Jakie piwo jest najzdrowsze?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jarekb11
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.06
    • 46

Pendragon piłeś kasztelana??? jeśli piłeś to powinieneś "wyczuć" różnicę między Kasztelanem a Lechem czy Tyskim .
    Jeśli nie to wypij -spróbuj-przekonasz sie.
    Co do "metody" to9 mało mnie to interesuje bo browarnikiem nie jestem.poprostu lubie piwko.
    Kur... coście sie do mnie doczepili????

Comment

• Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

Oczywiście, że piłem, nie raz. Ale głownie przed laty, gdy się to piwo jeszcze dało pić. Obecnie nie mam zamiaru powtarzać tej męczarni częściej niż raz na rok.
      A metodą powinieneś się właśnie nieco zainteresować, by zrozumieć, że Lech, Tyskie, Żywiec, Warka, Okocim czy Kasztelan to jeden i ten sam pies. Gdybyś spróbował te piwa z zamkniętymi oczami, nie widząc etykiety (tzw. ślepy test) to byś nie zgadł który to Kasztelan, idę o zakład.
      Last edited by Pendragon; 2012-07-22, 17:09.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

Czy ma jakieś bakterie nie wiem i mało mnie to obchodzi,wiem natomiast jedno ;smakują mi bardziej niż piwa z wielkich korporacji typu Tyskie,Lech ,Warka i inne tego typu.
        Z tego samego browaru pochodzi też pwio Okocim i Carlsberg, czy wiec można stwierdzić, że Carlsberga nie warzy korporacja?

Dane, które przedstawiłęś dla Lecha to mniej wiećej moce produkcyjne całej KP, na co już uwagę zwrócił Pendragon. Moce browaru sierpeckiego to wspomniane 800 tyś hl/rok ale należy jesczcze pamiętać, ze Sierp to niejedyne miejsce produkcji - prawdopodobnie piwo to warzy się również w Brzesku lub Szczecinie.
        Pendragon piłeś kasztelana??? jeśli piłeś to powinieneś "wyczuć" różnicę między Kasztelanem a Lechem czy Tyskim .
        Jeśli nie to wypij -spróbuj-przekonasz sie.
        Piliśmy i przekonaliśmy się, że róznica jest żadna. Niestety nie ma też nawet pół logicznego argumentu, który móglby udowodnić, że Kasztelan jest w jakiś posób zdrowszy od innych koncernówek.

Comment

• jarekb11
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.06
          • 46

Być może po prostu tobie smakuje jakieś "G"pędzone na "tony" mi natomiast bardziej podchodzi kasztelan.
          Pozwolisz mi mieć inne zdanie???

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

A Kasztelan na co jest pędzony? Limitowana seria z przydziałem 0,5l na mieszkańca powiatu sierpeckiego? Wszyscy Ci powtarzamy, że to masówka a Ty i tak zaklinasz rzeczywistość. Wiem, że w reklamie pokazywali łąkę i piwowara przy lśniącej kadzi ale to tylko reklama...

Zdanie oczywiście każdy ma własne, tak jak i tyłek. Jednakże kiedy twierdzisz, że coś jest zdrowsze od czegoś to już nie jest subiektywne odczucie ale opinia. A ją już można swobodnie zakwestionować, tym bardziej, żę w tym przypadku logicznego uzasadnienia szczcególnie brakuje.

A jeśli jesteś ciekawy co mi smakuje to dziś piję Dobbel Dose IPA z Haandbryggeriet.

Comment

• jarekb11
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.06
              • 46

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi

Piliśmy i przekonaliśmy się, że róznica jest żadna. Niestety nie ma też nawet pół logicznego argumentu, który móglby udowodnić, że Kasztelan jest w jakiś posób zdrowszy od innych koncernówek.
              Ja czuje różnice.
              Wiem też że inaczej czuje sie po 3 Tyskich czy Lechach a inaczej po 3 Kasztelanach.

