Instalacje do browarów restauracyjnych/rzemieślniczych Pacovské Strojírny (Pacov)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24007

    #1

    Instalacje do browarów restauracyjnych/rzemieślniczych Pacovské Strojírny (Pacov)

    Mamy obecnie w Polsce za pośrednictwem kilku oferentów dostęp do sprzętu warzelniczego dla browarów restauracyjnych/rzemieślniczych jedynie kilku zagranicznych producentów. Natomiast całkiem niedawno, swego polskiego przedstawiciela zyskała firma Pacovské Strojírny (Pacov), uznany czeski producent instalacji browarnianych. Dzięki temu dostęp do nowego sprzętu powinien być łatwiejszy a przez zwiększoną konkurencję i bliższą Polsce produkcję zapewne też korzystniejszy w zakupie.

    Niniejszym chciałbym uruchomić oficjalny (sponsorowany) wątek dla firmy Konsus (www.warzelnie-restauracyjne.pl), której właścicielem i przedstawicielem na Forum będzie (zapewne znany już niektórym z nas m.in. ze swych historycznych publikacji o piwowarstwie) - Sławek Dryja (slawekkazek). Sławek będzie nas tutaj trzymał na bieżąco w sprawach inwestycji browarnych realizowanych za jego pośrednictwem (przynajmniej na tyle na ile będzie to możliwe) oraz zachęcał tych z nas, którzy myślą o uruchomieniu swojego browaru restauracyjnego/rzemieślniczego do skorzystania z oferty firmy Pacovské Strojírny z Pacova.

    Może tyle słowem wstępu, proszę o przyjazne przyjęcie i oddaję głos Sławkowi, który chętnie wprowadzi nas głębiej w temat opowiadając co, gdzie, jak i za ile.

    Osoby/firmy zainteresowane nawiązaniem kontaktu bezpośredniego zapraszam pod adres: biuro[małpka]warzelnie-restauracyjne.pl lub telefon: 692483669
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2012-06-13, 11:30.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #2
    O, ciekawe że warzelnię do warszawskiego Spiża, która już fizycznie stała w budynku Elektrimu dostarczyły właśnie Pacovské Strojírny. Coś wiadomo, co z nią się później stało?
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24007

      #3
      Pojechała do Katowic
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        No i fajnie, konkurencja tylko może wyjść na dobre. Pozdrowienia dla naszego Rewizora .
        blog.kopyra.com

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #5
          Jakie śrutowniki macie w ofercie?

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19292

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            No i fajnie, konkurencja tylko może wyjść na dobre. Pozdrowienia dla naszego Rewizora .
            Pod warunkiem, że będą konkurencyjni. Kolejne instalacje za 0,5 mln to żadna rewelacja. Na tę po Somie (po odbiorze technicznym) nie było chętnych za 330 tyś. netto.

            Comment

            • slawekkazek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.01
              • 571

              #7
              Witam
              Dziękuję za pozdrowienia. Postaram się zaspokoić ciekawość forumowiczów w interesujących Ich kwestiach.
              Całość osprzętu pochodzi z czeskich fabryk. Co do śrutowników, przyznam, że nie wiem z kim Pacov współpracuje (w specyfikacjach brak tych informacji) - zadam to pytanie więc się zapewne dowiemy.
              na gorąco wklejam dane techniczne, jeszcze po czesku (mozolnie pracuję nad tłumaczeniami)
              Technická data:
              - Hodinový výkon 250 - 350 kg/h
              - Instalovaný výkon 1,5 kW
              - Napětí 230/400 V
              - Frekvence: 50 Hz
              - Průměr válců 160 mm
              - Délka válců 160 mm
              - Hmotnost ca. 250 kg

              Comment

              • slawekkazek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.01
                • 571

                #8
                Pod warunkiem, że będą konkurencyjni. Kolejne instalacje za 0,5 mln to żadna rewelacja. Na tę po Somie (po odbiorze technicznym) nie było chętnych za 330 tyś. netto.
                No cóż, pieniądze. Ceny tych urządzeń na ogół odbiegają od naszych oczekiwań. Z drugiej strony trudno oczekiwać, aby - używając porównania - ktoś zaproponował średniej klasy samochód w cenie przyzwoitego roweru. Podejmując taką dyskusję, trzeba też określić, o jakiej wielkości sprzęcie mówimy - inna bowiem będzie cena "maluszka" z warzelnią - dajmy na to - 200 litrową i trzema tankami, a inna browaru z warzelnią 1000 litrową, 30 tankami i pełnym osprzętem do kegowania i butelkowania. Jeśli chodzi o relatywne porównanie, to wyznacznikiem najniższej ceny są obecnie produkty chińskie. Jak forumowicze zapewne wiedzą, pierwsza taka instalacja została zamontowana w Rybniku i (miejmy nadzieję) niebawem ruszy. Koszt takiej instalacji to około 30 - 40 % porównywalnej sprzętowo oferty z którejś z firm niemieckich czy austriackich, obecnych na naszym rynku. A co do jakości "chińczyków", to cóż, uważam że jest adekwatna do ceny ... Oferta czeska (piszę generalnie, w Czechach jest kilka firm produkujących znakomite wyposażenie mini browarów) kształtuje się na poziomie około 50 - 60 % w stosunku do zachodniej konkurencji, oferując porównywalną jakość, gwarancję i serwis (te dwa ostatnie elementy są też niezwykle istotne !!!). Jak widać, jest to różnica duża, pozwalająca powiedzieć, że oferta Pacowa jest znacząco tańsza i wnosi na nasz rynek nową jakość. Trzeba dodać, że w Czechach funkcjonuje sporo mini browarów zbudowanych w oparciu o osprzęt pochodzący od "garażowych" producentów. Radzą sobie na ogół dość dobrze, a piwo od nich potrafi czasami zachwycić. Ale: są to na ogół "maluszki", z warzelniami nawet około 200-litrowymi. Zakup i przeniesienie takiej instalacji do Polski rozwalają nasze cudowne przepisy (choćby legalizacje zbiorników). Do tego taka instalacja wymaga doświadczonego piwowara (lub człowieka z pasją), tam nie wystarczy naciśnięcie guzika. A cena ? Za "garażową" instalację trzeba wyłożyć od 50 - 60 tysięcy euro wzwyż (znów: kwestia wielkości). Czy uznamy to za mało, czy dużo ? Bo taniej się chyba nie da. Na marginesie dodam, że nie liczyłbym też szczególnie na ofertę polskich firm. Znam jeden zakład, doświadczony w produkcji wyrobów z nierdzewki. Koszt zamówionej u nich instalacji przekroczyłby jednak cenę porównywalnego sprzętu z Niemiec, Austrii czy Belgii ...

