Browar rzemieślniczy - co dalej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
    To tylko Wasza decyzja na jakich marżach działacie.
    Plus marża lokalu, na którą browar nie ma wpływu.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk
    myślicie ze jakby sprzedali za 3 złote za litr do knajpy byłoby taniej? nie, po prostu knajpa więcej zarobi.
    Dokładnie. Jedna knajpa sprzedaje piwo za 9, inna za 15.

    Zostaje dla nich 1,67 na wyprodukowanie litra trzeba 200 g słodu po te 2 zł netto. Zostaje 1,27.
    1,67 - 2 = 1,27?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Mason; 2012-07-24, 22:19.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • majeure
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.03
      • 315

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
      1,67 - 2 = 1,27?
      1,67 - (2*0,2) = 1,27

      Comment

      • wsaczuk
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.09
        • 182

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
        1,67 - 2 = 1,27?
        te 2 zł netto jest w domyśle za kg. 2zł * 0,2 = 40 groszy.

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

          #19
          Aaaa, nie podałeś że to cena za kilogram
          Kurde, chyba po dzisiejszej rozmowie z szefową udzielił mi się czepliwy nastrój
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #20
            A prund, a gaz, a podatek gruntowy, a opłaty na utrzymanie dróg wplecione w cenę energii, a procent dla Krytyki Politycznej utrzymywanej z budżetu państwa przez wszystkich podatników, w której to knajpie herbatę sprzedają po 7zł a kelnerzy pozatrudniani są na umowach śmieciowych?

            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • wsaczuk
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.09
              • 182

              #21
              Jacer zapomniałeś o karmie dla jeżyka - przecież on też musi coś jeść.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #22
                jeżyk wpyla młóto.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10796

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk
                  myślicie ze jakby sprzedali za 3 złote za litr do knajpy byłoby taniej? nie, po prostu knajpa więcej zarobi.
                  A gdyby 3 zl za 0,5l?
                  Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2012-07-24, 22:42.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    A prund, a gaz, a podatek gruntowy, a opłaty na utrzymanie dróg wplecione w cenę energii, a procent dla Krytyki Politycznej utrzymywanej z budżetu państwa przez wszystkich podatników, w której to knajpie herbatę sprzedają po 7zł a kelnerzy pozatrudniani są na umowach śmieciowych?

                    Ooo, tego nie wiedziałem. Groteska.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #25
                      Wielu na tym forum myśli że najtrudniejszą częścią jest wybudowanie, uruchomienie browaru rzemieślniczego. Pewnie to prawda ale to co później to też nie jest łatwizna. Nawet jeśli nie jesteśmy już krajem "wódczanym" to na pewno jesteśmy "jasno lagerowym". I problemem zawsze będzie sprzedanie jakiegoś innego piwa a z beczki to już całkiem ciężka sprawa jest. Trzymam kciuki za pierwszy maleńki browar rzemieślniczy. A nie będzie łatwo...

                      A tu temacik dotyczący ciekawego piwa w beczce, który prawie całkiem minął bez echa ale tak to jest, że w konkretnych sprawach ciężko się "leje wodę"

                      Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • hasintus
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2006.07
                        • 850

                        #26
                        Tak, to jest bardzo ciekawy temat. Moje założenie było takie: piwo się sprzeda w Warszawie - gdzie mieszkańcy maja "otwartą mentalność", bywają w różnych miejscach także za granicą, są w miarę majętni. Jak na razie rynek to całkowicie zweryfikował. Sprzedajemy do Łodzi, do Krakowa, do Poznania. Jest zainteresowanie we Wrocławiu i w Katowicach.
                        W Warszawie jak rozmawiałem z kilkoma barami to patrzyli na mnie jak na kosmitę, ciężko było się zrozumieć a co dopiero dogadać. Grodzisk, Milanówek, Komorów to sypialnie Warszawy - za mały rynek nawet na 1 kega. Tu piwo się pije na własnym ogródku przy grillu, a jak już to się jedzie do pubu do Warszawy - do miasta spotkać ze znajomymi.
                        Ten rynek dopiero się tworzy. Przeciętny amator piwa w Polsce, wie bardzo mało na jego temat, lub co gorsza posiada wiele fałszywych informacji.

