Piwne wiadomości z Litwy, Łotwy i Estonii

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10862

    #61
    Gdyby ktoś z was był w najbliższy weekend w Jurmali, może wstąpić na uroczyste otwarcie browaru "Alus darīšanas apvienība Prusaks".
    Sądząc po prestiżowej lokalizacji będzie to brewpub. Jednego, z pewnością można być pewnym, będzie modnie i nowofalowo
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4485

      #62
      Możesz dać link do strony z tą estońską mapką? Na Łotwę wybieram się w przyszłym roku, więc zapewne będąc w Rydze zajrzę do Jurmali.

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10862

        #63
        Screen mapy estońskich browarów pochodził z łotewskiej grupy Alus Lietas na FB.
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10862

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)
          Zapomniałbym o browarze Alūksnes Alus Darītava działający od roku w mieście Alūksne. Warzy dwie odmiany lagera, IPę oraz Belgian Ale i ...świerkowe.

          Browar z początkiem sezonu przeniósł się w bardziej dogodne miejsce a zarazem poszerzył swoją działalność o bar, który jest otwarty w weekendy. Odnajdziecie ich pod adresem Tālavas iela 5, Alūksne.

          Mało tego, pod Rygą, we wsi Katlakalns, powstał browar rzemieślniczy HAT Brewery. Warzy nowofalowe style. Rozlewa swoje produkty głównie w puszki.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10862

            #65
            Na Litwie również dobrze się darzy. We wsi Bubiai, nieopodal Szawli, na terenie starego dworu z końca XVIII wieku, powstał nowy browar restauracyjny "Bubių Manor". Jest szyk, elegancja i ceny z kosmosu
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4485

              #66
              Na Litwie nie wydaje mi się, żeby działo się dobrze, w ofensywie raczej próby nowofalowe, a te tradycyjne, małe browarki coraz bardziej schowane...

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10862

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                Na Litwie nie wydaje mi się, żeby działo się dobrze, w ofensywie raczej próby nowofalowe, a te tradycyjne, małe browarki coraz bardziej schowane...
                Nie zgodę się z tą tezą. Będąc w ostatnich dwóch latach, szczególnie w moim ukochanym Paswolu i Birże wyraźnie widać, że te browary, które się uchowały, poczyniają sobie coraz lepiej na rynku.
                Nie dość, że poszerzają asortyment, to są obecne w sieciach handlowych. Najlepszym przykładem są browary Davra, Alsteka, Piniavos czy chociażby Jovarų.

                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4485

                  #68
                  Davra był od dawna obecny nawet w Wilnie, a wypusty Piniavos moim zdaniem nieco się schrzaniły. W lokalach jednak przeważa nowofalowy kraft. Oby było, jak piszesz, że większość niszowych firm się utrzyma...

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10862

                    #69
                    Nieco z zaskoczenia na litewskiej ziemi powstał nowy browar rzemieślniczy. Mowa o browarze Basker Brewery, który znajduje się na dalekich przedmieściach Wilna. Warzy jak na razie eksperymenty w postaci kwasów, "niu inglandów" i witków.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment


                    • e-prezes
                      e-prezes commented
                      Editing a comment
                      Wilno chętnie odwiedzę ponownie, bo za mało tam zobaczyłem.
                  • Prusak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 4485

                    #70
                    W samym Wilnie z browarów chyba najlepszy jest wciąż restauracyjny Busi Trecias. Mnie najbardziej szkoda dwóch zabytkowych browarów w mieście, które stały się apartamentami i biurami, tudzież pięknego browaru dworskiego w Czerwonym Dworze pod Niemenczynem, który chyba ostatecznie zniszczeje.

                    Comment


                    • e-prezes
                      e-prezes commented
                      Editing a comment
                      A mnie akurat Busi Trecias się nie podobał. Bardziej przypadł mi Tores Bravores.
                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10862

                    #71
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...) tudzież pięknego browaru dworskiego w Czerwonym Dworze pod Niemenczynem, który chyba ostatecznie zniszczeje.
                    Ostatnio w tej kwestii się coś ruszyło. Cały teren został ogrodzony. Widoczne są również drobne prace konserwatorskie.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10862

                      #72
                      Kolejne fantastyczne wiadomości napływają z Łotwy.
                      Otóż, tam gdzie niegdyś funkcjonował browar "Vecmuižas Alus darītava", od lata ubiegłego roku działa nowy browar "Dziru kalve". Jeżeli ktoś z Was nie wiedziałby, gdzie on się znajduje, już spieszę z pomocą. Znajduje się on w miasteczku
                      Vecumnieki. Rozlewa swoje piwa wyłącznie do konserw a produkuje m.in. ipy oraz kwasy.

                      Jednakże największą dla mnie niespodzianką, jest uruchomienie brewpubu w rybackim miasteczku Engure, położonego nad zatoką Ryską. Mowa o browarze "Mazjūras brūzis", który rozpoczął działalność wczesną jesienią ubiegłego roku. Warzy m.in. jasne lagery oraz stouty.
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X