Znowu trochę biadolenia. Właśnie się dowiedziałem, że według polskiego prawa witbier nie jest piwem
Według Urzędu Celnego witbier to nie piwo
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziZnowu trochę biadolenia. Właśnie się dowiedziałem, że według polskiego prawa witbier nie jest piwem
:]
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kjaros Wyświetlenie odpowiedziCzemuż to? Za duży udział surowca niesłodowanego w zasypie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziWg. taryfy celnej piwo jest ze słodu. Nie ma podane ile go ma być, więc może być i 40%. Skoro nie ma przepisu to skąd taki wniosek, twoim zdaniem?
Comment
-
-
-
Afera, idziemy do więzienia !
W pewnym małym browarze którego nazwy nie mogę wymienić:
Jest afera w UC. Dzwonił do mnie kierownik, oszukaliśmy Państwo. W pierwszych czterech warkach witbiera surowce niesłodowane stanowiły więcej niż 50% i nie jest to piwo. Ja szukam juz od godziny jakichś przepisów co jest piwem a co nie jest i znalazłem.
Nic tu nie ma o 50% udziale słodu, jest o "pewnej ilośći niesłodowanych zbóż". Kierownik mi powiedział, że wyroki i informacje GUSu są takie, że pewną ilość trzeba interpetować jako poniżej 50%.
Trzeba będzie złożyć korektę deklaracji i dopłacić akcyzę, bo witbier podlega pod napoje fermentowane pozostałe i jest na to stawka 158zł/hl a za piwo jest mniej więcej 93 zł.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziUrząd jest zobowiązany do określenia podstawy prawnej. Bez tego nie ma żadnej decyzji urzędu. Skoro nie ma przepisu to nie ma decyzji. A jeśli takowa powstanie bez podstawy prawnej może być obalona.
Zrobiłem źle, nieświadomie uszczupliłem dochody budżetu Państwa co prędko ureguluję skłądając odpowiednią korektę odpowiedniego dokumentu.
A obalić to ja mogę dzisiaj wieczorem ze dwa kufle tego witbiera.
Comment
-
-
Skoro wyznaczyli ci domiar to jest to decyzja Naczelnika Urzędu Celnego właściwego dla miejsca lokalizacji (lub rejestracji) podmiotu. Na dole w pouczeniu masz napisane co możesz zrobić. Czyli możesz złożyć odwołanie w terminie 14 dni od dostarczenia decyzji.
W decyzji powołali się na konkretny przepis, przejrzyj jego treść.
Pozycja 2206 00, czyli "Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone", bo pewnie o tej mówisz. Zapewne sugerowali się tą Wiążącą Informacją Taryfową, ze wskazaniem na smak.Last edited by e-prezes; 2012-07-18, 14:47.
Comment
-
-
2203 - Piwo otrzymane ze słodu.
Piwo jest napojem alkoholowym otrzymywanym w wyniku fermentacji roztworu (brzeczki) przygotowanego ze słodowanego jęczmienia lub pszenicy, wody i (zazwyczaj) chmielu. Do przygotowania roztworu (brzeczki) mogą być również używane pewne ilości niesłodowanych zbóż (np. ziarno kukurydzy lub ryż). Dodatek chmielu nadaje gorzki i aromatyczny smak oraz poprawia trwałość. Podczas fermentacji niekiedy dodawane są wiśnie lub inne substancje aromatyczne.
Dodane mogą być także cukier (szczególnie glukoza), substancje barwiące, ditlenek węgla i inne substancje.
W zależności od zastosowanego procesu fermentacji produktem może być piwo dolnej fermentacji, otrzymane w niskiej temperaturze z użyciem drożdży dolnej fermentacji lub piwo górnej fermentacji, otrzymywane w wyższej temperaturze z użyciem drożdży górnej fermentacji.
Piwo może być jasne lub ciemne, słodkie lub gorzkie, łagodne lub mocne. Może być beczkowane, butelkowane lub hermetycznie puszkowane oraz może być sprzedawane jako mocne gorzkie piwo (ale), mocny porter, itd.
Niniejsza pozycja obejmuje również koncentrat piwa otrzymany przez zatężanie w próżni piwa o niskiej zawartości alkoholu (ale o dużej zawartości ekstraktu słodowego) do pomiędzy 1/5 a 1/6 jego pierwotnej objętości.
Niniejsza pozycja nie obejmuje:
(a) Pewnych napojów, które określane są niekiedy jako piwo, mimo że nie zawierają alkoholu (np. napoje otrzymane z wody i karmelizowanego cukru) (pozycja 2202).
(b) Napojów zwanych piwem bezalkoholowym, składających się z piwa otrzymanego ze słodu, których objętościowa moc alkoholu została zmniejszona do 0,5% obj. lub mniejszej (pozycja 2202).
(c) Leków objętych pozycją 3003 lub 3004.
Jak widać słowo "pewne" nie jest jednoznaczne i nie można interpretować to jako ściśle określona ilość, np. 50 %
Skoro w wyłączeniach nie ma czegokolwiek przypominającego wasz produkt to może być klasyfikowany jako piwo.
W odwołaniu dobrze byłoby zawrzeć opis receptury, przykłady innych europejskich komercyjnych piw, gdzie ten udział % jest podobny (a też są klasyfikowane jako piwo), opinię (może p. Sadownika), że ten styl napoju jest historycznie piwem.
To tyle co mi przychodzi do głowy.
Comment
-
-
Okazuje się, że postawienie browaru i doprowadzenie do sprzedaży uwarzonego w nim piwa to nie nie koniec epopei pt. "Jak w trudzie i znoju budowaliśmy rzemieślniczy browar w Polsce". Z niepokojem przyglądał się będę dalszemu ciągowi...Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
A te radlery, gdzie piwa jest np. 40 %?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
Comment