Witbier niezgodny ze stylem? Nawet jakby dali 51% slodowanego to i tak by sie przy..l bo moze sobie roic, ze nawet 99% to tez nie piwo. Bo nie ma tego dokladnie w przepisach. Ktos mu ten temat podrzucil. Czyli jest slad w papierach i urzedniczyna musi dzialac.
Według Urzędu Celnego witbier to nie piwo
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziJa nie jestem takim optymistą jak prezes. Domniemanie, że "piwo otrzymane ze słodu" powinno być w przynajmniej w 50% produkowane ze słodu jest dość logiczne. W innym wypadku można by wyprodukować piwo z 1% słodu, a resztę dopchać surowcami niesłodowanymi. Kilka lat temu spotkałem się z informacją o takiej właśnie interpretacji.
"Musujący napój alkoholowy otrzymany z mieszaniny napoju fermantowanego - piwa i napoju bezalkoholowego o smaku cytrusowym"
...bo żadnego mieszania piwa z napojem cytrusowym nie ma.
Nie wiem jak ktokolwiek mógl wyciagnąć wniosek, że właśnie podpada. To "tylko" zła wola.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziJa nie jestem takim optymistą jak prezes. Domniemanie, że "piwo otrzymane ze słodu" powinno być w przynajmniej w 50% produkowane ze słodu jest dość logiczne. W innym wypadku można by wyprodukować piwo z 1% słodu, a resztę dopchać surowcami niesłodowanymi. Kilka lat temu spotkałem się z informacją o takiej właśnie interpretacji.
1. Można by argumentować, że Witbier jako produkt w 100% zbożowy nie może byc gorzej traktowany niż produkt w 90% zbożowy, gdzie pozostałe 10% to cukier.
2. Nie może też być zaliczany do falszywych klasyfikacji ( o czym pisalem powyżej) tylko dlatego, że 51% zasypu stanowi niesłodowane zboże.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziŻe co?JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziJa szukam juz od godziny jakichś przepisów co jest piwem a co nie jest i znalazłem.
Comment
-
-
Ustosunkuje się wyłącznie do części wypowiedzi...
Definicja piwa wg. urzedów a co za tym idzie informacje i wytyczne klasyfikacyjne do taryfy wynikają z ogólnych definicji. Interpretacje już bardziej oparte są na własnych opiniach.
Mason a gdzie ja stwierdziłem, że odstępstwa od BJCP są mi obce i je piętnuje? W definicji stylu jest 50 % słodu jęczmiennego i tylko do tego się ustosunkowałem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jakejake Wyświetlenie odpowiedziWarto dla zasady. Bo jak oni tego nie zrobią, to następnym razem ta swołocz będzie jeszcze bardziej bezczelna.
Comment
-
-
'Emes" nie bądź naiwny i nie wierz w bajkę, że z urzędniczej troski o 1500zł dla budżetu wciągnęli Witbiera pod definicję "Musujący napój alkoholowy otrzymany z mieszaniny napoju fermantowanego - piwa i napoju bezalkoholowego o smaku cytrusowym", a wyciagnęli spod definicji piwa.
Comment
-
-
Czytaj ze zrozumieniem, proszę. Nikt nie uznał, że artezański wit to mieszanina piwa z napojem o smaku cytrusowym i w dodatku rozlewana do puszek. Chciałbym przypomnieć, że sednem problemu jest to, czy można piwo z ponad 50% udziałem surowców niesłodowanych zaliczyć do "piwa otrzymanego ze słodu". Nikt nie odmawia witowi prawa bycia piwem.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2012-07-19, 07:05."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziSkoro warto, szczególnie jeśli się chce dysponować wydatkami kogoś innego, to może się zadeklaruj Artezanowi, że jak wydadzą więcej niż to o co walczą, to się złożysz na te koszty. W imię zasad.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziNikt nie uznał, że artezański wit to mieszanina piwa z napojem o smaku cytrusowym.
"Musujący napój alkoholowy otrzymany z mieszaniny napoju fermantowanego - piwa i napoju bezalkoholowego o smaku cytrusowym"
jest to cytat z ich nomenklatury:
i według tej definicji Witbiera podpięli pod wyższą taryfe celną i doliczyli dodatkowe 1500zł.
Stąd cale zamieszanie...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziChciałbym przypomnieć, że sednem problemu jest to, czy można piwo z ponad 50% udziałem surowców niesłodowanych zaliczyć do "piwa otrzymanego ze słodu"
Stąd moje bardzo dyplomatyczne stwierdzenia o braku dobrej woli..
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziW pewnym małym browarze którego nazwy nie mogę wymienić:
Jest afera w UC. Dzwonił do mnie kierownik, oszukaliśmy Państwo. W pierwszych czterech warkach witbiera surowce niesłodowane stanowiły więcej niż 50% i nie jest to piwo. Ja szukam juz od godziny jakichś przepisów co jest piwem a co nie jest i znalazłem.
Nic tu nie ma o 50% udziale słodu, jest o "pewnej ilośći niesłodowanych zbóż". Kierownik mi powiedział, że wyroki i informacje GUSu są takie, że pewną ilość trzeba interpetować jako poniżej 50%.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzii według tej definicji Witbiera podpięli pod wyższą taryfe celną i doliczyli dodatkowe 1500zł.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziWypięli spod piwa za brak 1%, ale okazuje się, że wpięcie pod inną jest z gruntu fałszywe.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2012-07-19, 08:16."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Oj, nie ma nad czym deliberować, dopłacimy parę stów, do kolejnego wita dorzucimy dwa kilo słodu więcej i będzie pozamiatane. Dobrze, że sprawa się rypła po dwóch warkach a nie po pięćdziesięciu dwóch.
Nasz UC jest bardzo sympatyczny i na pewno nie będziemy sobie z nim psuć stosunków niepotrzebną awanturą. Zauważcie, że wszystko odbyło się elegancko, bez aresztowań, kar administracyjnych itd, złożymy korektę AKC i po sprawie.
To sprawdzanie surowców słodowanych/niesłodowanych to jak widzę jakaś ogólnopolska akcja, ministerstwa gonią urzędników do iskania pieniędzy z prywaciarzy, bo kasa po Euro pusta.
Comment
-
Comment