Piwne wiadomości z Litwy, Łotwy i Estonii

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4465

    #46
    Nie chciałbym ciągnąć tematu, ale wygląda na to, że na Litwie następuje upadek różnych bardzo lokalnycyh inicjatyw, przydomowych, etc, a w to miejsce wchodzi typowy kraft, jaki możemy spotkać wszędzie. Niestety.

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie chciałbym ciągnąć tematu, ale wygląda na to, że na Litwie następuje upadek różnych bardzo lokalnycyh inicjatyw, przydomowych, etc, a w to miejsce wchodzi typowy kraft, jaki możemy spotkać wszędzie. Niestety.
      Niestety, ale to celna uwaga.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #48
        Tak się składa, że za wiele tych "utraconych" browarów nie widziałem (nie kosztowałem piw), ale nie rozumiem dość pejoratywnego kontekstu "nowej fali". One były skazane na porażkę i upadek. Niestety.

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)One były skazane na porażkę i upadek. Niestety.
          Fakt, browary, które zostały w ostatnim czasie zamknięte, tak naprawdę nie miały pomysłu na swoją działalność. Jeszcze, gdy browary mogły produkować tzw muzgojeby, to jeszcze jakoś dychały. Od czasu, gdy browary musiały zejść z voltażu wiele z nich straciło rację bytu. Zresztą tamtejsza klientela także się już wykruszyła, a młodzi nie mają ochoty pić tego samego co leśne dziadki.
          Na całe szczęście wiele z nich jeszcze się ostało, poszerzyło ofertę, zaczęło rozlewać do butelek...

          Ps. Eprezesie, pamiętaj proszę , ze właśnie te browary, które tak masowo ostatnio są zamykane, były wizytówką tamtejszego rynku. Było oryginalne, również w sposobie wytwarzania. Jestem pewien, że żaden nowofalowy litewski browar nie rozsławi tego rynku na świecie, jak właśnie te odchodzące powoli do lamusa wiejskie browarki.
          Last edited by abernacka; 2019-06-23, 21:24.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            #50
            BTW, mamy zupełnie inne podejście do piwa.
            Mnie takich "piwnych karłów" nie żal. Zmienił się rynek, zmieniła się klientela a oni trwali w starym. To mam wrażenie jak z węgierskimi wiejskimi mikrusami, ale kraj zupełnie inny, bardziej turystyczny.
            Porównawczo... Bartek, Kłodawa sprzed rewolucji piwnej był całkiem smaczny, ale gdyby pozostały przy starym sposobie patrzenia na piwo już by ich nie było. Koreb i Edi to kurioza i takimi kuriozami byłyby te browary, gdyby starczyło im jeszcze kasy na agonię.
            Idą młodzi, z pomysłami, z werwą, na przekór przeciwnościom. Tego nie zatrzymasz...

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              BTW, mamy zupełnie inne podejście do piwa.
              (...).
              Dopiero teraz to zauważyłeś?
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • Prusak
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 4465

                #52
                Problem polega na tym, że te "nowe" pomysły są powielaniem zasady: jeszcze więcej udziwnień w nazwie, w stylu, w dodatkach.
                A jeśli chodzi o kraje na wschód od Polski, był to rynek specyficzny, więcej tam było rzeczy niepowtarzalnych. Teraz to się kończy (na Ukrainie zresztą też). Dla mnie rozróżnienie "stary" - "nowy" nie ma żadnej wartości. Raczej "dobry" - "zły".
                To że coś jest "stare" nie stanowi żadnego argumentu na rzecz likwidacji. Jechać za granicę, żeby wypić to co wszędzie i następnie z satysfakcją stwierdzić, że wschodnia część Europy "nie odstaje" od USA czy Europy Zachodniej (w której nota bene jednak tradycyjne style są szanowane), to trochę mało sensu ma, jak na mój gust.

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

                  #53
                  Niestety browar J. Kiaulakio Alaus Darykla ze wsi Skogalis dokonał jakiś już czas temu żywota. Sprzęt co prawda jeszcze stoi, ale raczej nie będzie on (przynajmniej w tym miejscu) wykorzystany.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

                    #54
                    Czas odświeżyć nieco zakurzony temat

                    Ostatni czas co prawda nie sprzyja nowym inicjatywom piwowarskim ale okazuje się, że kilka ciekawych projektów przeoczyliśmy, które powstałych w ostatnich latach na Litwie.

                    Niewiedzieć czemu, ale dla mnie największą niespodzianką było powstanie w połowie 2019 roku, we wsi Velžiai (okolice miasteczka Radviliškis), browaru restauracyjnego Smuklė Žarija.

