Pytaniem z teorii etyki biznesu jest, czy sprzedaż tego czegoś jest uczciwe?
Pytaniem z teorii etyki biznesu jest, czy sprzedaż tego czegoś jest uczciwe?
Collapse
X
-
Pytaniem z teorii etyki biznesu jest, czy sprzedaż tego czegoś jest uczciwe?
Tagi: brak -
Oczywiście to wszystko przy założeniu, że rzeczywiście zmienił się piwowar i spartolił warkę.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609 -
Krzysztof ktory byl glownym piwowarem od samego poczatku, budowal ta warzelnie w Birhalle Warszawa i 2 pozostale w Lodzi i Katowicach niestety nie byl odpowiednio wynagradzany przez wlasciciela sieci i odszedl juz kilka miesiecy temu. Od tamtej pory nowi mlodzi piwowarzy uwarza jak im wyjdzie.Ultima forsanComment
-
Z obserwacji różnych biznesów (zarówno małych, jak i firm zatrudniających kilkaset osób) powiem ci tak: ten problem nie ogranicza się tylko do minibrowarów - każdy oszczędza na wszystkim. Powody tego są różnorakie - od finansowych po mentalnościowe.
A skąd założenie, że właściciel wie, iż amator nawarzy mu dobrego piwa? A może on doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że amator będzie gorszy od fachowca i przy wyborze amatora kierowały nim inne priorytety? Przykładowo jego widzimisię...Comment
-
W większych firmach pomiędzy właścicielem a pracownikiem jest jeszcze kilka szczebli. Jednym z nich są dyrektorzy, którzy z racji obowiązków odpowiadają np. za jakość kadry. Zatem właściciel może mieć dobre chęci, ale osoby którym płaci za "zarządzanie" niekoniecznie muszą właściwie postępować. W przypadku Bierhalle winnym takiego stanu rzeczy może być dyrektor. Właściciel czy zarząd spółki nie musi wnikać w politykę kadrową dopóki wyniki finansowe są dobre. I dopóki tak jest, to dla ciebie sytuacja może być niezrozumiała, ale dla właściciela klarowna jak kristalweizenOstatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2012-08-01, 13:59.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
To mnie zawsze śmieszyło, że minibrowary-restauracje, gdzie posiłki są drogie, piwo kosztuje 10 zł i więcej, starają się oszczęzić na browarniku i postawić w tym miejscu osobnika z łapanki. Jak ktoś chce prowadzić dobrą meksykańską/francuską restaurację na poziomie to szuka kucharza, który zna tamtejszą kuchnię, ma doświadczenie w prowadzeniu podobnego menu i wie o co w te klocki chodzi. Dlaczego z piwowarem jest inaczej? Dlaczego właściciel wie, że francuskie dania pracownik miejscowego kebabu nie nauczy się podawać w miesiąc, a barman warzyć piwo za 10 zł już owszem?Comment
-
No tak, skoro Koreb i Edi spokojnie funkcjonują to znaczy, że i mikrus z fatalnym piwem również sobie poradzi. I tak po raz kolejny wracamy do fundamentalnej kwestii, a mianowice piwnej kultury, a raczej jej braku.
W przypadku Bierhalle winnym takiego stanu rzeczy może być dyrektor. Właściciel czy zarząd spółki nie musi wnikać w politykę kadrową dopóki wyniki finansowe są dobre. I dopóki tak jest, to dla ciebie sytuacja może być niezrozumiała, ale dla właściciela klarowna jak kristalweizenComment
-
Może tylko ta warka im nie wyszła?
