Według Urzędu Celnego witbier to nie piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
    A skąd ta pewność, że to orzeczenie dotyczy artezańskiego wita?

    Czemu fałszywe? Zakwalifikowali wita jako inny (w domyśle od "piwa otrzymanego ze słodu") napój fermentowany. Przy przyjęciu, całkiem logicznej granicy 50%, ma to sens.
    W sąsiednim wątku pisał o tym e-prezes.
    Z gruntu fałszywe zaklasyfikowanie wynika wprost z treści definicji, którą się urzednictwo posłużyło. Witbier nie powstaje z mieszaniny "piwa i napoju bezalkoholowego o smaku cytrusowym".



    Przypomnę co napisałem w sasiednim wątku:

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
    Ja nie jestem takim optymistą jak prezes. Domniemanie, że "piwo otrzymane ze słodu" powinno być w przynajmniej w 50% produkowane ze słodu jest dość logiczne. W innym wypadku można by wyprodukować piwo z 1% słodu, a resztę dopchać surowcami niesłodowanymi. Kilka lat temu spotkałem się z informacją o takiej właśnie interpretacji.


    Zawsze powinno byc interpretowane z duchem prawa, czyli "co ustawodawca mial na mysli i dlaczego to tak, a nie inaczej zapisał".
    1. Można argumentować, że Witbier jako produkt w 100% zbożowy nie może byc gorzej traktowany niż produkt w 90% zbożowy, gdzie pozostałe 10% to cukier.
    2. Nie może też być zaliczany do falszywych klasyfikacji ( o czym pisalem powyżej) tylko dlatego, że 51% zasypu stanowi niesłodowane zboże.

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      W sąsiednim wątku pisał o tym e-prezes.
      Prezes pisał, że "zapewne sugerowali się". Treść interpretacji, na którą się powołał, nie odnosi się bezpośrednio do Artezana.
      Przypomnę ci, że nie chodzi tu o uznanie wita jako "piwa otrzymanego ze zboża", tylko "piwa otrzymanego ze słodu". Uważam, że wątpliwości urzędników były/są najbardziej na miejscu, zwłaszcza jeśli prawdą jest to na co się powołują, czyli istniejące orzecznictwo w takich sprawach.
      Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2012-07-19, 09:36.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • mirogster
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.02
        • 40

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
        Zauważcie, że wszystko odbyło się elegancko, bez aresztowań, kar administracyjnych itd, złożymy korektę AKC i po sprawie.
        Albo pokazowego rozstrzelania, pewnie im sie po nocach marza takie akcje edukacyjne.
        Ale do rzeczy...Brawo! Zachowanie zdrowego rozsadku i zimnej krwi to podstawa w takich sytuacjach. Musicie z nimi ciagle 'wspolpracowac', wiec po co sie stawiac i napinac, lepiej zyc w jako takiej symbiozie. Powodzenia i sukcesow z dystrybucja!! Chcemy wiecej!!

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
          Oj, nie ma nad czym deliberować, dopłacimy parę stów, do kolejnego wita dorzucimy dwa kilo słodu więcej i będzie pozamiatane.
          Trochę ten post kontrastuje z tytułem wątku, ale skoro uważacie sprawę za rozwiązaną, to wypada się cieszyć. Tylko znajdźcie jakąś knajpę w Warszawie oprócz Sketcha, bo niewiele z tego cieszenia będzie wynikać, w każdym razie dla mnie.

          Comment

          • Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            Mason a gdzie ja stwierdziłem, że odstępstwa od BJCP są mi obce i je piętnuje? W definicji stylu jest 50 % słodu jęczmiennego i tylko do tego się ustosunkowałem.
            Napisałeś, że skoro artezanowy wit nie zawiera 50% słodu jęczmiennego, to jest niezgodny ze stylem. I nie według definicji stylu, tylko opisu, co wynika także z FAQ na stronie BJCP. W ogóle wytyczne BJCP zostały stworzone do konkursów piw domowych i jako zbiór wskazówek, jakie cechy powinno mieć dane piwo. W zamyśle twórców nie jest to jedynie słuszny zbiór definicji określających piwa komercyjne. Zresztą zobacz sam: http://www.bjcp.org/bjcpfaq.php#stylefaq
            I nie offtopujmy już więcej, jeśli chcesz podyskutować na ten temat to proponuję na Zuocie, przy jakimś piwie nie zgodnym z wytycznymi stylu, przywiozę coś specjalnie dla Ciebie
            JEDNO PIVKO NEVADI!

            Comment

            • hasintus
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2006.07
              • 850

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
              Trochę ten post kontrastuje z tytułem wątku, ale skoro uważacie sprawę za rozwiązaną, to wypada się cieszyć. Tylko znajdźcie jakąś knajpę w Warszawie oprócz Sketcha, bo niewiele z tego cieszenia będzie wynikać, w każdym razie dla mnie.
              Nas jest trzech i każdy ma inne poglądy. Ja uważam, że okradli mnie na 1,5 tysiąca. Witbiera robiliśmy w/g receptury Codera, na której parę lat temu wygrał konkurs w Żywcu. Receptura jest bardzo zbliżona do tego co ułożył Pierre Celis w Hoegaarden. Taka ilość surowca niesłodowanego wiąże się też z dużym nakładem pracy i energii, pszenicę trzeba wstępnie skleikować, potem pilnować aby dobrze się zatarło. Zacieranie trwa 2 x więcej niż normalnie.
              Byliśmy dumni z tego, że robimy solidne, prawdziwe piwo, a zostaliśmy zaszeregowani jako oszuści, falszerze, produkujący preparat - podróbkę piwa. Toż to koncerny dają tylko 20% .
              Ostatnia zmiana dokonana przez hasintus; 2012-07-19, 12:26.