                    Niemniejszym zaskoczeniem było dla mnie powstanie już w połowie 2017 roku browaru Kuro Aparatūra, w centrum Wilna, przy ul. Kauno 5 (mieści się w dawnym pałacu kultury).

                    Wartym odnotowania jest również fakt powstania browaru Epizodas Brewing w styczniu 2020 roku, w zapomnianym przez wszystkich Kelmė.

                    Jeden z najciekawszych obecnie litweskich browarów Sakiškių alus, wyprowadził się w połowie 2020 roku z głębokiej prowincji i osiadł się w Wilnie, w centrum kultury Dumu Fabrikas.

                    I na zakończenie. Korporacja Selita, uruchomiła w Kownie, na wzór naszego Browaru Spółdzielczego, browar Kauen Craft.

                    Nie wiem jak wy, ale ja z początkiem wakacji podjade na kilka dni na Litwe i przyjrzę się z bliska tym browarom.
                    Last edited by abernacka; 2021-04-16, 22:27.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • Prusak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 4465

                      #55
                      No, Sakiszki to wcale nie taka głęboka prowincja. W porównaniu z niektórymi wioskami i miasteczkami na Żmudzi, to rzut beretem od Wilna. Jeśli pandemia się nie przedłuży, Kowno zostanie zaliczone w tym roku, może z wyskokiem do Wilna.

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

                        #56
                        Niemniej ciekawie się dzieje również i na Łotwie.

                        Okazuje się, że w tych trudnych czasach i tutaj powstają brewpuby i browary restauracyjne.

                        Chyba najciekawszym projektem jest Puta Brewery z Lipawy. Umiejscowiony jest tuż przy kanale portowym w starym magazynie portowym.

                        W Rydze również nie próżnują. Powstał w 2020 roku nowy brewpub Trofeja.

                        Również na głebokiej prowincji powstają tego typu przybytki. W 2020 roku, we wsi Turkalne (okolice miasta Ogre) powstał brewpub o nazwie Turkalnes Muiza.

                        Sigulda doczekała się w końcu własnego brewpubu Kussh Brewery.

                        W końcu magiczna Valka również dochrapała się własnego browaru rzemieślniczego o nazwie Voru Olletenhas.

                        Pełna uroku Kuldiga również może poszczycić się własnym browarem rzemieślniczym o nazwie Duna.

                        Ciekawy projekt kryje sie pod nazwą Selijas Alus ze wsi Salas (okolice Jekabpils). Warzy mocno tradycyjne style na dość archaicznym sprzęcie.

                        Otwarta pozostaje kwestia jeszcze trzech podmiotów, które podają się za browary, ale przeczuwam jakiś przekręt. Mam na myśli browary Zelt z Platone, Marupes Alus z Marupes oraz Vecais Taizel's z Lipawy.


                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4465

                          #57
                          "Magiczny" (brr, nie znoszę słowa) jest Wałk, ale po estońskiej stronie. Łotewska część wygląda raczej słabo. Selijas to już dość dawna historia. Z tego co pamiętam, kiedy przeglądałem niezobowiązująco łotewskie browary, był już jesienią zeszłego roku. Dla mnie największą niespodzianką jest Kuldyga. Rewelacyjne miasteczko, w którym przyjemność picia piwa jest wyjątkowo intensywna. Żałuję że się nie załapałem na nowy browar w 2019, ale przynajmniej miałem okazję spróbować tam bardzo dobrego piwa z Hazenpotu.

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

                            #58
                            5 czerwca, we wsi Uzwaras nieopodal Rygi, powstał browar Migla. Na początek uwarzyli pilsnera, amber lagera oraz...czosnkowe.
                            Również na Łotwie, na dalekiej prowincji, w pobliżu miasteczka Dagda, powstał browar Brūzis Murza. Warzą nowofalowe style, m.in. Red Ale, Pale Ale oraz Brown Ale.
                            Zapomniałbym o browarze Alūksnes Alus Darītava działający od roku w mieście Alūksne. Warzy dwie odmiany lagera, IPę oraz Belgian Ale i ...świerkowe.
                            Last edited by abernacka; 2022-06-21, 11:14.
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10861

                              #59
                              Z końcem czerwca na dalekich przedmieściach Rygi, na terenie starej fabryki, został uruchomiony duży brewpub "Brūzis Manufaktūra". Jest "światowo" i "nowofalowo".
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              • abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10861

                                #60
                                Kto z nas nie lubi piwnych map Aktualna mapa estońskich browarów.
                                Attached Files
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X