Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kelebrion
Wyświetlenie odpowiedzi
Jakie piwo jest najzdrowsze?
Collapse
X
-
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kelebrion Wyświetlenie odpowiedziRozumiem. A jakie jest najlepsze piwo niepasteryzowane?? bo chce przejsc z tych sikaczy na cos normalniejszego i nie chce kupic bubla
I wg mnie niepasteryzacja/niefiltracja nie jest kluczowym kryterium przy wyborze piwa, chociaż pewnie np/nf generalnie lepsze, ale nie zawsze.Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2012-07-11, 11:15.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kelebrion Wyświetlenie odpowiedziRozumiem. A jakie jest najlepsze piwo niepasteryzowane?? bo chce przejsc z tych sikaczy na cos normalniejszego i nie chce kupic bubla
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kelebrion Wyświetlenie odpowiedzito jest ranking forumowiczów z tej strony czy z jakiegos portalu?? i czy to wiarygodny ranking??Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2012-07-11, 11:17.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
Po co określać czy piwo jest zdrowsze czy nie. Piwo i wszystkie inne produkty spozywcze należy określać czy jest smaczne czy nie?
Zdrowe/niezdrowe to kolejny fetysz wytworzony przez dziennikarzy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
A mnie akurat zalezy ze by bylo najzdrowsze a nie musi byc najsmaczniejsze chyba moge miec taki kaprys?? A na pewno czym sie roznia bo kazde piwo przechodzi jakies procesy i teraz jesli mi powiesz ze niefiltrowane i niepasteryzowane sa identyczne w jakies tam substancje zdrowtone lub szkodliwe to nie ma wiecej pytan
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kelebrion Wyświetlenie odpowiedziWitam mam pytanko jakie piwo jest najzdrowsze, bo wyczytalem ostatnio w internecie ze piwa niefiltrowane i niepasteryzowane zawieraja żywe kultury bakterii i sa bardzo zdrowe[..]
Piwo , ze względu na zawartość C2H5OH jest niezdrowe z założenia. Spożywanie
go z umiarem oraz w odpowiedni sposób pozwala organizmowi czlowieka na zniwelowanie
toksyn powstających w procesie metabolizmu tego napitku.
Zdrowe dla człowieka bakterie znajdziesz natomiast np. w produktach mlecznych
nie poddanych obróbce cieplnej ( kefiry ,jogurty itp).
A teraz z premedytacją będę się zatruwał Ciechanem Wybornympiwoppns@wp.pl
Comment
-
-
Dobrze teraz powiem dlaczego tak sie zaczalem interesowac Wczoraj wyczytalem taki artykuł
Coraz trudniej w naszej codziennej diecie o te pożyteczne, ale naturalne szczepy bakterii. Mleko UHT się nie zsiada, kapusta kiszona i takież ogórki są tak pakowane, aby nie namnażały się nieznane producentom szczepy bakterii. Większość produktów spożywczych jest sterylizowana, konserwowana itp. Wprawdzie można kupić np. jogurt z "żywymi kulturami bakterii", ale są one dodawane w przemysłowym procesie produkcji i niestety nie zawsze jest to dodatek dla organizmu wystarczający.
Jest jednak jeden produkt, który ostatnio coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach i te pożyteczne, naturalne bakterie zawiera. To niepasteryzowane piwo. Nie należy mylić z piwem niefiltrowanym! Piwo, zanim trafi do konsumenta, przejść musi kilka etapów produkcyjnych: słodowanie, warzenie brzeczki słodowej, fermentację, leżakowanie, filtrację i stabilizację. Dopiero po tym może być lub nie być pasteryzowane. To krótkotrwały proces ogrzania piwa do temperatury 70°C, podczas którego giną wszystkie bakterie. Oczywiście służy wydłużeniu trwałości napitku i umożliwia jego przechowywanie. Tymczasem piwo niepasteryzowane, oprócz typowego wpływu napojów z alkoholem na ciało, ma też właściwości podobne do probiotyku. Wiele osób nie odżywiających się na co dzień zdrowo może jego działanie zaobserwować szybko na własnym ciele.
Po spożyciu produktu niepasteryzowanego "zasiewamy" w jelitach naszych bakteryjnych pomocników. Trzeba im co jakiś czas dostarczać nowych kolegów i dbać o ich rozwój.
Comment
-
-
Odpowiedź już została udzielona. Najwięcej mikroelementów i drożdży ma piwo domowe.
Piwa z browarów są filtrowane i mają je mniej co nie znaczy, że są mniej zdrowsze.
Gdyby piwa koncernowe były niezdrowe to nie można by ich sprzedawać.
Problem wydumany przez studentkę dziennikarstwa. A teraz ludzie, którzy mają hopla na punkcie zdrowia będą się podniecać.
Jak masz umrzeć to i tak umrzesz.
Jak będziesz pił codziennie po 10 piw domowych to będzie to bardziej niezdrowe niż jednego Lecha. I nic tu nie pomoże niefiltracja i niepasteryzacja.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziPiwo i wszystkie inne produkty spozywcze należy określać czy jest smaczne czy nie?
Zdrowe/niezdrowe to kolejny fetysz wytworzony przez dziennikarzy.
Comment
-
Comment