Instalacje do browarów restauracyjnych/rzemieślniczych Pacovské Strojírny (Pacov)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #46
    Cenowa poprawka.
    Cena bedzie nieco inna, bo w standardzie sa trzy ck tanki po 6,7tys euro netto za sztukę, a te trzeba będzie odjąc od ceny sprzetu, bo każdy piwowar w swoim zakresie bedzie zaopatrywal się we fermentatory.

    Odejmując od 35 tys euro kwotę 20 tys euro (3 x 6,7tys), orzymamy 15tys euro netto, czyli 18,5 tys euro brutto.
    Załóżmy, że wspólników jest 30, zatem na głowe koszt wyniesie 620 euro.

    Tylko 620 euro.

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Kółka w Polsce możesz sobie przyczepić do krzesła, to sobie pojeździsz. Warzelnia, tanki fermentacyjne itp. muszą być trwale związane z podłożem. Witamy w Polsce.
      Witamy w eurokołchozie, czyli -teraz zmyślam- obowiązuje wspólne prawo i jesli coś jest dopuszczone do piwowarzenia w Czechach, to i musi być w Polsce.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
        Witamy w eurokołchozie, czyli -teraz zmyślam- obowiązuje wspólne prawo i jesli coś jest dopuszczone do piwowarzenia w Czechach, to i musi być w Polsce.
        Buahahahahahaha.
        Powodzenia.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #49
          Nie ma się co śmiać, jest to tylko kwestią czasu, bo w tym kierunku to wszystko zmierza... Okresy przejściowe kończą sie definitywnie w roku 2015, a pózniej będzie dalsze ujednolicanie rynku.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #50
            25tyś zł za tank 5hl?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12565

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie ma się co śmiać, jest to tylko kwestią czasu, bo w tym kierunku to wszystko zmierza... Okresy przejściowe kończą sie definitywnie w roku 2015, a pózniej będzie dalsze ujednolicanie rynku.
              Póki co w branży piwno-winiarskiej do tego ujednolicenia droga jest bardzo daleka.
              Ostatnio z zainteresowaniem wysłuchałem na Radio PiN felietonu na temat cydrów. Pomimo, że podobno jesteśmy drugim w Europie producentem jabłek, to jedynym w pełni legalnym producentem cydrów jest u nas tylko jedna firma...

              Comment

              • Pankracy
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2007.10
                • 2797

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                Póki co w branży piwno-winiarskiej do tego ujednolicenia droga jest bardzo daleka.
                Pomimo, że podobno jesteśmy drugim w Europie producentem jabłek, to jedynym w pełni legalnym producentem cydrów jest u nas tylko jedna firma...
                Jest ich trochę więcej, ale można tych producentów policzyć zdaje się na palcach jednej ręki.
                W Polsce jabłka przerabia się na koncentrat.
                Last edited by Pankracy; 2012-06-28, 21:51.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #53
                  W Polsce sadownicy narzekają na niskie ceny owoców. A wystarczyło by przerabiać na nalewki i inne cuda. Tylko, że otwarcie takiego zakładu nie różni się niczym od otworzenia browaru. Podobnie z winnicą, te same procedury co do browaru.

                  Ministerstwo powiedziało niedawno jasno, żadnych ułatwień nie będzie.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Pankracy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2007.10
                    • 2797

                    #54
                    Sadownictwo wielkohektarowe jabłek rozwinęło się w Polsce dopiero w latach 60 i 70 ubiegłego wieku. I to głównie dzięki działności instytutu w Skierniewicach oraz tamtejszemu dyrektorowi prof. Pieniążkowi.
                    W tamtych czasach poza tym przemysł fermentacyjny traktował jabłka jako podstawowy składnik do produkcji jaboli. To jak w tym kraju mogła rozwinąć się kultura picia cydru.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #55
                      Wina jabłkowe były cenione na Zachodzie do czasu gdy skrócono czas fermentacji i zaczęto je siarkować.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Pankracy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2007.10
                        • 2797

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wina jabłkowe były cenione na Zachodzie do czasu gdy skrócono czas fermentacji i zaczęto je siarkować.
                        Tylko, że wino jabłkowe robi się trochę inaczej niż cydr. Cydr powstaje z soku jabłkowego (z mieszanki soków z różnych odmian), ktory został poddany fermentacji.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #57
                          A wina?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Pankracy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2007.10
                            • 2797

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            A wina?
                            Dodaje się cukier.

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              #59
                              Co do "polskiej mysli urzędniczej' nie mam żadnych złudzeń, bardziej liczę na wymuszenia prawne płynące z KE, bo na wymuszenia przez bezposrednich (politycznych) nadzorców urzędników nie ma co liczyć, bo to jest jedna reka lub tez jedno i to samo co wszelkiego rodzaju koncerny. Często są to po prostu ci sami ludzie.
                              Wzorcowy schemat, pierwszy lepszy przykład z dnia dzisiejszego:

                              albo taki:


                              A w temacie piwowarskim będą pilnować interesow koncernów piwowarskich jako swoich.

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                                Dodaje się cukier.
                                No właśnie wtedy czyli w latach 50tych i trochę później nic nie dodawało, tylko robiło z soku.

                                Cydr jest gazowany nasze wino z jabłek nie było gazowane.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X