Według Urzędu Celnego witbier to nie piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19274

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
    W pewnym małym browarze którego nazwy nie mogę wymienić:

    Jest afera w UC. Dzwonił do mnie kierownik, oszukaliśmy Państwo. W pierwszych czterech warkach witbiera surowce niesłodowane stanowiły więcej niż 50% i nie jest to piwo. Ja szukam juz od godziny jakichś przepisów co jest piwem a co nie jest i znalazłem.

    Nic tu nie ma o 50% udziale słodu, jest o "pewnej ilośći niesłodowanych zbóż". Kierownik mi powiedział, że wyroki i informacje GUSu są takie, że pewną ilość trzeba interpetować jako poniżej 50%.
    Trzeba będzie złożyć korektę deklaracji i dopłacić akcyzę, bo witbier podlega pod napoje fermentowane pozostałe i jest na to stawka 158zł/hl a za piwo jest mniej więcej 93 zł.
    A co ma do tego Główny Urząd Statystyczny?

    Częściowo odpowiedziałem w innym wątku. W informacjach do pozycji pod która jest piwo nie ma żadnych wyłączeń mówiących o produktach, które przekraczają ten wyimaginowany próg. Wyroki Trybunału Konstytucyjnego, bo pewnie masz je na myśli, byłyby zawarte w Isztarze.

    Moim zdaniem jest to nadinterpretacja w/w Naczelnika (albo w jego imieniu kierownika komórki akcyzy).

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19274

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
      A te radlery, gdzie piwa jest np. 40 %?
      Radlery to mieszaniny napojów i powinny być klasyfikowane do pozostałych nap. ferm.

      Comment

      • delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
        witbier podlega pod napoje fermentowane pozostałe:
        To bardzo niekorzystna interpretacja. Ja tam się bardzo nie znam, ale skoro wpadacie w tę samą kategorię co cydr i miód pitny, to chyba powinniście mieć też banderole.
        Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2012-07-18, 15:28.
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • Pankracy
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2007.10
          • 2802

          #19
          W ostatnich latach było kilka spraw przed WSA w kwestii dodawania składników niesłodowanych, ale dotyczyły one mieszania piwa przed rozlewem z syropem aromatyzującym. Zdaje się, że w tamtych postępowaniach chodziło o marki Cooler i Desperados. O % udziale niesłodowanych zbóż dodawanych do zacieru nie słyszałem.

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #20
            Zachcialo sie warzyc wynalazki to macie Trzeba bylo warzyc lagery i bylo by ok.

            A na powaznie, to przecieram oczy i nie moge uwierzyc w to co czytam!
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19274

              #21
              Bo jeśli by były byłoby to zawarte w "informacjach" do pozycji w Isztarze lub jako Wiążąca Informacja Taryfowa.

              Comment

              • delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

                #22
                Ja nie jestem takim optymistą jak prezes. Domniemanie, że "piwo otrzymane ze słodu" powinno być w przynajmniej w 50% produkowane ze słodu jest dość logiczne. W innym wypadku można by wyprodukować piwo z 1% słodu, a resztę dopchać surowcami niesłodowanymi. Kilka lat temu spotkałem się z informacją o takiej właśnie interpretacji.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19274

                  #23
                  Jak sądzisz, dlaczego nie określono tego pułapu prawem?

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19274

                    #24
                    Jedyna przeszkodą w moim optymiźmie są wytyczne BJCP, gdzie podano dla tego stylu udział 50% słodu. Nie około 50%...
                    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2012-07-18, 15:53.

                    Comment

                    • hasintus
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2006.07
                      • 850

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jedyna przeszkodą w moim optymiźmie są wytyczne BJCP, gdzie podano dla tego stylu udział 50% słodu. Nie około 50%...
                      Taaak?
                      Ingredients: About 50% unmalted wheat (traditionally soft white winter wheat) and 50% pale barley malt (usually Pils malt) constitute the grist. In some versions, up to 5-10% raw oats may be used.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19274

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                        Taaak?
                        Ingredients: About 50% unmalted wheat (traditionally soft white winter wheat) and 50% pale barley malt (usually Pils malt) constitute the grist. In some versions, up to 5-10% raw oats may be used.
                        Toż napisane jest, że 50 % jasnego słodu jęczmiennego!

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          #27
                          Tak. "About" wcale nie musi się odnosić do słodu jęczmiennego. Nic na to nie wskazuje.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2012-07-18, 16:09.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                            W pewnym małym browarze którego nazwy nie mogę wymienić:

                            Jest afera w UC. Dzwonił do mnie kierownik, oszukaliśmy Państwo. W pierwszych czterech warkach witbiera surowce niesłodowane stanowiły więcej niż 50% i nie jest to piwo. Ja szukam juz od godziny jakichś przepisów co jest piwem a co nie jest i znalazłem.

                            Nic tu nie ma o 50% udziale słodu, jest o "pewnej ilośći niesłodowanych zbóż". Kierownik mi powiedział, że wyroki i informacje GUSu są takie, że pewną ilość trzeba interpetować jako poniżej 50%.
                            Trzeba będzie złożyć korektę deklaracji i dopłacić akcyzę, bo witbier podlega pod napoje fermentowane pozostałe i jest na to stawka 158zł/hl a za piwo jest mniej więcej 93 zł.
                            Powiedz mu, że możesz powołać eksperta z SGGW, który mu udowodni że to jest piwo.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13956

                              #29
                              To ile tych hekto w 4 warkach uwarzyliście?
                              Odwołać się trzeba, a do czasu rozstrzygnięcia zmienić recepturę na taką, by słody stanowiły 51%.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-07-18, 16:15.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • ucho
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.05
                                • 500

                                #30
                                Ja to rozumiem tak. Z fermentacji tej brzeczki przygotowanej ze słodowego jęczmienia lub pszenicy musi urodzić się minimum 0,6% alkoholu, bo wtedy mamy do czynienia z napojem alkoholowym (otrzymywanym w wyniku fermentacji brzeczki przygotowanej ze słodowego jęczmienia lub pszenicy czyli piwem).
                                Poza tym nie znam się i nie śpię od 30 godzin.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X