Kiedy wykształcił się styl "niemieckie pszeniczne"?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Kiedy wykształcił się styl "niemieckie pszeniczne"?

    Przy okazji jakiejś dyskusji na temat historii, z niemałą konsternacją stwierdziłem, że nie mam pojęcia, kiedy wykształcił sie styl piwa "niemieckie pszeniczne", z charakterystycznymi bananami i goździkami w bukiecie. Piwo pszeniczne znane jest co prawda od wieków, ale to nie pszenica, a drożdże nadają ten charakterystyczny smak i bukiet. Drogą dedukcji doszedłem do wniosku, że jest to styl niezbyt stary, powstały w XX w., i to raczej bliżej połówy niż początku. Nie jest to jestak teoria ugruntowana w jakichś faktach. Byłbym zobowiązany za jakieś dokładniejsze informacje na ten temat.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    No ale Krzysiu, na chłopski rozum - co to są banany i goździki? Estry i fenole. Dość powszechne związki w piwie np. domowym. Dlaczego nie miałoby ich być wcześniej? Zaryzykowałbym nawet hipotezę, że przed upowszechnieniem dolnej fermentacji większość piw przypominała dunkelweizeny. Estrowe, fenolowe, ciemniejsze niż współczesne weizeny, bo nie mieli tak jasnych słodów. Natomiast skonkretyzowanie tego czym się charakteryzuje weizen musiało nastąpić w kontrze do lagerów. Obstawiałbym więc jakiś XV-XVI w. Ale to są tylko spekulacje, bo żadnych źródeł na ten temat nie znam.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Odrzucam tę tezę. Współczesne piwa ze słodu pszenicznego, fermentowane innymi niż "niemieckopszeniczne" drożdżami, w znikomym stopniu przypominają smakowo wzorce. Bananowe weizeny musiały pojawić się nie wcześniej, niż na początku XX w. Piwa ewoluują szybciej, niż się powszechnie uważa, współczesny pils smakuje inaczej, niż przeciętny pils 30 lat temu.

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        No to identyczny problem istnieje do wszystkich gatunkow piw. Przeciez wszystkie surowce sie zmieniaja. W koncy odmiany chmielu, slodu i drozdzy sa inne niz kilka dekad temu, podobnie jest z technologia.

        Kolejna sprawa z prawem czystosci? W koncu nie pozwalala na uzycie pszenicy. Kiedy to sie zmienilo? A moze jakis region mogl te przepisy obejsc?
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3605

          #5
          Nie region, a browary klasztorne/ksiazece z odpowiednimi przywilejami.
          Lotna ekspozytura browaru

          Też Was kocham.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X