Re: Wymrażanie piwa
Wymrażanie piwa ma za zadanie poprawę stabilniości koloidalnej piwa. Innymi słowy poprzez obniżenie temperatury piwa na etapie leżakowania ( lub przed nim np. w trakcie przepompowywania do tanków leżakowych) powoduje wytrącenie różnych związków np. białkowych, które w butelce powodowałyby zmętnienia. Po wymrozeniu są one odfiltrowywane podczas filtracji. Na smak ten zabieg wpływa pozytywnie. Obnizenie temperatury wpływa także na zwiększenie rozpuszczalności dwutlenku węgla w piwie.
Wymrażanie piwa ma za zadanie poprawę stabilniości koloidalnej piwa. Innymi słowy poprzez obniżenie temperatury piwa na etapie leżakowania ( lub przed nim np. w trakcie przepompowywania do tanków leżakowych) powoduje wytrącenie różnych związków np. białkowych, które w butelce powodowałyby zmętnienia. Po wymrozeniu są one odfiltrowywane podczas filtracji. Na smak ten zabieg wpływa pozytywnie. Obnizenie temperatury wpływa także na zwiększenie rozpuszczalności dwutlenku węgla w piwie.
Comment