Odsiecz Wiedeńska vs. Lwówek Wiedeński

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12695

Odsiecz Wiedeńska vs. Lwówek Wiedeński

No cóż postanowiłem dokonać bezpośredniego testu obu piw. Ten styl jest mało znany u nas i przy okazji wywiązała się dość ostra dyskusja swego czasu, bodaj przy okazji opisu Pinty.
    Dlatego nie będę się zastanawiał, które z tych piw jest bliżej klasyki stylu, które lepsze czy gorsze, tylko raczej skupie się na różnicach i podobieństwach.

Jeśli chodzi o nazwę i wizerunek to oba produkty nawiązują do tzw. wiktorii wiedeńskiej. Mam nadzieję, że kolejne w piwo tego stylu, jeśli się u nas pojawi nie będzie już miało nic wspólnego z husarią )

Lwówek (dalej: L) jest bardziej odfermentowany (13% / 5,7%alk.),
    Odsiecz (dalej: O) mniej (13,1% / 4,9 % alk.)

Aromat:
    L: Karmel, z lekkim chmielem i niewielką metalicznością
    O: Wyraźniejszy, bardziej krągły, wyraźniejszy karmal, piwo wydaje się pełniejsze

Barwa
    L: ciemne złoto
    O: ciemne złoto wpadające w miedź. O ton ciemniejsze

Piana
    L: gęsta, kremowa, ale krótka, praktycznie całkiem znika
    O: gęsta, wyższa i trwalsza /oba piwa może nieco na początku były przechłodzone, ale w tej samej temp./

Wysycenie:
    L: wysokie
    O: umiarkowane

Smak:
    L: Na początku tony słodowe - karmelowe, dość lekkie, szybko złamane przez wyraźną goryczkę /w tym wypadku/stylu może nawet nieco zbyt dominującą/. Piwo wraz z wysokim wysyceniem ma w związku z tym stosunkowo lekki i rześki charakter. Finisz stosunkowo długi, goryczkowy, z nutą włoskich orzechów, minaralny.

O: wyraźne krągłe, pełne karmelowe nuty z wyczuwalną goryczką, ale delikatną, odsłodową i tylko minimalnie chmielową, finisz średnio-długi, obok w/w nut ujawniają się lekkie owoce. Wydaje mi się, że ta karmelowość jest większa niż w zeszłym roku.

Treściwość:
    L. - umiarkowana
    O - wysoka

Oba piwa różnią się smakowo. Choć piwa wiedeńskie są trudno definiowalne , to myślę że oba produkty mają cechy wspólne w postaci specyficznej słodowej nuty. Tyle, że we Lwówku jest ona dość słabo wyczuwalna, natomiast w przypadku Odsieczy jest zbyt zdecydowana w kierunku karmelowości. W przypadku Odsieczy, piwo jest lekko koźlakowe. Już mi się marzy zimowy koziołek dubeltowy z Pinty W obu wypadkach nie traktowałbym tego jako wady, tylko takie mam odczucia. W każdym razie mamy całkiem ciekawe piwa.
  • chemmobile
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.03
    • 2168

Od tygodni zbierałem się na zrobienie podobnego porównania, ale zawsze jakoś chęci mi brakowało
    Fajnie, że w końcu ktoś zerwał z forumową zrzędliwością oraz marudzeniem i zauważył, że oprócz piw smakowych pojawiają się na polskim rynku od krajowych producentów ciekawe piwa w mało znanych stylach.
    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
      Fajnie, że w końcu ktoś zerwał z forumową zrzędliwością oraz marudzeniem
      "... co dało mi kolejną okazję pomarudzić i pozrzędzić na forumową zrzędliwość i marudzenie." Ech, chłopie, masz zdrowie.

Ciekawe porównanie, jestem zaskoczony, że Darekd tyle z tych piw wycisnął. Ja jakoś nie miałem na czym kubków smakowych zawiesić i w najbliższym czasie raczej tych piw kupować nie będę. Być może to nie mój styl, ostatnio mam klimat na bardziej zdecydowane smaki, a w cenie Wiedeńskiego mogę kupić bardzo dobrego Belga z tego samego browaru, nie mówiąc już o cenie Odsieczy (hulaj dusza).

Comment

• olie
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2011.06
        • 777

Z tych dwóch piw dla mnie zdecydowanie ciekawszym jest Odsiecz Wiedeńska. Do dostania w Warszawie od 4,79 zł, więc niewiele drożej niż Lwówek.

Comment

• żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

W terminie czy przeterminowane?

Comment

• Livres
            Porucznik Browarny Tester
            • 2012.04
            • 324

W Leclercu na Bielanach 4,79 to standardowa cena.

Comment

• leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

Podczas oceny Wiedeńskiego szlag mi trafił opis, nie będę go odtwarzał, podłączę się tutaj.

Lwówek Wiedeński przegrał u mnie z Odsieczą, wyraźnie i to we wszystkich kategoriach. Piana słabsza. Kolor podobny ale Odsiecz ma ten czerwony błysk. Aromat Odsieczy jest czystszy, w Lwówku znowu wylazła metaliczność i lekka stęchlizna (jak w Koźliku, Belgu i pewnej partii Wrocławskiego). W smaku byłby remis bo oba są wytrawne, słodowe, lekko karmelowe ale z dwojga złego wolę dość mocną goryczkę Odsieczy, niż alkoholowy posmak Lwówka.

We wspomnianym wcześniej niedoszłym wpisie miałem taką myśl, że Lwówek smakował mi jak nieudany bo za lekki strong Mimo to nie obrażam się na nie bo gatunek jest wart kolejnych prób. W wypadku Lwówka trzeba tylko mocniej schłodzić i nie dopuścić do ogrzania.

W meczu lagerów wiedeńskich:
              Odsiecz Wiedeńska 3-1 Lwówek Wiedeński

Comment

Przetwarzanie...
              X