje, że nagle mamy do czynienia z zupełnie nowym piwem. Zmiana ekstraktu (i to co najmniej o 1BLG) czy receptury to powstanie nowego piwa - a nie poddanie bądź rezygnacja z pasteryzacji. Poza tym mamy tu pewną niekonsekwencję. Olsztyńskie było do tej pory (prawdopodobnie) 10-tką, teraz jest 12-tką i to jest właśnie dla mnie powód do uznania za nowe piwo, a nie zmianę parametrów.
    2. Do tego jest odpowiednia opcja w DP.
    3. Piwo może być z butelki pasteryzowane, a z beczki nie - i co wtedy?
    4. Jedynym powodem dla robienia osobnych wersji piw pasteryzowanych i nie, jest sytuacja kiedy obie wersje są na rynku i różnią się etykietami. A to, że browar kiedyś robił pasteryzowane, a teraz nie - to nie jest powód do robienia nowego piwa w bazie. Szczególnie, że trzeba dodawać w nawiasach dodatkowe człony, które tak naprawdę nie odzwierciedlają nazwy.
    42
    Tak
    52,38%
    22
    Nie
    26,19%
    11
    Tylko w przypadku, gdy etykiety obu wersji różnią się wyraźnie (inny kolor czy motyw)
    21,43%
    9
    Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19274

Jeśli marka NP jest obecna tylko w kuluarowych degustacjach to nie należy jej tworzyć. Jeśli funkcjonuje osobno na rynku to jak najbardziej musi mieć swoje miejsce w DP. Moim zdaniem...

Comment

• VanPurRz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 4229

A po co? Przecież to to samo piwo. Gdyby wersja np różniła się ekstraktem itp., wtedy tak.
      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Pendragon
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13956

Poruszone zagadnienie tylko na pierwszy rzut oka może wydawać się proste do rozstrzygnięcia - powinno / nie powinno.

Przypadek Twierdzowego prawdopodobnie jest już bezprzedmiotowy, historyczny, bo zdaje się, że browar z powodów kłopotów z wersją niepasteryzowaną zrezygnował z jej wypuszczania.

Prześledźmy inne browary:

1. Amber. Jak traktować markę Natur niepasteryzowany? Przecież to to samo co Remus (pasteryzowany). To samo z Amberem Naturalnym - niepasteryzowaną wersję Złotych Lwów?

2. Czarnków - Tu od dawna było zamieszanie, ale obecnie jak sobei wyobrazić notoryczne zgłaszania przez forumowiczów braku w DP wersji "zielonej"?

3. Konstancin. Podobnie jak w przypadku Ambera: Dawne i Starodawne to te same piwa.

4. Łomża. Export / Export niepasteryzowane i Wyborowe / Niepasteryzowane (0.33)

5. Perła. Chmielowa / Niepasteryzowana

6. Zodiak. Lew Mocny / Twoje Mocne - niby to samo

7. Piwa grupy Carlsberg - kwestia Kasztelana i Piasta (Bosman n/p to już historia)

8. Piwa grupy Żywiec - Królewskie, Leżajsk i Specjal z Warki.

W tych dwóch przypadkach dochodzi jeszcze kwestia pochodzenia danego piwa.

9. Namysłów. Tutaj to jest ciekawie. Jest marka Namysłów Niepasteryzowany, który ma 6% oraz Kozackie Niepasteryzowane też 6%. Ale zwykła wersja Kozackiego ma 5%.... Zwykłe Zamkowe ma 5,6% a wersja niepasteryzowana 5,8% No chyba, że nikt nie zgłosił jeszcze zmiany tych parametrów.

Jak widać łatwo rzucić takie hasło, ale realizacja postulatu może wprowadzić jeszcze większe zamieszanie. A co z klonami z podanych przykładów Ambera i Konstancina? No bo skoro zrównalibyśmy te marki do jednej, to idźmy dalej i zróbmy porządek z takim VanPurem [ nie VanPurRz-em ], który robi może z 4 rodzaje piwa a marek ma ze 40. A co z Bernardami? Przecież to też te same piwa co ich marki macierzyste. Nie zapominajmy jeszcze o wersjach niefiltrowanych Żywego, Broka czy też teraz Łomży To też te same piwa...