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Pozostaje polowanie na używki.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19292

                    #10
                    U naszych południowych sąsiadów są różne warzelnie rzemieślnicze. Od takiego Buntavara z warzelnią chyba 60 litrów poprzez takie 250 litrów i większe. Sprzęt Somy to akurat nie było trafne porównanie (10 hl). Aby cena sprzętu zmalała musi się więcej takich browarków otwierać, a one nie będą powstawać jak grzyby po deszczu ze sprzętem za pół miliona. To już nie będą rzemieślnicze a komercyjne browary restauracyjne budowane w dużych ośrodkach miejskich (turystycznych) lub w hotelach czy spa i nastawione na zysk kosztem fanaberii piwowara.
                    Kibicuje każdemu przedsięwzięciu z tej branży, tym bardziej Tobie, ale mnie osobiście brakuje dostawcy sprzętu rzędu 2 do 5 hl, który by kosztował tyle, by większość z nas piwowarów mogłoby taki otworzyć w dowolnym miejscu.

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #11
                      Prędzej nierdzewka osiągnie cenę plastiku niż zmienią się przepisy by można było je mikrusowi przeskoczyć.
                      Tutaj coś sie wykluwa w temacie sprzętu dla mikrusów:

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                        Prędzej nierdzewka osiągnie cenę plastiku niż zmienią się przepisy by można było je mikrusowi przeskoczyć.

                        Ale w czym problem? Przecież to wszystko da się przejśc tylko jest czasochłonne i pieniądzo chłonne.

                        Nie wprowadzaj ludzi w błąd, że się nie da.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          #13
                          O to właśnie chodzi, by było czasochłonne, a przede wszystkim kosztowne, co by z powodu m.in.amortyzacji sprzętu piwo z takiego browarku kosztowało klienta 5zł, a tzw.ekwiwalent z koncernu 1,55zł (ostatnio widzialem po tyle Żubra).
                          I konkurujcie.. Przeca mamy.. heh.. leberalizm i tzw.wolność działalności gospodarczej.

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #14
                            Wszystko zależy w jakiej perspektywie zamierza się osiągnąć break-even. Browar to inwestycja na kilkanaście lat, a nie jak to ostatnio modne miesięcy.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • alterbeer
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2011.09
                              • 138

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                              Wszystko zależy w jakiej perspektywie zamierza się osiągnąć break-even. Browar to inwestycja na kilkanaście lat, a nie jak to ostatnio modne miesięcy.
                              Nie wiem czy browar jest jakimś szczególnym rodzajem biznesu (w co wątpie), ale w dzisiejszych czasach nikt (chyba, że masz ojca/dziadka z siedmioma zerami na koncie) nie wykłada na biznes pełnej kwoty z własnej kieszeni. Ergo biznes musi się amortyzować w tempie jaki zażąda bank w którym uruchamiamy linię kredytową, bierzemy leasing, itd. Więc można zapomnieć o inwestycji na kilkanaście lat.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Kostrzyn Wielkopolski, Okrężna 18. Browar Harpagan
                                dadek
                                Harpagan, od wielu lat dobrze znany wszystkim piwoszom z nietuzinkowych piw o odjechanych nazwach, jako kolejny kontrakt może się już pochwalić własnym browarem. Tak uczynił Łukasz Grudzień zapraszając do Kostrzyna Wkp. naszą 6-osobową ekipę nazajutrz po Poznańskich Targach Piwa, czyli...
                                2024-11-20, 02:51
                              • Ahumba
                                2024.10.11-12 - Lublin, Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych
                                Ahumba
                                Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych to impreza dla prawdziwych smakoszy piwa. Po raz 8 odbędzie się spotkanie z najlepszymi browarami, które przywiozą ze sobą między 200 a 300 różnorodnych gatunków piw. Będą to 2 intensywne dni i JEDNO najlepsze miejsce pod słońcem: LUBLIN!
                                Start
                                2024-10-11
                                Koniec
                                2024-10-12
                                Adres
                                Dworcowa 11, Lublin
                                2024-09-21, 16:23
                              • darekd
                                Karl Strauss, Wreck Alley Imperial Stout
                                darekd
                                Browar rzemieślniczy z San Diego w Kalifornii, który w tym stanie ma jeszcze sieć browarów restauracyjnych. Działa od 1989 r.

                                Nazwa browaru to hołd złożony Karlowi Straussowi niemieckiemu piwowarowi pochodzenia żydowskiego, który dostał się do Stanów w 1939 r. i zrobił karierę...
                                2024-08-22, 22:23
                              • dadek
                                Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                dadek
                                Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                2023-11-17, 00:48
                              • dadek
                                Czechy, Choceň, Pernerova 95, Choceňský pivovar Splávek
                                dadek
                                Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety,...
                                2022-09-11, 20:58
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...