Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Wyświetlenie odpowiedzi
80 browarów w Polsce
Collapse
X
-
JEDNO PIVKO NEVADI!
-
-
Uściślijmy, Warszawa nie jest na to gotowa.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziŻeby jeszczce te restauracyjne reprezentowały nieżły poziom, ale wwielu przypadkach to drożyzna i piwowar-amator który za przykazaniem szefa próbuje skopiować tyskie gronie.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziUściślijmy, Warszawa nie jest na to gotowa.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia Wyświetlenie odpowiedzi
Gdyby odjąć minibrowary, pustka, pustka, pustka - niech mnie ktoś poprawi, ale - czy w ciągu ostatnich 10 lat powstał od zera jakiś browar w Polsce - nie licząc Artezana, który warzy (do tej pory) piwo?
Łask był rozlewnią, ale sporo sprzętu musieli kupić, więc też powinien się liczyć.
Wiem, same pozytywne przykłady.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziTypowo polskie, jak Polak nie narzeka to mu wątroba gnije i śmierdzi.
Jestem za małymi browarami, które by obsługiwały 3-5 knajp w okolicy i nigdzie więcej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia Wyświetlenie odpowiedziGdyby odjąć minibrowary, pustka, pustka, pustka - niech mnie ktoś poprawi, ale - czy w ciągu ostatnich 10 lat powstał od zera jakiś browar w Polsce
Na pocieszenie można napisać, że na rozruch czeka (poza restauracyjnymi)w przyszłym roku: browar w Szczyrzycu (30 000 hl), browar w Kamionce (30 000 hl), browar w Szreniawie (600 hl).
Jest też Browarzyciel, który obiecuje że zadebiutuje komercyjnie, ale końca przygotowań nie widać. Jest też "w niemocy" browar w Niechanowie (20 000 hl) i tajemniczy browar o nazwie "Józef" (20 000 hl), o którym niewiele wiadomo poza tym, że ma być uruchomiony gdzieś w woj. śląskim.
Na jesieni ma być uruchomiony browar szkolny w Kalsku (300 hl). Ale czy będzie prowadzona na nim nauka rzemiosła piwowarskiego trudno powiedzieć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziNa jesieni ma być uruchomiony browar szkolny w Kalsku (300 hl). Ale czy będzie prowadzona na nim nauka rzemiosła piwowarskiego trudno powiedzieć.
Comment
-
-
Autor nie musi. Spis jest na forum.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Owszem, widziałem, i to potwierdza moją diagnozę; widnieje tam (tak jak przy mapie) liczba 79, a wziąwszy pod uwagę, że katowicki Spiż jest (nie wiem, czy chwilowo) zamknięty, mamy 78, a nie 80. Chyba że autor ma inne informacje. Mam, oczywiście, świadomość tego, że wkrótce pojawią się nowe browary, ale jestem przeciwnikiem wyprzedzania faktów.
Comment
-
-
A przeczytałeś uważnie pierwszy wpis? On wszystko wyjaśnia.
Katowicki Spiż działa. Sprzedaje swoje piwo do Krakowa. W tej chwili nie można go zaliczać do restauracyjnych, bo lokal jest zamknięty na czas remontu, ale warzelnia jest czynna.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
Comment