Browar rzemieślniczy - co dalej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
    To tylko Wasza decyzja na jakich marżach działacie.
    Plus marża lokalu, na którą browar nie ma wpływu.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk Wyświetlenie odpowiedzi
    myślicie ze jakby sprzedali za 3 złote za litr do knajpy byłoby taniej? nie, po prostu knajpa więcej zarobi.
    Dokładnie. Jedna knajpa sprzedaje piwo za 9, inna za 15.

    Zostaje dla nich 1,67 na wyprodukowanie litra trzeba 200 g słodu po te 2 zł netto. Zostaje 1,27.
    1,67 - 2 = 1,27?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Mason; 2012-07-24, 22:19.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • majeure
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.03
      • 315

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
      1,67 - 2 = 1,27?
      1,67 - (2*0,2) = 1,27

      Comment

      • wsaczuk
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.09
        • 182

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
        1,67 - 2 = 1,27?
        te 2 zł netto jest w domyśle za kg. 2zł * 0,2 = 40 groszy.

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

          #19
          Aaaa, nie podałeś że to cena za kilogram
          Kurde, chyba po dzisiejszej rozmowie z szefową udzielił mi się czepliwy nastrój
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #20
            A prund, a gaz, a podatek gruntowy, a opłaty na utrzymanie dróg wplecione w cenę energii, a procent dla Krytyki Politycznej utrzymywanej z budżetu państwa przez wszystkich podatników, w której to knajpie herbatę sprzedają po 7zł a kelnerzy pozatrudniani są na umowach śmieciowych?

            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • wsaczuk
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.09
              • 182

              #21
              Jacer zapomniałeś o karmie dla jeżyka - przecież on też musi coś jeść.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #22
                jeżyk wpyla młóto.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10789

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk Wyświetlenie odpowiedzi
                  myślicie ze jakby sprzedali za 3 złote za litr do knajpy byłoby taniej? nie, po prostu knajpa więcej zarobi.
                  A gdyby 3 zl za 0,5l?
                  Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2012-07-24, 22:42.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    A prund, a gaz, a podatek gruntowy, a opłaty na utrzymanie dróg wplecione w cenę energii, a procent dla Krytyki Politycznej utrzymywanej z budżetu państwa przez wszystkich podatników, w której to knajpie herbatę sprzedają po 7zł a kelnerzy pozatrudniani są na umowach śmieciowych?

                    Ooo, tego nie wiedziałem. Groteska.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #25
                      Wielu na tym forum myśli że najtrudniejszą częścią jest wybudowanie, uruchomienie browaru rzemieślniczego. Pewnie to prawda ale to co później to też nie jest łatwizna. Nawet jeśli nie jesteśmy już krajem "wódczanym" to na pewno jesteśmy "jasno lagerowym". I problemem zawsze będzie sprzedanie jakiegoś innego piwa a z beczki to już całkiem ciężka sprawa jest. Trzymam kciuki za pierwszy maleńki browar rzemieślniczy. A nie będzie łatwo...

                      A tu temacik dotyczący ciekawego piwa w beczce, który prawie całkiem minął bez echa ale tak to jest, że w konkretnych sprawach ciężko się "leje wodę"

                      Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • hasintus
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2006.07
                        • 850

                        #26
                        Tak, to jest bardzo ciekawy temat. Moje założenie było takie: piwo się sprzeda w Warszawie - gdzie mieszkańcy maja "otwartą mentalność", bywają w różnych miejscach także za granicą, są w miarę majętni. Jak na razie rynek to całkowicie zweryfikował. Sprzedajemy do Łodzi, do Krakowa, do Poznania. Jest zainteresowanie we Wrocławiu i w Katowicach.
                        W Warszawie jak rozmawiałem z kilkoma barami to patrzyli na mnie jak na kosmitę, ciężko było się zrozumieć a co dopiero dogadać. Grodzisk, Milanówek, Komorów to sypialnie Warszawy - za mały rynek nawet na 1 kega. Tu piwo się pije na własnym ogródku przy grillu, a jak już to się jedzie do pubu do Warszawy - do miasta spotkać ze znajomymi.
                        Ten rynek dopiero się tworzy. Przeciętny amator piwa w Polsce, wie bardzo mało na jego temat, lub co gorsza posiada wiele fałszywych informacji.

                        Comment

                        • pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

                          #27
                          W Warszawie jak rozmawiałem z kilkoma barami to patrzyli na mnie jak na kosmitę, ciężko było się zrozumieć a co dopiero dogadać.
                          I prawdopodobnie jedakowo trudno byłoby i z witbierem jak i z pilsem. Właściciele pubów są jeszcze bardziej zacofani niż statystyczni konsumenci, im ciężko pojąć, że poza GŻ, KP i CP są jakieś inne browary na rynku, któe mogą uwarzyć coś pijalnego....

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Właściciele pubów są jeszcze bardziej zacofani niż statystyczni konsumenci, im ciężko pojąć, że poza GŻ, KP i CP są jakieś inne browary na rynku, któe mogą uwarzyć coś pijalnego....
                            Raczej coś, na czym można dobrze zarobić (czytaj - tanio kupić i drogo sprzedać). Niewielu jest właścicieli barów, którzy liczą się z "pijalnością" tego, co sprzedają.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #29
                              o własnie, i jeszcze dostać co roku nowe (czyste) parasole, płotki, stoliki itepe.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bayern71 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ubolewam, że zbyt łatwo zrezygnowaliście z bezpośredniego dotarcia do klienta detalicznego. Jeśli nawet brak miejsca (bądź nieodpowiednia lokalizacja) nie pozwala na prowadzenie lokalu to może jest możliwość sprzedaży petów.
                                Tak, jest również możliwość zapłacenia koncesji na detal i kupienia linii do butelkowania i jeszcze parę innych dodatkowych fajnych wydatków, które są bardziej bolesne i ograniczające pole do popisu, niż brak miejsca czy lokalizacja
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2012-07-25, 09:51.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X