Kolejna dobra wieść napłynęła z łotewskiego Jaunpilsa. Otóż, dwa tygodnie temu powstał tam browar z wyszynkiem na miejscu. Zwie się on Jaunpils Alus. Obecnie oferuje on Ale, Pilsa oraz świąteczne (?).
Piwne wiadomości z Litwy, Łotwy i Estonii
Collapse
X
-
-
W wątku "mapy piwne" poruszono temat nowych browarów na Łotwie. A jako, że Łotwa blisko jest mojego serca, to staram się jak mogę zbierać wszystkie najciekawsze informacje dotyczące tego kraju. Nie przedłużając niepotrzebnie, wymienię kilka najważniejszych nowinek.
W Cesis pod koniec ubiegłego roku powstał mały brewpub "Trimpus", który warzy nowofalowe style.
Na północy kraju, w okolicach osady Salacgrivas, funkcjonuje od początku tego roku browar "Lembuzi Bruzis". Produkują wyłącznie tradycyjnego ejla.
W Aizpute powstał mały browar "Aizputes Muižas Alus Darītava". Oferują klasyczny standard: Jasne i Ciemne.
W okolicach Jelgavas, we wsi Vitolini powstał browar rzemieślniczy "Hopalaa". Portfolio to typowy craft, czyli ipy/stripy.
+
Na mapie kolegi Pendragona brakuje również browaru "Bursh Alus", który funkcjonuje już chyba od 2015 roku, w przepięknej scenerii łotewskiej wsi, w okolicach Pļaviņas. Nie dość, że warzy się tutaj dość ambitnie, to na dodatek na sprzęcie dość archaicznym.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziGratulacje, znakomita orientacjam, i podziękowania, bo wybieram się za niespełna dwa miesiące na Łotwę.Last edited by abernacka; 2019-06-23, 09:44.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi(..)Liczę na to, że wrzucisz coś na Piwnego Podróżnika.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
W okolicach Jelgavas, we wsi Vitolini powstał browar rzemieślniczy "Hopalaa". Portfolio to typowy craft, czyli ipy/stripy.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Podobno (uzyskać jakiekolwiek informacje dot. tego typu browarów graniczy z cudem) browar D. Valiuko Alaus Darykla z Janiszek zaprzestał działalności ;(
Tutaj kilka słów o nim skrobnąłem : https://piwnyturysta.wordpress.com/2...iuko/#more-768
Comment
-
-
-
Kolejna smuta wieść, browar L. Plingienės Alaus Darykla z Pakruojis zaprzestał działalności...dawno temu.
Comment
-
-
Żeby nie było tak smutno, na Litwie powstał w ubiegłbym roku nowy browar rzemieślniczy Bear&Boar w miejscowości Visaginas (czyli bardzo daleka prowincja). Warzą dość urozmaicony repertuar, a dodatkowo w niektóre dni browar staje się również knajpą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziCzyli na Litwie największe straty poniosła Auksztota, tam gdzie najwięcej niszowych browarków.
Mam przesłanki, że przynajmniej 5/6 kolejnych browarów z tych okolic również już nie działa.
Comment
-
Comment