Dla znających lengłydż dwa wpisy z anglojęzycznych blogów piwnych, opisujące wrażenia z degustacji między innymi Arctic Ale z 1875 roku.
Ron Pattinson:
Legendary: it's an overused word. But some beers literally are legendary, in the sense that far more people will have heard of them than will ever see them or taste them. One indisputably legendary beer is Allsopp's Arctic Ale, the powerful, rich Burton Ale, original gravity 1130, north of 11 per cent alcohol, brewed in
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
Amager to duński rzemieślniczy browar, którego historia sięga 2007 roku, kiedy to dwóch zapaleńców piwnych postanowiło wypłynąć na nieco większe akweny i zaczęło warzyć komercyjnie. Od tego czasu powstało mnóstwo własnych produkcji a dodatkowo panowie zaczęli współpracować z takimi...
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...
Comment