              Comment

              • mirogster
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.02
                • 40

                #67
                Kazdy rozsadny czlowiek obeznany z podstawowymi stylami piwa, czuje to samo co ty. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale wyglada na to, ze ktos urzedasom 'dopomogl' w znalezieniu tego malego detalu, a i brak dobrej woli jest widoczny. Potraktuj to jako frycowe za wejscie do grona profesjonalnych piwowarow. Taki maly psztyczek od wielkich braci, zebyscie mieli sie na bacznosci, caly czas.

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nas jest trzech i każdy ma inne poglądy. Ja uważam, że okradli mnie na 1,5 tysiąca.
                  No właśnie, ale niezależnie, kto ma rację (urzędnicy czy wy), najbardziej załamujące jest to, że statystyczny polski przedsiębiorca woli dla świętego spokoju zapłacić i zamknąć sprawę, bo po co kopać się z koniem. Choć ten koń dostaje żreć z jego pieniędzy.

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nas jest trzech i każdy ma inne poglądy. Ja uważam, że okradli mnie na 1,5 tysiąca.
                    Witamy w gronie drobnych przedsiębiorców. A to dopiero drugi miesiąc działania, oj jeszcze nie raz pogrzebią w naszych kieszeniach.

                    Ja prowadzę firme od 1993 i zdążyłem przywyknąć. Państwo nasze może nie mieć sił na walkę z aferzystami, korupcją polityczną i mega-złodziejami, ale na gnębienie znienawidzonych prywaciarzy zawsze znajdzie siły i środki, bez oglądania się na koszty.

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                      Prezes pisał, że "zapewne sugerowali się". Treść interpretacji, na którą się powołał, nie odnosi się bezpośrednio do Artezana.
                      Przypomnę ci, że nie chodzi tu o uznanie wita jako "piwa otrzymanego ze zboża", tylko "piwa otrzymanego ze słodu".
                      Argument, ze jest w 100% ze zboża odnosił do zupełnie czegoś innego.

                      Jeśli Witbier nie zostal zakwalifikowany pod taryfe opodatkowania jako piwo ze słodu to zakwalifikowali go pod to o czym pisał e-prezes, łatwo to sprawdzić po wysokości domiaru.
                      A taka nowa kwalifikacja, jak juz wczesniej pisałem, jest z gruntu fałszywa.


                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                      Uważam, że wątpliwości urzędników były/są najbardziej na miejscu, zwłaszcza jeśli prawdą jest to na co się powołują, czyli istniejące orzecznictwo w takich sprawach.
                      Zapewne będzie to orzecznictwo w prawie takich samych sprawach, a nie w dokładnie takiej samej.

                      Comment

                      • skitof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2007.11
                        • 2485

                        #71
                        Niestety, ale np. w Niemczech z witbierami jest ten sam problem, albo jest jeszcze gorzej, bo jest ustawa piwna, która zakazuje nazywania piwem takich produktów jak witbier. Nie są one też klasycznymi Biermischgetränke czyli mixami, czyli totalny pat.

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                          A taka nowa kwalifikacja, jak juz wczesniej pisałem, jest z gruntu fałszywa..
                          Tak ci się tylko wydaje. Skoro zakwestionowali, że ten wit to piwo "otrzymane ze słodu", to wrzucili go do kategorii "inne napoje fermentowane". Dla mnie to logiczne. Czemu to jest "fałszywa kwalifikacja", nie rozumiem. Daj jakiś argument za swoją tezą.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • Robert13
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.04
                            • 899

                            #73
                            Argument jest taki, że ich własna definicja innych napojów fermentowalnych jest źle (albo i wcale) opisującą Witbiera jako takiego, a to z czego go wyrzucono jest lepiej opisującą.

                            Comment

                            • emes
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 4275

                              #74
                              To, że UC zakwalifikował wita do napojów fermentowanych, a nie jako piwo, to tylko biurokracja związana ze ściąganiem podatków. Tak samo jak we Francji ślimaki to ryby, bo ryby mają mniejsze obciążenia podatkowe, a wiadomo, że ten kraj ślimakiem stoi. To, że urzędnik zakwalifikuje piwo jako jakiś inny napój, to za przeproszeniem, kto jest taki podatny, żeby wierzyć w takie orzeczenia ? Ja to mam, nie powiem gdzie, ale to jest określenie nieparlamentarne. Mój stosunek do biurokracji jeśli chodzi o określenia słowne, też jest nieparlamentarny.

                              Comment

                              • delvish
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.11
                                • 3508

                                #75
                                Jak widać sekciarstwo masowo odbiera ludziom zdolność czytania ze zrozumieniem. UC nie stwierdził, że wit nie jest piwem.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2012-07-19, 20:55.
                                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                                (Frank Zappa)

                                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X