Jak widać, i myślę że wielu poprze moje zdanie, istniejące kryterium osobnej marki (etykiety) jest rozsądne.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-04-05, 09:03.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Myszon007
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.02
          • 1208

A co z wersjami beczkowymi niektórych piw? Np. Browar Staropolski w swojej knajpie oferuje niepasteryzowane wersje swoich produktów (Mocne Niepasteryzowane, Miodowe Niepasteryzowane...) Czy takie piwa powinny być zgłaszane jako nowe i dodawane osobno do DP?
          ♪♫

Comment

• Sokół83
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.12
            • 1598

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi

Prześledźmy inne browary:

1. Amber. Jak traktować markę Natur niepasteryzowany? Przecież to to samo co Remus (pasteryzowany). To samo z Amberem Naturalnym - niepasteryzowaną wersję Złotych Lwów?

2. Czarnków - Tu od dawna było zamieszanie, ale obecnie jak sobei wyobrazić notoryczne zgłaszania przez forumowiczów braku w DP wersji "zielonej"?

3. Konstancin. Podobnie jak w przypadku Ambera: Dawne i Starodawne to te same piwa.

4. Łomża. Export / Export niepasteryzowane i Wyborowe / Niepasteryzowane (0.33)

5. Perła. Chmielowa / Niepasteryzowana

6. Zodiak. Lew Mocny / Twoje Mocne - niby to samo

7. Piwa grupy Carlsberg - kwestia Kasztelana i Piasta (Bosman n/p to już historia)

8. Piwa grupy Żywiec - Królewskie, Leżajsk i Specjal z Warki.

W tych dwóch przypadkach dochodzi jeszcze kwestia pochodzenia danego piwa.

9. Namysłów. Tutaj to jest ciekawie. Jest marka Namysłów Niepasteryzowany, który ma 6% oraz Kozackie Niepasteryzowane też 6%. Ale zwykła wersja Kozackiego ma 5%.... Zwykłe Zamkowe ma 5,6% a wersja niepasteryzowana 5,8% No chyba, że nikt nie zgłosił jeszcze zmiany tych parametrów.

Jak widać łatwo rzucić takie hasło, ale realizacja postulatu może wprowadzić jeszcze większe zamieszanie. A co z klonami z podanych przykładów Ambera i Konstancina? No bo skoro zrównalibyśmy te marki do jednej, to idźmy dalej i zróbmy porządek z takim VanPurem [ nie VanPurRz-em ], który robi może z 4 rodzaje piwa a marek ma ze 40. A co z Bernardami? Przecież to też te same piwa co ich marki macierzyste. Nie zapominajmy jeszcze o wersjach niefiltrowanych Żywego, Broka czy też teraz Łomży To też te same piwa...
            Nie wiem czy masz problem ze zrozumieniem tego co napisałem, ale nie zgłaszałem postulatu integracji różnych marek jeśli stanowią to samo piwo. Takich piw jest całe mnóstwo w Polsce i zasada na browar.biz jest prosta - osobna marka = osobne piwo. Nie pamiętam, żeby ktokolwiek miał co do tego wątpliwości.

Jeśli piwo ma tę samą nazwę, ale jest robione w dwóch wersjach, które różnią nie tylko napisem "niepasteryzowane", ale mają inny motyw graficzny czy kolorystykę, czyli innymi słowy stanowią osobną markę, to wówczas, uważam, że powinny istnieć w DP osobne piwa.