Dobra skończcie już temat bo n ie ma sensu go ciągnąc.
              Napisałem tylko co mi smakuje a wy skoczyliście od razu na mnie jak wilki jakieś.
              NIECH WAM BĘDZIE ŻE KASZTELAN TO TO SAMO CO LECH TYSKIE I INNE HARNASIE A JA MAM PO PROSTU CHU...OWY GUST,a wy jako gentelmeni powinniście wiedzieć że o gustach sie nie dyskutuje.

Comment

• Pendragon
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

Gdyby o gustach się nie dyskutowało, to to forum by nie miało racji bytu. Całe ono jest jedną wielką dyskusją o gustach Gdybyś dokładnie czytał, to co piszę, to byś wiedział, że żadnego wielkiego "G" nie pijam, skoro zrównałem je do jednego mianownika; "jeden pies".
                Nie zacietrzewiaj się kolego, tylko przyjmij argumentację trochę dłużej siedzących w temacie.
                Nikt ci Kasztelana pić nie zakazuje, ba nawet nikt ci nie każe pisać, że jest niedobre

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

Ale to wcale nie jest dyskusja o gustach. Ja się odniosłem do merytorycznych uchybień twoich wypowiedzi ("nie z korporacji", "zdrowszy od Lecha") i to nie ma żadnego związku z gustem. Ktoś może jeść hot dogi codziennie na śniadanie, mnie to wisi, ale niech nie ściemnia że jest to tak samo zdrowe jak twarożek czy sałata.
                  Wiem też że inaczej czuje sie po 3 Tyskich czy Lechach a inaczej po 3 Kasztelanach.
                  A ja sądzę, ze to placebo. Napis niepasteryzowane i naturalne w połączeniu z proekologiczną kampanią reklamową działają na twój mózg skuteczniej niż smakowe receptory. No chyba, że masz jakieś merytoryczne uzasadnienie na wyższość Kasztelana, wtedy po przedstaweiniu takowych zamkniesz nam wszystkim niedowiarkom usta na amen.

Comment

• Kelebrion
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.07
                    • 20

A ja juz znalazlem swoje najlepsze piwo)) Ciechan Wyborne NIepasteryzowane) jest pyszne i ma taki fajne posmak na koncu jakby maślany) mniam mniam) innego piwa juz nie pije) A jak je nosze do znajomych i nic im nie mowie jakie to piwo to kazdy od razu poznaje ze smakuje jak kiedys te piwa 20 lat temu) czyli Ciechan rządzi

Comment

• ZKB
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.12
                      • 172

Najzdrowsze jest piwo jeszcze nie wypite, stąd ciągle szukam tego piwa
                      Beer is for life not just for christmas !

Comment

• noodles
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.09
                        • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kelebrion Wyświetlenie odpowiedzi
                        \jest pyszne i ma taki fajne posmak na koncu jakby maślany) mniam mniam)
                        Nie jestem ekspertem ale ze szkolenia sensorycznego pamiętam, że maślany posmak może oznaczać obecność diacetylu czyli wadę piwa. Co oczywiście nie znaczy, że takie piwo nie może komuś smakować.
                        Moja kolekcja podstawek

Comment

• Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

Moim zdaniem najzdrowsze piwa to te z browaru Koreb i EDI. Po prostu wiecej sie go wyleje niz wypije
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• Pendragon
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

Ponoć Edi jest teraz bardziej niezdrowy (w myśl tej zasady)

Comment

• tomolek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jarekb11 Wyświetlenie odpowiedzi
                              NIECH WAM BĘDZIE ŻE KASZTELAN TO TO SAMO CO LECH TYSKIE I INNE HARNASIE A JA MAM PO PROSTU CHU...OWY GUST
                              wreszcie dotarło...

Przyznać się, który to sobie założył nowy profil i troluje
                              www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• pioterb4
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 4322

że maślany posmak może oznaczać obecność diacetylu czyli wadę piwa
                                Wszystko zależy od stężenia. W niektórych stylach pewna ilość masełka nie przeszkadza np czeski pils, tmave.

Comment

Przetwarzanie...
                                X