Niezależnie od interpretacji przepisów podatkowych, tytuł wątku brzmi jak z gazety Fakt
Według Urzędu Celnego witbier to nie piwo
Collapse
X
-
Faktu to już dawno nawet na oczy nie widziałem, w związku z czym mi bardziej przypomina tytuły onetowskie.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziSkoro zakwestionowali, że ten wit to piwo "otrzymane ze słodu", to wrzucili go do kategorii "inne napoje fermentowane". Dla mnie to logiczne......
Jak widać sekciarstwo masowo odbiera ludziom zdolność czytania ze zrozumieniem. UC nie stwierdził, że wit nie jest piwem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziTo, że UC zakwalifikował wita do napojów fermentowanych, a nie jako piwo, to tylko biurokracja związana ze ściąganiem podatków..
Po prostu łamią swoje wewnętrzne rozporządzenia tylko po to, by wyżej go opodatkować.
Comment
-
-
Drodzy dyskutanci, weźcie pod uwagę, że przepis dotyczący zawartości 50% słodu w piwie ma na celu ochronę nas, konsumentów, przed zakusami wielkich koncernów, które najchętniej zrobiły by piwo z samych syropów fruktozowych i kukurydzy z domieszką ryżu Jestem nieco zdziwiona, że koledzy z Artezana nie znali tego zapisu i nie zmodyfikowali delikatnie receptury. No ale cóż, ja akurat to wiem, a nie wiem wielu innych rzeczy, na których można się potknąć - takie uroki przecierania ścieżek w gąszczu...
Coder niestety ma rację, że drobny przedsiębiorca nie podskoczy - nie warto, bo urzędy mają zbyt dużą wolę niszczenia... Wątpię, czy witek ma szanse zostać uznany za wyjątek od reguły 50% słodu, ale wniosek o rozpatrzenie tego bym złożyła, żeby rozpocząć żmudny proces sygnalizowania zmian w branży piwowarskiej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziIngredients: About 50% unmalted wheat (traditionally soft white winter wheat) and 50% pale barley malt (usually Pils malt) constitute the grist. In some versions, up to 5-10% raw oats may be used.
Z mojej analizy zdania wynika następujące tłumaczenie:
Około 50% niesłodowanej pszenicy (tradycyjnie ozimej) i 50% jasnego słodu jęczmiennego (zazwyczaj pilzneńskiego).
Po "i" następuje drugi człon zdania i do niego "about" nijak nie przechodzi. Zdanie nie jest ani trochę dwuznaczne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziDrodzy dyskutanci, weźcie pod uwagę, że przepis dotyczący zawartości 50% słodu w piwie ma na celu ochronę nas, konsumentów, przed zakusami wielkich koncernów, które najchętniej zrobiły by piwo z samych syropów fruktozowych i kukurydzy z domieszką ryżu Jestem nieco zdziwiona, że koledzy z Artezana nie znali tego zapisu i nie zmodyfikowali delikatnie receptury. No ale cóż, ja akurat to wiem, a nie wiem wielu innych rzeczy, na których można się potknąć - takie uroki przecierania ścieżek w gąszczu...
Coder niestety ma rację, że drobny przedsiębiorca nie podskoczy - nie warto, bo urzędy mają zbyt dużą wolę niszczenia... Wątpię, czy witek ma szanse zostać uznany za wyjątek od reguły 50% słodu, ale wniosek o rozpatrzenie tego bym złożyła, żeby rozpocząć żmudny proces sygnalizowania zmian w branży piwowarskiej
Z tego co wiem, koncerny stosują do okolo 20% surowców niesłodowanych, więcej jest za bardzo kłopotliwe (wydłuża się czas filtracji i zacierania) a to by oznaczało 1 warkę (z ok. 16) na dzień mniej.
Ale to tylko hipotezy bo ja przecież nic nie wiem.
Szkoda, że przed otwieraniem browaru nie zapytałem się Ciebie.
Comment
-
-
W tym wątku zaznaczyłem, że w Isztarze, który jest zbiorem taryf i przepisów ich dotyczących nie ma zawartej ani informacji, ani odnośnika do zewnętrznego źródła (np. wyroku ETS) o tym, by był taki zapis. Przychylam się do zdania Delvisha, iż można przyjąć za logiczny próg 50%. Nie jest to jednak zapis prawny a tym bardziej nigdzie nie opublikowany.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziW tym wątku zaznaczyłem, że w Isztarze, który jest zbiorem taryf i przepisów ich dotyczących nie ma zawartej ani informacji, ani odnośnika do zewnętrznego źródła (np. wyroku ETS) o tym, by był taki zapis. Przychylam się do zdania Delvisha, iż można przyjąć za logiczny próg 50%. Nie jest to jednak zapis prawny a tym bardziej nigdzie nie opublikowany.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziWidzisz, Ty co jesteś w tej materii zawodowcem, też musisz iść na szkolenie z przepisow do Marusi
Comment
-
-
Nie czuję się w żadnej materii zawodowcem, ale temat ten zaciekawił mnie parę lat temu i dość mocno go rozpracowywałem. Akurat nie w kontekście witbiera, a bardziej jak mogą to wykorzystać koncerny czy takie browary jak Imielin.
Comment
-
-
Niby nie w temacie, ale...
Drzew, które uszkodziła wichura, nie można wyciąć bez pozwolenia - orzekł w czwartkowym wyroku Naczelny Sąd Administracyjny. Dodał, że właściciel nie może się usprawiedliwiać tym, że drzewo zagrażało życiu ludzi.
Comment
-
Comment