                        Comment

                        • pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

                          #27
                          W Warszawie jak rozmawiałem z kilkoma barami to patrzyli na mnie jak na kosmitę, ciężko było się zrozumieć a co dopiero dogadać.
                          I prawdopodobnie jedakowo trudno byłoby i z witbierem jak i z pilsem. Właściciele pubów są jeszcze bardziej zacofani niż statystyczni konsumenci, im ciężko pojąć, że poza GŻ, KP i CP są jakieś inne browary na rynku, któe mogą uwarzyć coś pijalnego....

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                            Właściciele pubów są jeszcze bardziej zacofani niż statystyczni konsumenci, im ciężko pojąć, że poza GŻ, KP i CP są jakieś inne browary na rynku, któe mogą uwarzyć coś pijalnego....
                            Raczej coś, na czym można dobrze zarobić (czytaj - tanio kupić i drogo sprzedać). Niewielu jest właścicieli barów, którzy liczą się z "pijalnością" tego, co sprzedają.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #29
                              o własnie, i jeszcze dostać co roku nowe (czyste) parasole, płotki, stoliki itepe.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bayern71
                                Ubolewam, że zbyt łatwo zrezygnowaliście z bezpośredniego dotarcia do klienta detalicznego. Jeśli nawet brak miejsca (bądź nieodpowiednia lokalizacja) nie pozwala na prowadzenie lokalu to może jest możliwość sprzedaży petów.
                                Tak, jest również możliwość zapłacenia koncesji na detal i kupienia linii do butelkowania i jeszcze parę innych dodatkowych fajnych wydatków, które są bardziej bolesne i ograniczające pole do popisu, niż brak miejsca czy lokalizacja
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2012-07-25, 09:51.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Alkoneser
                                  Browary restauracyjne w Polsce
                                  Alkoneser
                                  Cześć,
                                  mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                                  2024-08-05, 11:26
                                • dadek
                                  Czechy, Jičín, Chelčického 8, Pub Jičín
                                  dadek
                                  Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
                                  Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
                                  2025-01-11, 02:32
                                • Ahumba
                                  2024.09.27-28 - Cieszyn, Cieszyńska Jesień Piwna 2024
                                  Ahumba
                                  Cieszyński Ośrodek Kultury "Dom Narodowy", Miasto Cieszyn (Cieszyn Robi Wrażenie) i główny partner wydarzenia - Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn zapraszają na Cieszyńską Jesień Piwną 2024! To wydarzenie skupione nie tylko na piwie, ale również na wspólnej zabawie i integracji podczas...
                                  Start
                                  2024-09-27
                                  Koniec
                                  2024-09-28
                                  Adres
                                  Cieszyn, Rynek
                                  2024-09-21, 11:48
                                • bastion
                                  Bułgaria, Sliven, Donka i Konstantinovi 20, Birarium.
                                  bastion
                                  Będąc przejazdem przez Sliven nie mogłem sobie odmówić wizyty w miejscowym mikrusie o nazwie ''Trima I Dvama'', co dokładnie oznacza - Trzech i Dwóch.
                                  Okazało się na miejscu że Birarium jest tylko knajpą firmową browarku, który ma lokalizację na obrzeżach miasta.
                                  Mikrus działający...
                                  2024-01-11, 21:50
                                • Ahumba
                                  2025.05.30-06.01 - Kielce, III Świętokrzyski Festiwal Piwa
                                  Ahumba
                                  na kieleckim rynku ponownie pojawi się kilkanaście browarów rzemieślniczych z różnych części kraju, a każdy z nich będzie serwował swoje najlepsze piwa! Festiwal Piwa będzie wyjątkową okazją, by w jednym miejscu móc skosztować wszystkich stylów piwnych oraz poznać najnowsze trendy...
                                  Start
                                  2025-05-30
                                  Koniec
                                  2025-06-01
                                  Adres
                                  Kielce, Rynek
                                  2025-02-11, 21:44
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...