Wystrój świetny, bez dwóch zdań, ale atmosfera w sali była jakaś odhumanizowana.
Nowe browary restauracyjne a wystrój
Collapse
X
-
Ja jestem starszy pan, więc mi wolno... Zamość jakoś mi nie przypadł do gustu jako brewpub. Zdecydowanie wolę klimaty teutońsko-germańskie albo anglo-saksońskie .
Co do odhumanizowania, każda knajpa pusta wygląda do d**y, dlatego piwiarnie najfajniej prezentują się w tłoku po zmroku .
Comment
-
-
Z waszej dyskusji wynika wniosek taki, że wystrój browaru restauracyjnego nie jest związany z istnieniem browaru, a funkcją, jaką lokal ma pełnić - pub, resturacja czy klub.
Takie Bierhalle (na wrocławskim przykładzie) chce być postrzegane przede wszystkim jako restauracja "casual dining" (coś pomiędzy barem a restauracją). Własna produkcja piwa ma być silnym atutem przyciągającym klientów, ale nie celem samym w sobie. Wystrój jest pół-restauracyjny, w stylu podobnym do innych sieciówek z tego segmentu (np. Pizza Hut) i tematyczny.
Z drugiej strony wrocławski Spiż kojarzony jest przede wszystkim jako pub z własnym piwem i taki ma wystrój, w którym ważną rolę zajmuje bar i to co za nim stoi. Posiada także oddzielną salę typowo restauracyjną (w końcu lokalizacja w Rynku), ale ta nie jest tak oblegana jak pub i ogódek letni.
Atmosfera... ta w pewnej części zależy od gości. Podczas dużych wydarzeń sportowych Bierhalle przypomina raczej pub niż restaurację. Spiż za to jest "miejscem spotkań", gdzie można napić się dobrego, wrocławskiego piwa (czym wbija szpilkę w pobliską Piwnicę Świdnicką i jej wrocławskiego Barana, czyli Piasta), przegryzając chleb ze smalcem.Last edited by chemmobile; 2012-04-11, 14:22.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziPanie starszy, a byłeś pan w Augustinerze? Siedzieliśmy w tej prawie pustej sali wysokiej jak nawa kościoła - właśnie, może w tym rzecz. Jestem po prostu antychrystem."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Chętnie zobaczyłbym coś nowego. Pseudo "piwny" wystrój, już mi się przejadł. Najlepsze niemieckie piwiarnie, czeskie gospody czy anglosaskie puby są takie jakie są nie dlatego, że projektował je jakiś wzięty dizajner, ale porostu takie są i już. Składają się na to oryginalne wnętrza, tradycja i często lata historii. Bardzo ciężko to podrobić i rzadko to się u nas udaje...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedziWystrój, jak wystrój. Ważne, żeby barmanki miały gołe cycki.
dojeżdżałbym...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziMnie marzy się taki rynek jaki jest w Czechach gdzie całkiem niemała część browarów to małe przyknajpiane browarki dla nie wiem jak to nazwać - lokalnej społeczności? Dla wszystkich po prostu , a przynajmniej dla różnych grup społęcznych, i cenowo i "wystrojowo". jest tam tak po prostu normalnie, bez tego polskiego napuszenia.
U nas knajpa z warzelnią piwa to bajer a bajery są drogie. Drogie koszty jej uruchomienia to drogie piwo. Sam fakt iż lokuje się je nie w małych miejscowościach a praktycznie nadal wyłącznie w centrach dużych miast nie sprzyja ich dostępności dla zwykłego polskiego piwosza. Knajpa droga musi mieć wypas i wypierd a te przejawiają się u nas właśnie w postaci tzw surowej cegły, drewna i błyszczącej miedzi.
Szczerze mówiąc nie jest to dla mnie dramatem bo będzie ok jeśli każdy polski brewpub będzie 3mał estetyczny poziom właśnie takiej "piwnicznej" knajpy. Gorzej chyba jakby pojawiały się jakieś kiczowate np plastikowo-transowe badziewia. Myslę że z czasem właściciele już okrzepłych biznesów piwnych zauważą iż nie różnią się od konkurencji i wyjdą poza schemat. I zrobią to na poziomie. Tu akurat jestem optymistą.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Mówiąc "u nas" miałeś chyba na myśli Warszawę. Ale Polska nie skłąda się tylko z Warszawy, Zakopanego i Sopotu, ale również z mnóstwa innych, mniejszy i większych miejscowości. Po dziesięciu prawie latach należenia do forum powinieneś już to wiedzieć i tego rodzaju złote myśli zostawić dla siebie.
Comment
-
-
Spokojnie, za 30-40 lat te knajpy będą kultowe. Wystarczy nic w nich nie remontować.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziMówiąc "u nas" miałeś chyba na myśli Warszawę. Ale Polska nie skłąda się tylko z Warszawy, Zakopanego i Sopotu, ale również z mnóstwa innych, mniejszy i większych miejscowości. Po dziesięciu prawie latach należenia do forum powinieneś już to wiedzieć i tego rodzaju złote myśli zostawić dla siebie.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
Comment