Jakie piwo jest najzdrowsze?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
    W niektórych stylach pewna ilość masełka nie przeszkadza np czeski pils, tmave.
    A w niektórych jest nawet pożądane w większej ilości, np. Potato Ale
    JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

Czytam - potato, myślę - pomelo.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• noodles
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.09
        • 700

Wszystko zależy od stężenia. W niektórych stylach pewna ilość masełka nie przeszkadza np czeski pils, tmave.
        To też pamiętam ze szkolenia ale Ciechan Wyborny do tych stylów nie należy a o nim wszak była mowa.
        Moja kolekcja podstawek

Comment

• pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

No to jest jasny lager, bez konkretnego podgatunku (pils, dortmunder, helles), więc cięzko konkretnie stwierdzić, że to mu wolno a tego już nie. MNie tam diacetyl nie razi dopóki nie staje się uciązliwy, vide Lubuskie.

Comment

• Chmielnicki
            Porucznik Browarny Tester
            • 2012.07
            • 324

Przedwczoraj byłem w knajpie. Z lanych piw mieli Carlsberga i Kasztelana. Wziąłem tego drugiego - wypiłem jedno. Wróciłem do domu i wieczorem napiłem się butelkowego Rowing Jacka z Ale Browaru. Nie uważam się absolutnie za piwnego znawcę. Dopiero uczę się smakować piwo i pić je w sposób bardziej "świadomy". Ale Wioślarz miał się do Kasztelana mniej więcej tak jak krzesło elektryczne do krzesła z Ikei. Muszę przyznać, że z kilkudziesięciu polskich piw (oczywiście nie tych koncernowych) wypitych ostatnio to właśnie Rowing Jack jest jak na razie moim zdecydowanym faworytem. A Kasztelan... spuszczam zasłonę miłosierdzia.

Comment

• jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

tam diacetyl nie razi dopóki nie staje się uciązliwy, vide Lubuskie.

A piłeś piwo w Greifenklau w Bamberg? Tam to jest masełko w płynie. A czy to w stylu? Oni mają to głęboko gdzieś.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

Comment

• pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

Nie piłem Ale parę diacetylowych czeskich kvasnicaków już mi się trafiło, więc i moja tolerancja dla tego smaku nie jest taka niska.

Comment

• abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  (...) Oni mają to głęboko gdzieś.
                  Skąd takie przekonanie? Coraz więcej osób na nich psioczy. Na całe szczęście, konkurencja na tym miejscowym rynku jest coraz większa rośnie. Więc, albo coś zrobią z tymi kiepskimi piwami albo pójdą do piachu.
                  Last edited by abernacka; 2012-07-23, 18:01.
                  Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Kelebrion
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.07
                    • 20

Jezeli chodzi o Ciechana wybornego to tak mi sie wydaje ze ma maslany posmak na koncu jak wydychasz powietrze po małym łyczku ale ekspertem nie jestem ale mi bardzo smakuje, do tych zwyklych sikaczy jak lech tyskie itp nie ma porównania

Comment

Przetwarzanie...
                    X