Piwne wiadomości z Litwy, Łotwy i Estonii

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • VanPurRz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 4229

    #16
    Ekstra sprawa. Tylko malutkie pytanie - te piwa z butelek wyglądają na podawane w temp. pokojowej - tak było?
    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10862

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
      (...)Tylko malutkie pytanie - te piwa z butelek wyglądają na podawane w temp. pokojowej - tak było?
      Nie mam takiej wiedzy, ale znając organizatora wszystko było zapięte na ostatni guzik.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • tfur
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2006.05
        • 1311

        #18
        byłem w druskiennikach, nie ma tam zgoła nic
        szczytem szczęścia jest licencyjne grimbergen
        teraz już wiem, czemu na bb nie ma słowa o d.
        veni, emi, bibi

        Comment

        • olie
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2011.06
          • 777

          #19
          Na Łotwie zmiany na rynku piwa są podobne do tych co znamy z Polski. W 2013 roku do ALEhouse doszły dwie kolejne inicjatywy.
          Mikrobrowar Malduguns położony ok. 110 km na północny wschód od Rygi. W swojej krótkiej historii uwarzył już piwa w takich stylach jak Imperial IPA, Brown Ale, Porter, Stout i Bitter. Jego piwa dostępne są w paru miejscach w Rydze. Browar chwali się nagrodą portalu Ratebeer dla najlepszego browaru na Łowie w 2013 r. (u nas zdobył ją Artezan).
          Drugim miejscem jest ryski brewpub Alus Darbnīca Labietis, w którym w styczniu odbyła się tegoroczna edycja festiwalu "Melnā Ziema". Tutaj piwowarzy również oferują szeroką ofertę nowofalowych stylów piwa.
          Jakość tych piw mam zamiar przetestować w przyszłym tygodniu.

          Comment

          • Horse1963
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.06
            • 547

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olie Wyświetlenie odpowiedzi
            Mikrobrowar Malduguns położony ok. 110 km na północny wschód od Rygi. W swojej krótkiej historii uwarzył już piwa w takich stylach jak Imperial IPA, Brown Ale, Porter, Stout i Bitter. Jego piwa dostępne są w paru miejscach w Rydze.
            A możesz podać gdzie ? Lane i w butelce ?

            Comment

            • olie
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2011.06
              • 777

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Horse1963 Wyświetlenie odpowiedzi
              A możesz podać gdzie ? Lane i w butelce ?
              Chociażby w ALEhouse, Chomsky Bar czy TAKA. Najlepiej jest jednak na bieżąco sprawdzać na profilu browaru, bo popyt pewnie przewyższa podaż. Butelki też są dostępne.
              Last edited by olie; 2014-03-07, 15:27.

              Comment

              • jello22
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2014.03
                • 1

                #22
                Polecam litewskie piwa, ostatnio w miom mieście otworzyli sklep z piwami litewskimi z beczki Niebo w gębie, nie ma co równać nawet z naszymi typu tyskie, warka, zubr.

                Comment

                • Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4485

                  #23
                  Bla, bla, bla. W jakim mieście i jakie piwa?

                  Comment

                  • WojciechT
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2012.09
                    • 2546

                    #24
                    Byłem na Litwie trzy miesiące temu, spróbowałem ok. 40-50 różnych piw (większość niekoncernowa) i studenckie "4" lub więcej dałbym może trzem.

                    Comment

                    • Prusak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 4485

                      #25
                      Którym trzem? Pytam z ciekawości, bo ja bym nawet niestudencką 5 dał jeszcze trzem...

                      Comment

                      • qseka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2014.03
                        • 1

                        #26
                        Piłem kiedyś jakieś Łotewskie piwo i miło je wspominam. Niestety nie pamiętam nazwy. Moim zdaniem temat może być interesujący

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4485

                          #27
                          Temat czego? I co z tego wynika, że piłeś piwo, którego nazwy nie pamiętasz? Trochę bez sensu ten post.

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10862

                            #28
                            Mimo, że dużo dobrego dzieje się w tychże krajach, nie można pominąć i złych wieści.
                            W ubiegłym roku zakończył działalność łotewski Eridan. Wielka szkoda
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19269

                              #29
                              Rzeczywiście. Dobrze wspominam ich stouta. Łotewscy piwowarzy domowi nie traktowali ten browar jak łotewski, ale nie dogadałem się dlaczego.

                              Comment

                              • abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10862

                                #30
                                Nieco tak po cichaczu został otwarty nowy browar restauracyjny w pobliżu miasteczka Landwarów. Zwie się on Piliauskis. Sprzęt został sprowadzony z Wysp Brytyjskich. Do tej pory uwarzyli Wita, Stouta, APę oraz Bittera.
                                Last edited by abernacka; 2017-07-02, 07:46.
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X