Jakiś czas temu zdarzyło się, że cała warka pilsa z Katowic poszła w kanał, bo kompletnie się nie udała. Zatem istnieje świadomość, że jest pewna granica jakości, poniżej której nie ryzykuje się wyszynku piwa.Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2012-08-01, 15:10.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Ale jak wlasciciel firmy zaplacil za sprzet, to po co ma placic krocie za piwowara? Przeciez wystarczy wrzucic zgodnie z przepisen produkty i wcisnac przycisk"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Sprzęt Kaspara czy Salma (oraz inne dostępne u nas) jest tak skonstruowany, że obsłuży go laik po miesięcznym szkoleniu. Takie jest założenie tych firm, by zminimalizować czynnik ludzki, bo to tez koszt. Np. u Salma to inwestor decyduje czy chce technologa z papierem czy pasjonata z wynikami (bądź bez nich) i pasją. Rekrutacja przypomina tę z innej działki HoReCa. Liczy się maksimum od kandydata przy minimum od inwestora/właściciela. Zaświadczam Ci, że ten sektor jest pełny miernot i przeciętności a rotacja kadry jest ogromna. Jak już ktoś jest dobry to większy podkrada mniejszemu tego utalentowanego, bo więcej mu zaproponuje. Browarnicy nie różnią się tak naprawdę od kucharzy, bo w obu dziedzinach trzeba mieć wyczucie i talent oraz chęć do eksperymentów. A nade wszystko trzeba być otwartym na naukę. Ilu w tej branży jest samouków czy ludzi, którzy rozumieją, że to co się wynosi ze szkoły to dopiero zalążek wiedzy, a resztę buduje się mozolnie samemu, latami jak rzemieślnik.Comment
-
Co do Bierhalle to w tych mikrobrowarach króluje sprzęt od firmy Johanes. O ile to bardzo nowoczesna instalacja to jednak nie jest to warzelnia typu plug&play. Nie wystarczy nasypać słodu, zalać go woda, dodać chmielu i nacisnąć przycisk start. Takie instalacje oczywiście tez istnieją, ale to nie ten przypadek. Tu trzeba się jednak trochę na tym znać. „Szkiełko i oko” a przede wszystkim stoper osoby doświadczonej i znającej się na rzeczy jest niezbędne. Po odejściu Krzyska młodzi, co po nim przyszli po prostu nie mają doświadczenia i chyba nawet przez Krzyska nie byli przyuczani do tej roboty. Co do wątku dyrektorów czy kierowników, którzy to decydują za plecami właściciela o personelu to tez nie ten przypadek. Tu właściciel wie doskonale o wszystkim i to jego decyzje są święte. A ze liczy się tylko mamona to widać po rotacji barmanów, kelnerów i kucharzy, którzy na głodowych pensjach nie zagrzewają w tym skąd inąd fajnym przybytku miejsca na zbyt długo.Ultima forsanComment
-
Sprzęt Kaspara czy Salma (oraz inne dostępne u nas) jest tak skonstruowany, że obsłuży go laik po miesięcznym szkoleniu.I na Kasparze można podać apteczną pszenicę i śmierdzącego, wodnitego dunkela. Dlatego wydaje mi się, że piwowarskie "kick and rush" nie istnieje, podstawową wiedzę na temat procesów biochemicznych jednak trzeba posiadać.
Comment
-
akurat w Bierhalle odkąd pamiętam co poszedłem to było 2 barmanów i ciągle te same kelnerki, ale może coś się pozmieniało bo od kwietnia nie byłem. Poza tym kelnerki w takim miejscu nie żyją z pensji tylko napiwków.Comment
Related Topics
Collapse
-
Technologia Piwowarstwa
Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...-
Channel: Piwo - ogólne
2023-09-14, 12:39 -
-
Witam
Dzisiaj natknąłem się w jednym z lokalnych sklepów w W. Brytani na polską dziwnie wyglądającą "PERŁĘ Chmielową". Zwracam sie z pytaniem czy to jest podróbka czy oryginał? Nigdzie w internecie nie mogłem znaleźć identycznej puszki. Logo ma inną budowę, znaczenia...2 Photos-
Channel: Przy piwie
-
-
Drogie "Bravo Girl",
ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
W Czerniowcach od 1991 roku działa browar restauracyjny o nazwie Nasze Piwo, przez miejscowych zwanych Bawarią. Sukces komercyjny tego przybytku, opisanego już na forum - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-czerwonoarmij...3 Photos
-
Channel: Ukraina
2021-04-23, 21:10 -
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment