80 browarów w Polsce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Jestem za małymi browarami, które by obsługiwały 3-5 knajp w okolicy i nigdzie więcej.
    Rynek nie jest na to jeszcze gotowy, co widać na przykładzie Artezana. Chcieli zaopatrywać głównie lokale w okolicy, a wyszło tak że mają jednego stałego odbiorcę i jednego, który na razie wziął aż jedną beczkę. I to w mieście, gdzie niby ludzie powinni być bardziej otwarci na nowe smaki.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #17
      Uściślijmy, Warszawa nie jest na to gotowa.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • wasyll
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 1823

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
        Żeby jeszczce te restauracyjne reprezentowały nieżły poziom, ale wwielu przypadkach to drożyzna i piwowar-amator który za przykazaniem szefa próbuje skopiować tyskie gronie.
        Tak czy siak, jestem i będę cierpliwy w tej kwestii. Na wszystko potrzeba czasu, a 'na hura!' to można sobie palec w tyłek wsadzić co najwyżej.
        www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13956

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Uściślijmy, Warszawa nie jest na to gotowa.
          Uściślijmy. Nie są gotowi właściciele warszawskich lokali.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • baklazanek
            † 2014 Piwosz w Raju
            • 2001.08
            • 3562

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia Wyświetlenie odpowiedzi

            Gdyby odjąć minibrowary, pustka, pustka, pustka - niech mnie ktoś poprawi, ale - czy w ciągu ostatnich 10 lat powstał od zera jakiś browar w Polsce - nie licząc Artezana, który warzy (do tej pory) piwo?
            Tarczyn
            Łask był rozlewnią, ale sporo sprzętu musieli kupić, więc też powinien się liczyć.

            Wiem, same pozytywne przykłady.

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Typowo polskie, jak Polak nie narzeka to mu wątroba gnije i śmierdzi.

              Jestem za małymi browarami, które by obsługiwały 3-5 knajp w okolicy i nigdzie więcej.
              Nie narzekaj. Masz przecież prawie 80 browarów w Polsce.

              Comment

              • Pankracy
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2007.10
                • 2802

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia Wyświetlenie odpowiedzi
                Gdyby odjąć minibrowary, pustka, pustka, pustka - niech mnie ktoś poprawi, ale - czy w ciągu ostatnich 10 lat powstał od zera jakiś browar w Polsce
                (Poza Artezanem) Koreb, Tarczyn

                Na pocieszenie można napisać, że na rozruch czeka (poza restauracyjnymi)w przyszłym roku: browar w Szczyrzycu (30 000 hl), browar w Kamionce (30 000 hl), browar w Szreniawie (600 hl).
                Jest też Browarzyciel, który obiecuje że zadebiutuje komercyjnie, ale końca przygotowań nie widać. Jest też "w niemocy" browar w Niechanowie (20 000 hl) i tajemniczy browar o nazwie "Józef" (20 000 hl), o którym niewiele wiadomo poza tym, że ma być uruchomiony gdzieś w woj. śląskim.

                Na jesieni ma być uruchomiony browar szkolny w Kalsku (300 hl). Ale czy będzie prowadzona na nim nauka rzemiosła piwowarskiego trudno powiedzieć.

                Comment

                • kwl
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.08
                  • 53

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                  Na jesieni ma być uruchomiony browar szkolny w Kalsku (300 hl). Ale czy będzie prowadzona na nim nauka rzemiosła piwowarskiego trudno powiedzieć.
                  Wydaje mi się, że raczej nie, bynajmniej nie w najbliższym czasie

                  Comment

                  • Prusak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 4505

                    #24
                    Jakby nie liczyć, wychodzi mi 78 czynnych browarów, z uwarzonym własnym piwem w sprzedaży. Czy autor wątku może zrobić coś w rodzaju zestawienia, z którego wynika, że jest inaczej i mylę się?

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13956

                      #25
                      Autor nie musi. Spis jest na forum.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • Prusak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 4505

                        #26
                        Owszem, widziałem, i to potwierdza moją diagnozę; widnieje tam (tak jak przy mapie) liczba 79, a wziąwszy pod uwagę, że katowicki Spiż jest (nie wiem, czy chwilowo) zamknięty, mamy 78, a nie 80. Chyba że autor ma inne informacje. Mam, oczywiście, świadomość tego, że wkrótce pojawią się nowe browary, ale jestem przeciwnikiem wyprzedzania faktów.

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13956

                          #27
                          A przeczytałeś uważnie pierwszy wpis? On wszystko wyjaśnia.
                          Katowicki Spiż działa. Sprzedaje swoje piwo do Krakowa. W tej chwili nie można go zaliczać do restauracyjnych, bo lokal jest zamknięty na czas remontu, ale warzelnia jest czynna.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X