Kiedy wykształcił się styl "niemieckie pszeniczne"?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #1

    Kiedy wykształcił się styl "niemieckie pszeniczne"?

    Przy okazji jakiejś dyskusji na temat historii, z niemałą konsternacją stwierdziłem, że nie mam pojęcia, kiedy wykształcił sie styl piwa "niemieckie pszeniczne", z charakterystycznymi bananami i goździkami w bukiecie. Piwo pszeniczne znane jest co prawda od wieków, ale to nie pszenica, a drożdże nadają ten charakterystyczny smak i bukiet. Drogą dedukcji doszedłem do wniosku, że jest to styl niezbyt stary, powstały w XX w., i to raczej bliżej połówy niż początku. Nie jest to jestak teoria ugruntowana w jakichś faktach. Byłbym zobowiązany za jakieś dokładniejsze informacje na ten temat.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    No ale Krzysiu, na chłopski rozum - co to są banany i goździki? Estry i fenole. Dość powszechne związki w piwie np. domowym. Dlaczego nie miałoby ich być wcześniej? Zaryzykowałbym nawet hipotezę, że przed upowszechnieniem dolnej fermentacji większość piw przypominała dunkelweizeny. Estrowe, fenolowe, ciemniejsze niż współczesne weizeny, bo nie mieli tak jasnych słodów. Natomiast skonkretyzowanie tego czym się charakteryzuje weizen musiało nastąpić w kontrze do lagerów. Obstawiałbym więc jakiś XV-XVI w. Ale to są tylko spekulacje, bo żadnych źródeł na ten temat nie znam.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Odrzucam tę tezę. Współczesne piwa ze słodu pszenicznego, fermentowane innymi niż "niemieckopszeniczne" drożdżami, w znikomym stopniu przypominają smakowo wzorce. Bananowe weizeny musiały pojawić się nie wcześniej, niż na początku XX w. Piwa ewoluują szybciej, niż się powszechnie uważa, współczesny pils smakuje inaczej, niż przeciętny pils 30 lat temu.

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        No to identyczny problem istnieje do wszystkich gatunkow piw. Przeciez wszystkie surowce sie zmieniaja. W koncy odmiany chmielu, slodu i drozdzy sa inne niz kilka dekad temu, podobnie jest z technologia.

        Kolejna sprawa z prawem czystosci? W koncu nie pozwalala na uzycie pszenicy. Kiedy to sie zmienilo? A moze jakis region mogl te przepisy obejsc?
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3607

          #5
          Nie region, a browary klasztorne/ksiazece z odpowiednimi przywilejami.
          Lotna ekspozytura browaru

          Też Was kocham.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • slipa
            Standardy - od kiedy do kiedy
            slipa
            Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
            I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....
            2024-05-07, 09:54
          • heckler
            Praha-Nové Město, Vodičkova 682/20, Minipivovar Bohemia Goose
            heckler
            Do stycznia 2020 roku pod tym adresem przez 27 lat działał Novoměstský pivovar. Był to pierwszy nowy browar otwarty w Pradze w XX wieku (jesień 1993).
            Powodem zamknięcia było podobno wygaśnięcie umowy wynajmu lokalu, ale jak było na prawdę pewnie się nie dowiemy.

            Nowa
            ...
            2023-11-08, 12:34
          • grzechubk
            Ratebeer styl, a ogolnie ?
            grzechubk
            Na portalu ratebeer.com przy ocenie piw zawsze sa dwie pozycje, ogolnie i styl. Na czym polega roznica? Czasami jest piwo ogolnie 80, a styl 35. Wytlumaczy mi ktos skad ta roznica?
            2018-12-01, 19:57
          • etman
            Piwowar nr 51
            etman
            Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

            Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
            2024-12-10, 18:48
          • darekd
            Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
            darekd
            Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

            Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
            ...
            2023-02-07, 23:16
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...