Witbier niezgodny ze stylem? Nawet jakby dali 51% slodowanego to i tak by sie przy..l bo moze sobie roic, ze nawet 99% to tez nie piwo. Bo nie ma tego dokladnie w przepisach. Ktos mu ten temat podrzucil. Czyli jest slad w papierach i urzedniczyna musi dzialac.
Według Urzędu Celnego witbier to nie piwo
Collapse
X
-
Ja nie jestem takim optymistą jak prezes. Domniemanie, że "piwo otrzymane ze słodu" powinno być w przynajmniej w 50% produkowane ze słodu jest dość logiczne. W innym wypadku można by wyprodukować piwo z 1% słodu, a resztę dopchać surowcami niesłodowanymi. Kilka lat temu spotkałem się z informacją o takiej właśnie interpretacji.
"Musujący napój alkoholowy otrzymany z mieszaniny napoju fermantowanego - piwa i napoju bezalkoholowego o smaku cytrusowym"
...bo żadnego mieszania piwa z napojem cytrusowym nie ma.
Nie wiem jak ktokolwiek mógl wyciagnąć wniosek, że właśnie podpada. To "tylko" zła wola.Comment
-
Ja nie jestem takim optymistą jak prezes. Domniemanie, że "piwo otrzymane ze słodu" powinno być w przynajmniej w 50% produkowane ze słodu jest dość logiczne. W innym wypadku można by wyprodukować piwo z 1% słodu, a resztę dopchać surowcami niesłodowanymi. Kilka lat temu spotkałem się z informacją o takiej właśnie interpretacji.
1. Można by argumentować, że Witbier jako produkt w 100% zbożowy nie może byc gorzej traktowany niż produkt w 90% zbożowy, gdzie pozostałe 10% to cukier.
2. Nie może też być zaliczany do falszywych klasyfikacji ( o czym pisalem powyżej) tylko dlatego, że 51% zasypu stanowi niesłodowane zboże.Comment
-
Style nazis, czyli ludzie przesadnie przywiązani do wytycznych stylów, głównie BJCP. Dla nich odstępstwo od świętych wytycznych świętego BJCP czyni piwo niestylowym. A to źle, bardzo źle. Przykład: zrobiłem witbiera, który pachnie jak witbier, smakuje jak witbier, zawiera kolendrę, cytrusy, imbir, fermentowany na witbierowych drożdżach i ogólnie jest mocno witbierowy. Ale nie użyłem niesłodowanej pszenicy, tylko słód pszeniczny. Dla style nazis to w żadnym wypadku nie może być witbier, bo nie pasuje do wytycznych.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Ustosunkuje się wyłącznie do części wypowiedzi...
Definicja piwa wg. urzedów a co za tym idzie informacje i wytyczne klasyfikacyjne do taryfy wynikają z ogólnych definicji. Interpretacje już bardziej oparte są na własnych opiniach.
Mason a gdzie ja stwierdziłem, że odstępstwa od BJCP są mi obce i je piętnuje? W definicji stylu jest 50 % słodu jęczmiennego i tylko do tego się ustosunkowałem.Comment
-
Skoro warto, szczególnie jeśli się chce dysponować wydatkami kogoś innego, to może się zadeklaruj Artezanowi, że jak wydadzą więcej niż to o co walczą, to się złożysz na te koszty. W imię zasad.Comment
-
'Emes" nie bądź naiwny i nie wierz w bajkę, że z urzędniczej troski o 1500zł dla budżetu wciągnęli Witbiera pod definicję "Musujący napój alkoholowy otrzymany z mieszaniny napoju fermantowanego - piwa i napoju bezalkoholowego o smaku cytrusowym", a wyciagnęli spod definicji piwa.Comment
-
Czytaj ze zrozumieniem, proszę. Nikt nie uznał, że artezański wit to mieszanina piwa z napojem o smaku cytrusowym i w dodatku rozlewana do puszek. Chciałbym przypomnieć, że sednem problemu jest to, czy można piwo z ponad 50% udziałem surowców niesłodowanych zaliczyć do "piwa otrzymanego ze słodu". Nikt nie odmawia witowi prawa bycia piwem.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2012-07-19, 08:05."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
"Musujący napój alkoholowy otrzymany z mieszaniny napoju fermantowanego - piwa i napoju bezalkoholowego o smaku cytrusowym"
jest to cytat z ich nomenklatury:
i według tej definicji Witbiera podpięli pod wyższą taryfe celną i doliczyli dodatkowe 1500zł.
Stąd cale zamieszanie...Comment
-
Stąd moje bardzo dyplomatyczne stwierdzenia o braku dobrej woli..Comment
-
W pewnym małym browarze którego nazwy nie mogę wymienić:
Jest afera w UC. Dzwonił do mnie kierownik, oszukaliśmy Państwo. W pierwszych czterech warkach witbiera surowce niesłodowane stanowiły więcej niż 50% i nie jest to piwo. Ja szukam juz od godziny jakichś przepisów co jest piwem a co nie jest i znalazłem.
Nic tu nie ma o 50% udziale słodu, jest o "pewnej ilośći niesłodowanych zbóż". Kierownik mi powiedział, że wyroki i informacje GUSu są takie, że pewną ilość trzeba interpetować jako poniżej 50%.Comment
-
Czemu fałszywe? Zakwalifikowali wita jako inny (w domyśle od "piwa otrzymanego ze słodu") napój fermentowany. Przy przyjęciu, całkiem logicznej granicy 50%, ma to sens.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2012-07-19, 09:16."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Oj, nie ma nad czym deliberować, dopłacimy parę stów, do kolejnego wita dorzucimy dwa kilo słodu więcej i będzie pozamiatane. Dobrze, że sprawa się rypła po dwóch warkach a nie po pięćdziesięciu dwóch.
Nasz UC jest bardzo sympatyczny i na pewno nie będziemy sobie z nim psuć stosunków niepotrzebną awanturą. Zauważcie, że wszystko odbyło się elegancko, bez aresztowań, kar administracyjnych itd, złożymy korektę AKC i po sprawie.
To sprawdzanie surowców słodowanych/niesłodowanych to jak widzę jakaś ogólnopolska akcja, ministerstwa gonią urzędników do iskania pieniędzy z prywaciarzy, bo kasa po Euro pusta.Comment
Related Topics
Collapse
-
Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-03-22, 17:47 -
-
Witbier pomarańcza & wanilia z alko 5,0%
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony jasny żółto-pomarańczowa.
Aromat - niezbyt przyjemna kolendra zagłuszająca cytrusy.
Smak - podobnie jak...-
Channel: Anglia
2021-03-13, 20:16 -
-
Piwo bez większych wad, tak jak w opisie na etykiecie - "klasyka orzeźwienia", "lekkie i pijalne", natomiast pomarańcza bardzo niska, a kolendra wręcz homeopatycznie. Jedyne czego można się przyczepić, to wyczuwalny alkohol - koliduje ze stylem.
12,0`Blg
5,0% alkoholu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-07-09, 22:51 -
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment