Na papierze wszystko się zgadza, był o tym nawet pewien program w tv "cała prawda, całą dobę".. Wszystko podane jak na tacy, nawet absolwent szkoły specjalnej wszystko był zrozumiał, nic tylko zakładać browary i sprzedawać piwo po 10zł za litr...
Instalacje do browarów restauracyjnych/rzemieślniczych Pacovské Strojírny (Pacov)
Collapse
X
-
Nie wiem czy browar jest jakimś szczególnym rodzajem biznesu (w co wątpie), ale w dzisiejszych czasach nikt (chyba, że masz ojca/dziadka z siedmioma zerami na koncie) nie wykłada na biznes pełnej kwoty z własnej kieszeni. Ergo biznes musi się amortyzować w tempie jaki zażąda bank w którym uruchamiamy linię kredytową, bierzemy leasing, itd. Więc można zapomnieć o inwestycji na kilkanaście lat.Wszystko zależy w jakiej perspektywie zamierza się osiągnąć break-even. Browar to inwestycja na kilkanaście lat, a nie jak to ostatnio modne miesięcy.Comment
-
Wszystko zalezy od rynku i przepisow.
Brytyjska rzeczywistosc jest duzo przyjemniejsza dla piwowarow.
Ale prawda jest taka, ze z browaru 4BBL nie da sie wyzyc.
Minimum to 8-10BBL(1300L-1600L).
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Nie pozostaje nic innego, tylko opowiedzieć o czasach, kiedy było naprawdę pięknie. Jeśli ktoś sądzi, że browary restauracyjne to wynalazek szalonej epoki komputerowej, to jest w grubym błędzie. W XVI wieku, w obrębie murów miejskich Krakowa funkcjonowało nawet 140 browarów, które bez żadnej przesady nazwać można restauracyjnymi. Piwo warzono niemal na oczach klientów, gotowy produkt sprzedawano we własnym lokalu, do zakąszenia oferując tradycyjne wówczas potrawy (co ciekawe, produkty do kuchni hodowano ... we własnych chlewikach i obórkach, skarmiając zwierzątka pysznymi wysłodzinami). Toż to browar restauracyjny w czystej postaci, do tego w wydaniu eko. Wokół piwowarstwa tego okresu (a przenosi się to i wczasy średniowiecza) narosło wiele mitów i (nie wiadomo skąd wziętych) poglądów: a to, że warzono na niewielką skalę w domu, że piwo piwo nie miało piany, było słabe lub prawie w ogóle nie miało alkoholu, było gęste (że łycha stawała), etc. Ostatnio w szacownym czeskim miesięczniku Pivo, Bier and Ale, w felietonie pani Sabine Weyermann (tak, tak - macie dobre skojarzenia) wyczytałem, że do przełomu XVIII i XIX wieku wszystkie piwa były ciemne, dlatego że ... v podstate neexistoval svetly slad !!! Ciemno to mi się zrobiło przed oczami, dlatego postanowiłem twardo nieść kaganek piwnej oświaty. Dlatego w najbliższym czasie na stronie warzelnie-restauracyjne.pl pojawi się kolejna zakładka, poświęcona historii browarnictwa krakowskiego. Dowiecie się z niej, że wielkość produkcji w szesnastowiecznym browarze krakowskim była znormalizowana, z pojedynczej warki uzyskiwano około 4800 litrów (jak widać, ówczesne warzelnie wielkością nie różniły się od teraźniejszych warzelni restauracyjnych), uzyskiwano piwo w zakresie 10 - 11 Blg. Konsumentowi też było lepiej. Kufel był nieco większy niż dziś (0,675 - 0,7 litra). Zainteresowanych odsyłam też do literatury. Onegdaj popełniłem artykuł do Kwartalnika Historii Kultury Materialnej (nr 1/2011), Krakowskie miary piwowarskie w XVI wieku. Zachęcam do lektury i do wizyt na stronach warzelnie-restauracyjne.plComment
-
Powodów jest wiele, choćby i taki, że lepiej rozwozić po calej Polsce surowce piwowarskie a piwo sprzedawać na "rzut beretem" aniżeli gotowe piwo z jednej dużej warzelni.
Są też inne...Comment
-
Ale jak często warzono? Może raz na tydzień?Comment
-
Tez jestem zwolennikiem takich mikrusów, obsługujących lokalny rynek, ale gęsto upchanych.Comment
-
A jak wygląda archeologia w tym piwowarskim temacie?Comment
-
Pojawiła się zapowiadana nowinka, czyli maluszek 250 L. W opcji podstawowej umożliwia uzyskanie 250 HL rocznie. Co ciekawe do wyboru klienta pozostaje, czy chce instalację opartą o CK-tanki, czy "klasyczną" (fermentacja otwarta + tanki leżakowe). Warzelnia, jak i pozostałe elementy zostały zaprojektowane tak, by można je było ustawić w już funkcjonującym lokalu (o ile jest w nim odrobina wolnego miejsca).
Comment
-
Warzelna 250 L to rzeczywiście maluszek. Jej podstawowe wymiary są następujące:
długość - 250 cm
szerokość - 100 cm
wysokość - 170 cm (bez wykraplacza par)
Zasilanie elektryczne - (2,0 kW, instalacja: 230/400 V, 50 Hz)Comment
-
Kółka służą do transportu i ułatwiają ustawienie w lokalu. Następnie warzelnia jest odrobinę podnoszona i stabilizowana (poziomowana) na specjalnych "łapach" (czego nie widać na rysunku). Ma więc kółka i ... łapki.Comment
-
Jaka jest orientacyjna cena takiej warzelni?
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."Comment
Related Topics
Collapse
-
Harpagan, od wielu lat dobrze znany wszystkim piwoszom z nietuzinkowych piw o odjechanych nazwach, jako kolejny kontrakt może się już pochwalić własnym browarem. Tak uczynił Łukasz Grudzień zapraszając do Kostrzyna Wkp. naszą 6-osobową ekipę nazajutrz po Poznańskich Targach Piwa, czyli...
-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych to impreza dla prawdziwych smakoszy piwa. Po raz 8 odbędzie się spotkanie z najlepszymi browarami, które przywiozą ze sobą między 200 a 300 różnorodnych gatunków piw. Będą to 2 intensywne dni i JEDNO najlepsze miejsce pod słońcem: LUBLIN!
-
Channel: Festiwale piwne
2024-09-21, 16:23 -
-
Browar rzemieślniczy z San Diego w Kalifornii, który w tym stanie ma jeszcze sieć browarów restauracyjnych. Działa od 1989 r.
Nazwa browaru to hołd złożony Karlowi Straussowi niemieckiemu piwowarowi pochodzenia żydowskiego, który dostał się do Stanów w 1939 r. i zrobił karierę...-
Channel: USA
2024-08-22, 22:23 -
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety,...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment