Wystrój świetny, bez dwóch zdań, ale atmosfera w sali była jakaś odhumanizowana.
Nowe browary restauracyjne a wystrój
Collapse
X
-
Ja jestem starszy pan, więc mi wolno... Zamość jakoś mi nie przypadł do gustu jako brewpub. Zdecydowanie wolę klimaty teutońsko-germańskie albo anglo-saksońskie.
Co do odhumanizowania, każda knajpa pusta wygląda do d**y, dlatego piwiarnie najfajniej prezentują się w tłoku po zmroku.
Comment
-
Z waszej dyskusji wynika wniosek taki, że wystrój browaru restauracyjnego nie jest związany z istnieniem browaru, a funkcją, jaką lokal ma pełnić - pub, resturacja czy klub.
Takie Bierhalle (na wrocławskim przykładzie) chce być postrzegane przede wszystkim jako restauracja "casual dining" (coś pomiędzy barem a restauracją). Własna produkcja piwa ma być silnym atutem przyciągającym klientów, ale nie celem samym w sobie. Wystrój jest pół-restauracyjny, w stylu podobnym do innych sieciówek z tego segmentu (np. Pizza Hut) i tematyczny.
Z drugiej strony wrocławski Spiż kojarzony jest przede wszystkim jako pub z własnym piwem i taki ma wystrój, w którym ważną rolę zajmuje bar i to co za nim stoi. Posiada także oddzielną salę typowo restauracyjną (w końcu lokalizacja w Rynku), ale ta nie jest tak oblegana jak pub i ogódek letni.
Atmosfera... ta w pewnej części zależy od gości. Podczas dużych wydarzeń sportowych Bierhalle przypomina raczej pub niż restaurację. Spiż za to jest "miejscem spotkań", gdzie można napić się dobrego, wrocławskiego piwa (czym wbija szpilkę w pobliską Piwnicę Świdnicką i jej wrocławskiego Barana, czyli Piasta), przegryzając chleb ze smalcem.Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2012-04-11, 14:22.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Chętnie zobaczyłbym coś nowego. Pseudo "piwny" wystrój, już mi się przejadł. Najlepsze niemieckie piwiarnie, czeskie gospody czy anglosaskie puby są takie jakie są nie dlatego, że projektował je jakiś wzięty dizajner, ale porostu takie są i już. Składają się na to oryginalne wnętrza, tradycja i często lata historii. Bardzo ciężko to podrobić i rzadko to się u nas udaje...Comment
-
Comment
-
Mnie marzy się taki rynek jaki jest w Czechach gdzie całkiem niemała część browarów to małe przyknajpiane browarki dla nie wiem jak to nazwać - lokalnej społeczności? Dla wszystkich po prostu , a przynajmniej dla różnych grup społęcznych, i cenowo i "wystrojowo". jest tam tak po prostu normalnie, bez tego polskiego napuszenia.
U nas knajpa z warzelnią piwa to bajer a bajery są drogie. Drogie koszty jej uruchomienia to drogie piwo. Sam fakt iż lokuje się je nie w małych miejscowościach a praktycznie nadal wyłącznie w centrach dużych miast nie sprzyja ich dostępności dla zwykłego polskiego piwosza. Knajpa droga musi mieć wypas i wypierd a te przejawiają się u nas właśnie w postaci tzw surowej cegły, drewna i błyszczącej miedzi.
Szczerze mówiąc nie jest to dla mnie dramatem bo będzie ok jeśli każdy polski brewpub będzie 3mał estetyczny poziom właśnie takiej "piwnicznej" knajpy. Gorzej chyba jakby pojawiały się jakieś kiczowate np plastikowo-transowe badziewia. Myslę że z czasem właściciele już okrzepłych biznesów piwnych zauważą iż nie różnią się od konkurencji i wyjdą poza schemat. I zrobią to na poziomie. Tu akurat jestem optymistą.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Mówiąc "u nas" miałeś chyba na myśli Warszawę. Ale Polska nie skłąda się tylko z Warszawy, Zakopanego i Sopotu, ale również z mnóstwa innych, mniejszy i większych miejscowości. Po dziesięciu prawie latach należenia do forum powinieneś już to wiedzieć i tego rodzaju złote myśli zostawić dla siebie.Comment
-
Spokojnie, za 30-40 lat te knajpy będą kultowe. Wystarczy nic w nich nie remontować.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Mówiąc "u nas" miałeś chyba na myśli Warszawę. Ale Polska nie skłąda się tylko z Warszawy, Zakopanego i Sopotu, ale również z mnóstwa innych, mniejszy i większych miejscowości. Po dziesięciu prawie latach należenia do forum powinieneś już to wiedzieć i tego rodzaju złote myśli zostawić dla siebie.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
-
Sprzedam w komplecie pokale RESTAURACYJNE EB i masę dodatkowych gratis z lat PRL.
Jestem mocno elastyczny, mogę zawieźć, mogę kupca przyjąć u siebie w domu.
Nie chciałbym sprzedawać pojedynczo, bo teraz taka kolekcja już nie do zdobycia.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany...5 Photos-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
-
-
Dzień dobry.
Porządkuję swoje zbiory pokali restauracyjnych i klubowych EB.
Wszyscy lubimy piwo, chodzimy po knajpkach..
Czy może ktoś z państwa może pomóc w identyfikacji miast z których pochodzą pokale?
Część wiem, ale chciałbym uzupełnić te dane.
Nie...5 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
-
Browar w Szklarskiej Porębie zainstalowano w istniejącej "od zawsze" Oberży u Hochoła. To piękny, stary, dwupiętrowy dom znajdujący się pod stałym nadzorem konserwatora zabytków. Budulcem był tu kamień, cegły jak i drewno. Niegdyś funkcjonował tu także hotel, obecnie nie ma...
-
Channel: Dolnośląskie
-
-
Na dniach ma być oficjalne otwarcie. Znajduje się na w miejscu dawnej restauracji Akwarium przy samym nadbrzeżu.
Sala to bar ze stolikami, za przeszkloną szybą widać serce browaru, warzelnia na widoku. W sezonie mają być stoliczki na zewnątrz. Wystrój dość nowoczesny, na tyłach baru...-
Channel: Warmińsko-Mazurskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment