Przy okazji jakiejś dyskusji na temat historii, z niemałą konsternacją stwierdziłem, że nie mam pojęcia, kiedy wykształcił sie styl piwa "niemieckie pszeniczne", z charakterystycznymi bananami i goździkami w bukiecie. Piwo pszeniczne znane jest co prawda od wieków, ale to nie pszenica, a drożdże nadają ten charakterystyczny smak i bukiet. Drogą dedukcji doszedłem do wniosku, że jest to styl niezbyt stary, powstały w XX w., i to raczej bliżej połówy niż początku. Nie jest to jestak teoria ugruntowana w jakichś faktach. Byłbym zobowiązany za jakieś dokładniejsze informacje na ten temat.
Kiedy wykształcił się styl "niemieckie pszeniczne"?
Collapse
X
-
No ale Krzysiu, na chłopski rozum - co to są banany i goździki? Estry i fenole. Dość powszechne związki w piwie np. domowym. Dlaczego nie miałoby ich być wcześniej? Zaryzykowałbym nawet hipotezę, że przed upowszechnieniem dolnej fermentacji większość piw przypominała dunkelweizeny. Estrowe, fenolowe, ciemniejsze niż współczesne weizeny, bo nie mieli tak jasnych słodów. Natomiast skonkretyzowanie tego czym się charakteryzuje weizen musiało nastąpić w kontrze do lagerów. Obstawiałbym więc jakiś XV-XVI w. Ale to są tylko spekulacje, bo żadnych źródeł na ten temat nie znam. -
Odrzucam tę tezę. Współczesne piwa ze słodu pszenicznego, fermentowane innymi niż "niemieckopszeniczne" drożdżami, w znikomym stopniu przypominają smakowo wzorce. Bananowe weizeny musiały pojawić się nie wcześniej, niż na początku XX w. Piwa ewoluują szybciej, niż się powszechnie uważa, współczesny pils smakuje inaczej, niż przeciętny pils 30 lat temu.Comment
-
No to identyczny problem istnieje do wszystkich gatunkow piw. Przeciez wszystkie surowce sie zmieniaja. W koncy odmiany chmielu, slodu i drozdzy sa inne niz kilka dekad temu, podobnie jest z technologia.
Kolejna sprawa z prawem czystosci? W koncu nie pozwalala na uzycie pszenicy. Kiedy to sie zmienilo? A moze jakis region mogl te przepisy obejsc?"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
Related Topics
Collapse
-
Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....-
Channel: Kolekcjonerstwo
-
-
Do stycznia 2020 roku pod tym adresem przez 27 lat działał Novoměstský pivovar. Był to pierwszy nowy browar otwarty w Pradze w XX wieku (jesień 1993).
Powodem zamknięcia było podobno wygaśnięcie umowy wynajmu lokalu, ale jak było na prawdę pewnie się nie dowiemy.
Nowa...-
Channel: Czechy
-
-
Na portalu ratebeer.com przy ocenie piw zawsze sa dwie pozycje, ogolnie i styl. Na czym polega roznica? Czasami jest piwo ogolnie 80, a styl 35. Wytlumaczy mi ktos skad ta roznica?
-
Channel: Przy piwie
-
-
Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.
Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...2024-12-10, 18:48 -
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment