kaloryczność piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jarekb11
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.06
    • 46

kaloryczność piwa

Witam.
    jestem osobą z dużą skłonnością do tycia ,do tego dochodzi jeszcze raczej spokojny tryb życie ,bez przemęczania sie i bez nadmiernego wysiłku (ruchu) troszke z powodu mojej choroby (jestem niepełnosprawny) Sęk w tym że lubie piwko.

Kiedyś wpadła mi w łapy tabelka na temat kaloryczności napojów w tym piwa
    w której to tabelce było napisane;
    PIWO JASNE-XX KCAL
    PIWO JASNE PEŁNE-XX KCAL
    PIWO SŁODOWE-XX KCAL
    PIWO CIEMNE-XX KCAL

O ile z piwem ciemnym jest sprawa w miare łatwa ,to z piwami jasnymi to dla mnie "czarna magia" Co to piwo pełne a co to piwo jasne a tym bardziej "jasne pełne" ,albo piwa pszeniczne to są "pełne" czy "nie pełne" ???
    albo takie słodowe ,o ile sie orientuje to w "jasnych" też jest słód a więc jak to jest???
    jak poznać?? po smaku czy jak????

Sory za głupie pytanie laika
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

We wszystkich piwach jest słód. Piwo ma mniej kalorii niz sok pomarańczowy. Tyje się od obżerania się przy piwie paluszkami, czipsami itp.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

O ile z piwem ciemnym jest sprawa w miare łatwa ,to z piwami jasnymi to dla mnie "czarna magia" Co to piwo pełne a co to piwo jasne a tym bardziej "jasne pełne" ,albo piwa pszeniczne to są "pełne" czy "nie pełne" ???
      albo takie słodowe ,o ile sie orientuje to w "jasnych" też jest słód a więc jak to jest???
      jak poznać?? po smaku czy jak????
      Po prostu ta klasyfikacja jest strasznie nieprecyzyjna by nie powiedzieć głupia i stąd problemy z jej ogarnięciem. W polsce za jasne pełne przyjęło się uważać lagera o ekstrakcie między 11 - 13 Blg. Poniżej 11% to jasne lekkie a powyżej 13 to jasne mocne. Podzialu na jasne i jasne pełne nigdy przedtem nie spotkałem. Co do piwa słodowego to może chodziło o napój słodowo-chmielowy czyli tzw piwo karmelowe - do tej kategorii zaliczamy piwa pokroju Karmi czy Ciechana Maciejowego. Jednakże dalej podział wydaje się być śmieszny bo piwo karmelowe...też ejst ciemne jakby nie patrzeć. A sama kategoria "piwo ciemne" jest starsznie szeroka i niczego nie załatwia. Inną kaloryczność ma tmava czeska desitka a inną porter bałtycki.

Comment

• jarekb11
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.06
        • 46

Czyli na zawartość extraktu mam zwracać uwage? im więcej extraktu tym większa kaloryczność??
        tak samo jest z piwami pszenicznymi??

Comment

• Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

Gdyby brać pod uwagę piwa niemieckie czy czeskie, to ekstrakt byłby jakimś wyznacznikiem (10* = 4%, 11* = 4,5%, 12* = 5%). Jednak w Polsce piwa generalnie są dużo mocniejsze w porównaniu do w/w, a tu przecież chodzi o kalorie także w alkoholu - im go więcej tym więcej kalorii.

Posłużę się tabelką z książki Ilustrowany leksykon piwa Leszka Ruma:

1 litr napoju = ilość kcal
          piwo bezalkoholowe - 280
          kawa - 400
          pils, alt - 430
          koelsch - 440
          lemoniada - 450
          pszeniczne - 460
          sok pomarańczowy - 480
          koźlak - 600
          wino białe - 610
          mleko pełne - 680
          Last edited by Pendragon; 2012-06-28, 12:04.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Najważniejszą rzecz napisał Ci Jacer - piwo jasne 12 Blg jest mneij kaloryczne niż analogiczna porcja mleka czy soku pomarańczowego, za tycia w największej mierze odpowiadają przekąśki piwne - słone orzeszki, chipsy, frytki itd. Oczywiście im większy ekstrakt tym więcej brzeczka ma cukrów słodowych, które w rezultacie tą kaloryczność zwiększają. Gdzieś kiedyś widziałem porównanie kaloryczności piwa jasnego pełnego z koźlakiem i z tego co zapamiętałem to ta róznica aż taka ogromna nie była by jakoś tam zacząć się jej bać.

Comment

• żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

Z wyższego ekstraktu można wyciągnąć więcej alkoholu, który jest przecież kaloryczny. Ale jak duża jest różnica kaloryczności między piwem 5% i 9%, to nie wiem.

Ogólnie są różne teorie. Teoria dobrego samopoczucia mówi to, co Jacer - tyjemy nie od piwa, a od przekąsek. Jest w tym trochę prawdy, ale piwo zawiera cukry proste i jeśli wypijesz tych piw kilkadziesiąt miesięcznie (ja wypijam 40-50), to trudno się łudzić, że coś ci się z tego nie odłoży. Zwłaszcza jeśli, tak jak piszesz, zażywasz mało ruchu. Jest jeszcze kwestia przemiany materii - ja uprawiam prawie tyle samo sportu co kiedyś, ale jak po trzydziestce zaniedbałem się na rok i zrobił mi się brzuch, to do tej pory nie chce zniknąć. Musiałbym włożyć w to dwa razy więcej wysiłku.

Tu masz wątek z dyskusją na ten temat: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=85052

Comment

• ucho
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.05
                • 500

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                Posłużę się tabelką z książki Ilustrowany leksykon piwa Leszka Ruma:
                1 litr napoju = ilość kcal
                piwo bezalkoholowe - 280
                Carlsberg podaje informacje o kaloryczności na etykietach Karmi:
                - Classic, Coffe - 500
                - Malinowe - 450
                Last edited by ucho; 2012-06-28, 12:31.

Comment

• slavoy
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛
                  • 2001.10
                  • 5055

Owszem piwo zawiera mniej kalorii niż sok pomarańczowy czy mleko. Ale to jest, jak pisze Żą, tylko "teoria dobrego samopoczucia", bo jakoś nigdy nie widziałem żeby ktoś wieczorem wyżłopał litr, dwa czy nawet więcej mleka czy soku. Za to piwa owszem
                  Dick Laurent is dead.

Comment

• Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                    Z wyższego ekstraktu można wyciągnąć więcej alkoholu, który jest przecież kaloryczny. Ale jak duża jest różnica kaloryczności między piwem 5% i 9%, to nie wiem.
                    Wyliczenia z programu Beer Smith:
                    12% eks i 4% alk będzie mieć 463 kcal/l, z tego 227 z alkoholu
                    12% eks i 5% alk będzie mieć 453 kcal/l, z tego 281 z alkoholu
                    12% eks i 6% alk będzie mieć 441 kcal/l, z tego 338 z alkoholu
                    18% eks i 9% alk będzie mieć 704 kcal/l, z tego 524 z alkoholu
                    18% eks i 5% alk będzie mieć 745 kcal/l, z tego 300 z alkoholu
                    39% eks i 17% alk będzie mieć 1948 kcal/l, z tego 1186 z alkoholu
                    7% eks i 2.5% alk będzie mieć 254 kcal/l, z tego 140 z alkoholu
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• zgroza
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2008.03
                      • 3605

Wikpedia twierdzi, że piwa pełne zawierają od 10% do 13% brzeczki słodowej przy maksymalnie 6,2% obj. / 4,65% wag. alkoholu.
                      Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

Przetwarzanie...
                      X