Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
Wyświetlenie odpowiedzi
Z gruntu fałszywe zaklasyfikowanie wynika wprost z treści definicji, którą się urzednictwo posłużyło. Witbier nie powstaje z mieszaniny "piwa i napoju bezalkoholowego o smaku cytrusowym".
Przypomnę co napisałem w sasiednim wątku:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
Ja nie jestem takim optymistą jak prezes. Domniemanie, że "piwo otrzymane ze słodu" powinno być w przynajmniej w 50% produkowane ze słodu jest dość logiczne. W innym wypadku można by wyprodukować piwo z 1% słodu, a resztę dopchać surowcami niesłodowanymi. Kilka lat temu spotkałem się z informacją o takiej właśnie interpretacji.
Zawsze powinno byc interpretowane z duchem prawa, czyli "co ustawodawca mial na mysli i dlaczego to tak, a nie inaczej zapisał".
1. Można argumentować, że Witbier jako produkt w 100% zbożowy nie może byc gorzej traktowany niż produkt w 90% zbożowy, gdzie pozostałe 10% to cukier.
2. Nie może też być zaliczany do falszywych klasyfikacji ( o czym pisalem powyżej) tylko dlatego, że 51% zasypu stanowi niesłodowane zboże.
Ja nie jestem takim optymistą jak prezes. Domniemanie, że "piwo otrzymane ze słodu" powinno być w przynajmniej w 50% produkowane ze słodu jest dość logiczne. W innym wypadku można by wyprodukować piwo z 1% słodu, a resztę dopchać surowcami niesłodowanymi. Kilka lat temu spotkałem się z informacją o takiej właśnie interpretacji.
Zawsze powinno byc interpretowane z duchem prawa, czyli "co ustawodawca mial na mysli i dlaczego to tak, a nie inaczej zapisał".
1. Można argumentować, że Witbier jako produkt w 100% zbożowy nie może byc gorzej traktowany niż produkt w 90% zbożowy, gdzie pozostałe 10% to cukier.
2. Nie może też być zaliczany do falszywych klasyfikacji ( o czym pisalem powyżej) tylko dlatego, że 51% zasypu stanowi niesłodowane zboże.
Comment