Ale jeśli mamy takie Twierdzowe, które browar postanowił spasteryzować, to uważam, że nie ma sensu tworzyć nowego piwa, bo w ten sposób dodajemy kolejnego, w dodatku niepotrzebnego, klona. Piwo się nie zmieniło, nazwa się nie zmieniła, etykieta dalej ta sama - więc jest to dalej to samo Twierdzowe. Poza tym powoduje to problemy z głosowaniem na Piwem Roku. Piwo było jedno, w plebiscycie są dwa.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Sokół83; 2012-04-05, 10:12.
            Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• Pendragon
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13956

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Myszon007 Wyświetlenie odpowiedzi
              A co z wersjami beczkowymi niektórych piw? Np. Browar Staropolski w swojej knajpie oferuje niepasteryzowane wersje swoich produktów (Mocne Niepasteryzowane, Miodowe Niepasteryzowane...) Czy takie piwa powinny być zgłaszane jako nowe i dodawane osobno do DP?
              Od tego masz opcję w DP do zaznaczania wersji p. i np.

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Pendragon
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13956

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie wiem czy masz problem ze zrozumieniem tego co napisałem, ale nie zgłaszałem postulatu integracji różnych marek jeśli stanowią to samo piwo.
                W sumie miałem zamiar zrewanżować Ci się równie niegrzecznie, ale odpuściłem...

Twój postulat (moim zdaniem) tworzy precedens do kolejnych żądań. I o tym pisałem, a nie że zgłaszasz coś tam więcej.

Co ci przeszkadza to biedne Twierdzowe? Była marka która jak byk miała na etykiecie Twierdzowe Niepasteryzowane (i to dużymi literami). Teraz napis Niepasteryzowane zniknął (ponoć, bo ja jeszcze go w nowej odsłonie nie widziałem). Na całe "nieszczęście" producent nie zmienił lekko tła, no bo przecież o odmiennej marce decyduje tło graficzne, a nie napis - nazwa piwa...

Comment

• Sokół83
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.12
                  • 1598

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                  W sumie miałem zamiar zrewanżować Ci się równie niegrzecznie, ale odpuściłem...
                  yyyyy a co jest w mojej wypowiedzi niegrzecznego?
                  Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• Pendragon
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13956

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
                    yyyyy a co jest w mojej wypowiedzi niegrzecznego?
                    Dla mnie sformułowanie "masz problem ze zrozumieniem" nie jest zbyt eleganckie.

Comment

• Sokół83
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.12
                      • 1598

Eleganckie to rzeczywiście nie jest, ale że niegrzeczne od razu? Jak tak to sorry
                      Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• Pendragon
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13956

Zapomnijmy już o tym i wracajmy do tematu

Comment

• wasyll
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 1823

Jeśli już mowa o piwach w DP, to chcę wtrącić swoje trzy grosze.

Czy nie lepiej żeby w tymże dzienniku zamiast zamieszczać dwa piwa, które nie różnią się od siebie niczym innym, jak tylko nazwą (np. Cornelius pszeniczny i Cornelius weizen bier), zamieścić je, jako jedną pozycję? Na przykłąd w postaci:

Cornelius pszeniczny/Cornelius weizen bier.

Sokół już wcześniej to zauważył i ja się do tego skłaniam (choć mówię o nieco czym innym), że to w efekcie powoduje problemy z głosowaniem na Piwo Roku. Sama nazwa i inna etykieta to chyba za mało żeby tak kombinować.
                          www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• e-prezes
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19274

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                            A po co? Przecież to to samo piwo. Gdyby wersja np różniła się ekstraktem itp., wtedy tak.
                            Jeśli smakuje inaczej to powinno być osobno. Sam kiedyś miałem okazję doświadczyć różnicy pomiędzy wersją butelkową a laną relakspolowych piw wynikającą z różnic w pasteryzacji (tunelowa i w przepływie). Jeśli istnieją piwa tylko ze zmienioną etykietą (np. private label) to dlaczego nie wyraźnie różniące się profilem smakowym?!

Comment

• wasyll
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.09
                              • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jeśli smakuje inaczej to powinno być osobno.
                              Kwestia smaku jest pojęciem względnym, dla jednych może być różnica, dla innych nie. To raczej słaby argument.
                              www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

Przetwarzanie...
                              X