Właśnie sobie to wczoraj uświadomiłem. W ciągu najbliższych kilku tygodni zostanie przekroczona pewna granica.
Będziemy mieli 80 czynnych browarów w Polsce.
Trudno właśnie sprecyzować, który będzie tym 80. Jest kilka zmontowanych instalacji, które mogą rozpocząć produkcję piwa w najbliższych tygodniach. Wszystko zależy od właścicieli browarów.
A mnie to wcale nie cieszy, wręcz przeciwnie - martwi.
Gdyby odjąć minibrowary, pustka, pustka, pustka - niech mnie ktoś poprawi, ale - czy w ciągu ostatnich 10 lat powstał od zera jakiś browar w Polsce - nie licząc Artezana, który warzy (do tej pory) piwo?
a tych, które upadły w ciągu 10 lat - wymienię tylko część - Bytów, Vifling, Grudziądz, Hetman, Braniewo, Regina, Suwałki, Belgia, Warszawa, Relakspol, Piast, Jurand, Zwierzyniec, Janów...co jeszcze, kto następny?
Koniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
Zlikwidowano mnóstwo browarów, odratowano - jeden? Z czego się cieszyć i napawać , ze niby jest 80 browarów w Polsce?
"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Oboje macie rację, ale z drugiej strony patrząc to od czegoś trzeba zacząć. Nie sztuką jest zlikwodować X browarów, sztuką jest wrowadzić na rynek nowe.
Dzięki browarom restauracyjnym zainteresowanie piwem rośnie i dzięki temu chcoiażby, za parę lat będziemy mieli nowy browar w Darłówku
Żeby jeszczce te restauracyjne reprezentowały nieżły poziom, ale wwielu przypadkach to drożyzna i piwowar-amator który za przykazaniem szefa próbuje skopiować tyskie gronie.
I już się znalazł temat, by odwrócić kota ogonem i ponarzekać...
Typowo polskie, jak Polak nie narzeka to mu wątroba gnije i śmierdzi.
Jestem za małymi browarami, które by obsługiwały 3-5 knajp w okolicy i nigdzie więcej.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Comment