Dobieranie piw do potraw
Collapse
X
-
Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku -
AgaL prowadzi też bloga.
Zdjęcia świetne, przepisy i opisy są fajne ale mi brakuje jasnych deklaracji smakowych, dlaczego dane piwo z daną potrawą. Na pewno byłyby to wybory subiektywne jednak jasna argumentacja zawsze jest w cenie.
EDIT: jestem spóźnionypiwo...
A bardziej w temacie - degustacja - bez dodatków, natomiast potem - co komu w duszy gra... (np. razowiec z masłem i świeżym czarnym pieprzem albo lody czekoladowe).Comment
-
Comment
-
Dzięki za odzew. Widzę, że nie jest tak źle ze źródłami.
Ja mam takie doświadczenie, że nie łączę smakowania piwa z jedzeniem. Moim zdaniem na tym być może zyskiwać smak potrawy, ale smak piwa niekoniecznie. Dla mnie to jest marketing. Jeśli chcę wyczuć wszelkie niuanse smakowe, a nawet zapachowe, to potrawy go siłą rzeczy zaburzają. Ostatnimi czasy pojawiają się różnego "pozaczipsowe" przekąski w postaci suszonych lub wędzonych ryb, skorupiaków itp. Są zazwyczaj słone i tak zdecydowane smaku, że piwo co najwyżej może rozpuszczać sól na języku. A szkoda byłoby do tego celu stosować jakiś drogi produkt.
- myśl o ale, jak o czerwonym winie, a o lagerze jak o białym,
- gorycz w piwie == kwiaśność w winie
Jest o tym cały rozdział w książce "Najlepsze piwa świata" Bena McFarlanda. To co napisałem powyżej to jeden z krótkich cytatów, opinia niejakiego pana Stephena Beaumonta.
Skoro jesteś anglojęzyczny, to polecam bardzo fajną książkę Randy'ego Moshera pt. "Tasting Beer".
W pewnej mierze na jej podstawie popełniłem swego czasu krótki tekścik na Akademię Piwa na interesujący Cię temat. Do poczytania tutaj.
To ja z kolei polecam książkę "Piwo w kuchni i w aptece". Nie ma tu co prawda dobierania piw do potraw, ale przy okazji snucia opowieści o historii klasztoru w Andechs i tamtejszego piwa, autor omawia wiele przepisów kulinarnych z użyciem piwa (a niekiedy i bez). Jak wskazuje nazwa książki, jest tam też niewielki dział poświęcony zdrowotnym oraz kosmetycznym walorom piwa.
www.ceneo.pl/23685cl-Piwo_w_kuchni_i_w_aptece
Ostatnia zmiana dokonana przez clint; 2012-07-17, 21:15.Comment
-
Udało mi się zlokalizować książkę M. Jacksona "Tyskie vademecum piwa" (mam ją teraz przed sobą). Wygląda jakby była przeróbką książki, o której piszesz.Comment
-
Sery, sery i jeszcze raz sery. Co prawda nie mam pojęcia jakie gatunki piw z jakimi gatunkami serów się łączy, ale te niekwaśne gatunki piwne mają tę przewagę nad kwaskowym z natury winem, że po przegryzieniu sera nie wypłukują od razu kubków smakowych, w związku z czym związki aromatyczne sera i piwa łączą się ze sobą w bardzo przyjemne kombinacje. Nadaje się tu wszystko, od tylżyckiego z Biedry po jakieś pleśniowe. Powiem więcej - nawet kiepski lager połączony z niezłym serem zyskuje na walorach.Comment
-
Jeśli idzie o ser, to tu jest smakowite połączenie.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626Comment
-
Sery, sery i jeszcze raz sery. Co prawda nie mam pojęcia jakie gatunki piw z jakimi gatunkami serów się łączy, ale te niekwaśne gatunki piwne mają tę przewagę nad kwaskowym z natury winem, że po przegryzieniu sera nie wypłukują od razu kubków smakowych, w związku z czym związki aromatyczne sera i piwa łączą się ze sobą w bardzo przyjemne kombinacje. Nadaje się tu wszystko, od tylżyckiego z Biedry po jakieś pleśniowe. Powiem więcej - nawet kiepski lager połączony z niezłym serem zyskuje na walorach.
A co do łączenia, to pewnie należy przede wszystkim pilnować, żeby piwa o mocnym smaku nie łączyć z łagodnym serem i na odwrót.Comment
-
A jeszcze mi się przypomniało - porter i dobra (!) gorzka czekolada.Comment
-
Dla władających językiem angielskim przydatne może być to zestawienie.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
Dla władających językiem angielskim przydatne może być to zestawienie.Comment
-
Ja bym polecił jeszcze po angielsku sugestie CAMRA.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626Comment
-
www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Comment