Czenstochovia Mikrobrowarem Roku 2011 wg (kapituły) Bractwa Piwnego

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19274

Czenstochovia Mikrobrowarem Roku 2011 wg (kapituły) Bractwa Piwnego

Tytuł i dyplom Mikrobrowar Roku 2011 dla browaru restauracyjnego Czenstochovia w Częstochowie przekazał w sobotę (30 czerwca 2012 roku) Arkadiusz Michalski, Kanclerz Bractwa Piwnego. Poniżej fragment uzasadnienia wniosku o nadanie tytułu temu właśnie browarowi.

Browar restauracyjny Czenstochovia zlokalizowany jest na I piętrze kamienicy z lat 20-tych XX wieku, dawnej Szkoły Handlowej Stowarzyszenia Kupców Polskich (Częstochowa, ul. Korczaka 14, czenstochovia.pl).

Browar założony jest i prowadzony przez braci Adriana i Grzegorza Bartosików. Właściciele browaru, po ukończeniu stosownych kursów, sami zajmują się warzeniem piwa.

Uruchomienie browaru Czenstochovia jest kontynuacją wcześniejszej działalności braci Bartosików, którzy prowadzili pub Oslo. Obecnie pub Oslo nadal działa, usytuowany jest na parterze tej samej kamienicy.

Powstanie browaru Czenstochovia jest doskonałym przykładem wieloletniej i konsekwentnej realizacji pasji piwnej. Członkowie Bractwa Piwnego byli świadkami powstawania pubu Oslo. Na bazie tego lokalu, mającego największą wówczas ofertę piw butelkowych i beczkowych, powstał Krąg Częstochowski Bractwa Piwnego. Pub Oslo uhonorowany został przez Bractwo Piwne tytułem Gospoda Roku 2008. Obecnie pub Oslo i browar Czenstochovia doskonale uzupełniają swoją ofertę.

Od 2 lat browar Czenstochovia współpracuje z Bractwem Piwnym przy organizacji Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego. Główną nagrodą dla piwowara domowego, autora receptury zwycięskiego piwa, jest możliwość uwarzenia własnego piwa w browarze Czenstochovia. W 2011 roku był to porter bałtycki, uwarzony przez Szymona Kierszniowskiego. Piwo to, o nazwie „Świąteczny porter bałtycki” było dostępne zarówno w wersji beczkowej, jak i butelkowej. Etykieta na butelce zawierała informację o konkursie Bractwa Piwnego .

Dotychczasowe tytuły Mikrobrowar Roku:

- Bierhalle Łódź;

- Brovarnia Gdańsk

- Kowal Koszalin

02.07.2012r.
    Tekst ze strony BP.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

I gdzie to uzasadnienie?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• abernacka
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10862

O tą samą kwestię pytałem się na FB.
      Niestety, żaden z członków BP nie był w stanie odpowiedzieć mi na to nurtujące pytanie. Jedynie kolega FukFuk podjął się wytłumaczenia tego wyboru.
      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• kopyr
        • 2004.06
        • 9475

A to nie jest po prostu plebiscyt wśród członków BP?
        blog.kopyra.com

Comment

• abernacka
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          A to nie jest po prostu plebiscyt wśród członków BP?
          Raczej nie. Gdyby tak było, osoby związane z BP bez trudu odpowiedziałoby na moje pytanie.

Pomijając ta kwestie, browar ten nie zasługuje na jakąkolwiek uwagę, aby mógł brać udział w tego typu konkursach.

Comment

• e-prezes
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19274

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
            Raczej nie. Gdyby tak było, osoby związane z BP bez trudu odpowiedziałoby na moje pytanie.

Pomijając ta kwestie, browar ten nie zasługuje na jakąkolwiek uwagę, aby mógł brać udział w tego typu konkursach.
            Wg. Ciebie... Pozwólmy wypowiedzieć się członkom Bractwa, bo mnie ten tytuł też zaciekawił... zwłaszcza w kontekście informacji zmieszczonej na stronie BP, gdzie nie ma sensownie uzasadnionego kryterium wyboru.

