Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kelebrion
Wyświetlenie odpowiedzi
Jakie piwo jest najzdrowsze?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziCo to znaczy "należy"? Gdzie tak napisano? Każdy kieruje się swoimi racjami. Jedni chcą zjeść lub wypić smacznie, inni zdrowo, jeszcze inni tanio. Czasem to się zazębia, czasem nie. Czy jedno piwo może być zdrowsze od innego, nie wiem i nie obchodzi mnie to, ale można stosować tę miarę do innych produktów spożywczych. Chyba że uważasz, że oranżada słodzona kilkoma rodzajami chemicznych słodzików jest równie zdrowa jak sok pomarańczowy.
Sok pomarańczowy niszczy szkliwo na zębach, więc jest zdrowe? Nie mówiąc ile te pomarańcze dostały oprysków i innej chemii.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
Jak będziesz pił codziennie po 10 piw domowych to będzie to bardziej niezdrowe niż jednego Lecha. I nic tu nie pomoże niefiltracja i niepasteryzacja.
To wiem ze picie po 10 piw domowych zaszkodzi no chyba ze w upał 50 stopni bo zalecaja pic kilka litrow dziennie plynów:P
Ja tylko chce zamienic te żubry, lechy warki itp na cos normlaniejszego zeby zawieralo wiecej tych mikroelementów i drozdzy niz te sikacze ktore wymienilem) A nigdy nie pilem piwa niepasteryzowanego) bede sie rozdziewiczał w tej dziedzinie ogolnie wypijam z 5 piw tygodniu wiec jakims piwoszem nie jestem
Comment
-
-
A masz w okolicy w ogóle dostęp do innych piw? Może od tego zacznijmy, że napiszesz skąd jesteś?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Moim zdaniem najlepsze jest piwo lane,niepasteryzowane.
Ja najczęściej pijam Brackie lub kasztelan.
Czy ma jakieś bakterie nie wiem i mało mnie to obchodzi,wiem natomiast jedno ;smakują mi bardziej niż piwa z wielkich korporacji typu Tyskie,Lech ,Warka i inne tego typu.
Są też na pewno zdrowsze bo wiem jak sie czuje np po trzech Lechach a jak po trzech Kasztelanach.
Comment
-
-
Niestety reklamy zrobiły swoje. często się spotykam z taką tezą, że Kasztelan to mały browar. Można tłumaczyć a ludzie i tak wiedzą swoje.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ale panowie,co wy czytać nie umiecie???gdzie ja do cholerki napisałem że Kasztelan jest z małego browaru???
Napisałem tylko że lepiej sie czuje po kasztelanach niż po Lechu.
Zresztą macie może jakieś dane na temat wielkości browarów że tak sie wymądrzacie??
ps z jakiego browaru jest Kasztelan i ile tego piwa robią????
Comment
-
-
Kolega młody stażem, więc mu trzeba wybaczyć i uświadomić
Skąd miał wiedzieć, że Brackie to też piwo z wielkiej korporacji, fakt z najmniejszego browaru będącego w ich łapskach.
Ładnych parę lat temu zapisałem sobie - Cieszyn: 140 000 hl, Sierpc: 750 000 hl. Ile oni teraz robią to nie wiem.Last edited by Pendragon; 2012-07-22, 16:38.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Lech Browary Wielkopolski - Produkcja 7,5 mln hl
Comment
-
-
Browar Sierpc -800.000 hl
Comment
-
-
No i znalazłes sobie źródło mniej lub bardziej wiarygodne (te 7,5 mln hl to wynik chyba całej KP - 3 browarów). Nie wielkość tu się jednak liczy, tylko metoda produkcji, a zarówno przykładowy Lech jak i Kasztelan jest robiony w ten sam sposób, metodą HGB. A co to jest, to już sobie znajdziesz w co nie wątpię, w wikipedi Do tego dochodzi jeszcze "myk" z brakiem pasteryzacji, który tak na prawdę jest mikrofiltracją (czyli czymś co bardziej pozbawia walorów niż pasteryzacja). Brackie jest robione metodą tradycyjną.
edit - 7,5 mln hl to moc produkcyjna a nie wielkość produkcji
Last edited by Pendragon; 2012-07-22, 16:58.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jarekb11 Wyświetlenie odpowiedziZresztą macie może jakieś dane na temat wielkości browarów że tak sie wymądrzacie??Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment