Manufaktura Piwna

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • legart
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.06
    • 914

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ManufakturaPiwna Wyświetlenie odpowiedzi
    Możemy już zdradzić, że w ramach Manufaktury Piwnej powstało nowe piwo. Rodziło się w bólach, bo najpierw długo czekaliśmy na surowce, potem wypadało to i owo, warzenie było przekładane i przekładane, ale w końcu w poniedziałek nadszedł ten dzień.

Ciekawostką jest to, że to będzie debiut tego stylu w Polsce na półkach sklepowych, biorąc pod uwagę polskie browary ma się rozumieć.

Więcej informacji wkrótce

Górna czy dolna fermentacja?

Comment

• jakub_kubek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2012.12
      • 74

Mam pytanie do Panów lub Pań z Manufaktury. Czy potraficie uwarzyć piwo bez posmaku metalicznego ??? Dostałem Altbiera w prezencie i spróbowałem z nadzieją, że może tym razem piwo będzie bez wady. Po raz kolejny jest metaliczne !!!

Pewnie znowu mi się oberwie od ludzi, którzy będą bronic Manufaktury i twierdzić, że się czepiam a ja czekam tylko na odpowiedz Manufaktury!!!
      Bo do tej pory jakoś nie skomentowała moich postów.

PS.
      A może w przepisie piwowara domowego, który miał udział w tym piwie był gwóźdź w recepturze ???

Comment

• wasyll
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 1823

Czasem z metalowego wiadra nie pijesz?
        www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• ManufakturaPiwna
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.07
          • 39

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jakub_kubek Wyświetlenie odpowiedzi
          Mam pytanie do Panów lub Pań z Manufaktury. Czy potraficie uwarzyć piwo bez posmaku metalicznego ??? Dostałem Altbiera w prezencie i spróbowałem z nadzieją, że może tym razem piwo będzie bez wady. Po raz kolejny jest metaliczne !!!
          My metaliczności nie wyczuwamy, ale każdy ma inny próg wyczuwania danych smaków i aromatów. Najwidoczniej Pan jest na to mocno wyczulony. Posmak metaliczny może pochodzić z dwóch źródeł: Instalacji, co wykluczamy, lub z wody i tak pewnie jest.

A może w przepisie piwowara domowego, który miał udział w tym piwie był gwóźdź w recepturze ???
          W warunkach domowych stare monety są łatwiejsze w dozowaniu

A przy okazji: nowe piwo leżakuje, testy organoleptyczne wypadają pomyślnie . Jest to górna fermentacja, około 15% ekstraktu

Comment

• sztetke
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 355

Może z gwinta pije kolega i mu ta metaliczność od kapsla się bierze.

Comment

• Ronoaro
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2013.04
              • 160

Aż mi kolega zrobił smaka na Alt z Jabłonowa. Ostaniego piłem jakiś czas temu i był wyborny, ciekawe jaki jest teraz?

Comment

• WojciechT
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2012.09
                • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ManufakturaPiwna Wyświetlenie odpowiedzi

A przy okazji: nowe piwo leżakuje, testy organoleptyczne wypadają pomyślnie . Jest to górna fermentacja, około 15% ekstraktu
                Jakiś stout ryżowo-śledziowy czy coś bardziej klasycznego?

Comment

• jakub_kubek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2012.12
                  • 74

Wreszcie doczekałem się odpowiedzi od Manufaktury. Rispekt
                  Trzymam kciuki za nowe piwo, oby było bez wad.

Comment

• jakub_kubek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2012.12
                    • 74

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedzi
                    Czasem z metalowego wiadra nie pijesz?
                    Z wiadra nie piję piwa tylko ze szkła.
                    Mój post był do Manufaktury wiec po co się wchrzaniasz do cudzej rozmowy ???
                    Czyżbyś chciał sobie nabić licznik postów

Comment

• wasyll
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2008.09
                      • 1823

Oczywiście, to mnie podnieca najbardziej na forum.

A wchrzaniam się przez to, że po raz kolejny widzę Twoje niemalże rozpaczliwe posty z jakimiś ciężkimi pretensjami o gwoździe, druty, kable miedziane i nie wiadomo co jeszcze, to się już przejadać zaczyna.

Comment

• pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jakub_kubek Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mój post był do Manufaktury wiec po co się wchrzaniasz do cudzej rozmowy ???
                        Czyżbyś chciał sobie nabić licznik postów
                        Pisz PW, nikt Ci się wkrzaniał nie będzie.

Comment

• javiki
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.03
                          • 83

W długi weekend piłem Alta i Pilsa - dość chyba świeże-niestety nie mam już butelek -ale miały jeszcze spory termin- nie stwierdziłem metaliczności-a akurat robiłem próby na dłoni- chciałem koledze pokazać jak to się robi. Nie stwierdziłem metaliczności.

Comment

• ManufakturaPiwna
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2012.07
                            • 39

Ujawniamy nasze nowe piwo - będzie to belgijski Blond!

Postaraliśmy się żeby było jak najbliżej korzeni stylu, piwo fermentowały belgijskie drożdże Belgian Abbey
                            Attached Files

Comment

• wasyll
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.09
                              • 1823

No to trochę kazaliście na siebie czekać Kiedy trafi do sklepów? Można prosić parametry piwa? Pojemność 0,5l?

Comment

• domaluj
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2012.04
                                • 303

Nie rozumiem Waszej polityki. Pils, który jest jednym z moich ulubionych piw (cena/jakość) znowu wrócił do bezzwrotnych butelek, a jego cena w moim sklepie skoczyła do 3,90 (z 2,80). To jakiś absurd. W Leclercu na ul. Aspekt płaciłem za niego ok. 2,30 i było to najlepsze piwo "ekonomiczne". Mój postulat: wróćcie do dawnych, dobrych zwyczajów.

Comment

Przetwarzanie...
                                X