Comment

• abernacka
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              Wg. Ciebie... (...)
              Wg. osoby, która odwiedziła setki tego typu browarów.

Comment

• Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

I gdzie to uzasadnienie?
                No jak to gdzie:
                Członkowie Bractwa Piwnego byli świadkami powstawania pubu Oslo. Na bazie tego lokalu, mającego największą wówczas ofertę piw butelkowych i beczkowych, powstał Krąg Częstochowski Bractwa Piwnego.
                Od 2 lat browar Czenstochovia współpracuje z Bractwem Piwnym przy organizacji Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego.

A tak serio, to faktycznie informacja jest tak skonstruowana, że nie wiadomo, o co chodzi i jedyne, co się rzuca w oczy to podane fragmenty. Chłopaki z BP - przeredagujcie tekst
                Last edited by Marusia; 2012-07-04, 07:47.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Informacja jest skonstruowana bardzo prosto - w lud idzie informacja, że Browar Czenstochovia jest najlepszym mikrobrowarem w Polsce. A że Bractwo Piwne innej decyzji podjąć nie mogło, bo właściciele by ich pogonili razem z ich konkursem - no to już nie ma się czym chwalić.
                  Last edited by Krzysiu; 2012-07-04, 08:04.

Comment

• arzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.06
                    • 2814

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Informacja jest skonstruowana bardzo prosto - w lud idzie informacja, że Browar Czenstochovia jest najlepszym mikrobrowarem w Polsce. A że Bractwo Piwne innej decyzji podjąć nie mogło, bo właściciele by ich pogonili razem z ich konkursem - no to już nie ma się czym chwalić.
                    Żal mi Cię Krzysiu.
                    Last edited by arzy; 2012-07-04, 09:32.
                    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    Bractwo Piwne
                    Skład Piwa
                    Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

No faktycznie, jakiegoś merytorycznego uzasadnienia tutaj brakuje. Nie mniej decyzje Bractwa często są moim zdaniem dość kontrowersyjne i już przyzwyczaiłem się, że pewnej transparentności im brakuje. Skoro w rankingu 10 piw polskich, które trzeba spróbować pan Suliga umieścił Perłę Chmielową to jestem w stanie zaakceptować i ten wybór.

Comment

• arzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 2814

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        (...)

A tak serio, to faktycznie informacja jest tak skonstruowana, że nie wiadomo, o co chodzi i jedyne, co się rzuca w oczy to podane fragmenty. Chłopaki z BP - przeredagujcie tekst
                        Nie można przeredagować, ponieważ jest to część pisemnego uzasadnienia (Zasady i Regulamin przyznawania tytułu Mikrobrowar ROKU, § 4) zgłaszanego do Kapituły przez członka BP.
                        Od zawsze myślałem, że należy coś włożyć, aby móc wyjąć.
                        Jak widać, Krzysiu i w tej materii jest niezastąpiony, nieomylny, jedyny mądry wręcz Pan Profesor.
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Bractwo Piwne
                        Skład Piwa

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
                          Żal mi Cię Krzysiu.
                          Zupełnie niepotrzebnie. Ta sytuacja ani trochę mnie nie stresuje.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
                          Od zawsze myślałem, że należy coś włożyć, aby móc wyjąć...
                          Wszystko się zgadza. Właściciel włożył w was trochę darmowego piwa i wyjął nagrodę "Mikrobrowar roku".

Comment

• kiszot
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8115

Ja juz dawno pisałem,że wybór mikrobrowarów to lody grubo kręcone.Wtedy pamiętam bractwo wybrało Bierhalle.Oczywiście tez zostałem uznany za szarlatana.
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• arzy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 2814

(...)
                              Wszystko się zgadza. Właściciel włożył w was trochę darmowego piwa i wyjął nagrodę "Mikrobrowar roku".
                              Zaczyna to być mało śmieszne.
                              Jeżeli masz jakieś dowody to proszę żebyś je przedstawił.

Bractwo Piwne
                              Skład Piwa

Comment

Przetwarzanie...
                              X