Wszyscy teraz robią IPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #1

    Wszyscy teraz robią IPA

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go
    Biorąc pod uwagę "całkiem sporo chmielu" mam cichą nadzieje na jakieś IPA i mocno kibicuję.
    Wszyscy teraz robią IPA. Mam nadzieję na nieco więcej inwencji.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
  • baania
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.10
    • 317

    #2
    Nie sądziłem, że tak szybko pojawią się narzekania na to, że wszyscy produkują IPA
    Podcast o piwie
    Podcast o piwie | Facebook

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
      Wszyscy teraz robią IPA.
      Bardzo odważne stwierdzenie w szczególności to "WSZYSCY"
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Wszyscy, których warto znać.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          To znaczy kto te IPA niby robi?

          A żeby nie było nie na temat

          Sporo wody upłynęło od czasu, gdy na moje szczere pytanie do jednego z właścicieli BJ "kiedy w końcu zaczniecie warzyć jakieś dobre piwa?" uzyskałam odpowiedź "No, właśnie wprowadzamy do sprzedaży Pedritos - to coś takiego, jak Desprados"
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • franekf
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.06
            • 944

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baania
            Nie sądziłem, że tak szybko pojawią się narzekania na to, że wszyscy produkują IPA
            I weź tu dogódź sekciarzom...
            Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
            http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
            Piwny Janusz bez Teku

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
              Wszyscy, których warto znać.
              Czyli nie warto znać nikogo poza Pintą, AleBrowarem i Brovarnią? Aaaa, jeszcze Van Pur który warzył kontraktowo IPA dla Duńczyków

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
              I weź tu dogódź sekciarzom...
              Jeszcze się taki nie narodził, który by sekciarzom z browar.bizu dogodził
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                Czyli nie warto znać nikogo poza Pintą, AleBrowarem i Brovarnią?
                AIPA to nie IPA. Proszę Cię, Mason, nie równaj tych dwóch gatunków, bo potem ludzie będą oczekiwać po klasycznej, angielskiej ipie szaleństw sosnowo-cytrusowych w aromacie. I nie tłumacz mi, że AIPA to amerykańska wersja IPA, bo chyba nie sądzisz, że nie wiem Natomiast dla korzyści szerszej publiczności stawianie równości między tymi dwoma to błąd.

                Klasyczną IPA jest dużo trudniej wykonać, bo jest subtelniejsza.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2012-08-06, 21:06.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Mason
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2010.02
                  • 3280

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Proszę Cię, Mason, nie równaj tych dwóch gatunków, bo potem ludzie będą oczekiwać po klasycznej, angielskiej ipie szaleństw sosnowo-cytrusowych w aromacie.
                  Już oczekują, nawet tu na forum. Taki niefart, że wielu poznało najpierw AIPA, a potem EIPA to dla nich ubogi krewny. No cóż, trzeba edukować

                  Klasyczną IPA jest dużo trudniej wykonać, bo jest subtelniejsza.
                  Może jakiś polski browar się skusi na EIPA/KIPA (Klasyczne IPA)/CIPA (Classic IPA), to zobaczymy jak im to wyjdzie
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                    Już oczekują, nawet tu na forum. Taki niefart, że wielu poznało najpierw AIPA, a potem EIPA to dla nich ubogi krewny. No cóż, trzeba edukować
                    No właśnie, to edukuj kurdemol

                    A co do niefartu, to nie taki on śmierdzący - łatwiej dotrzeć do kubków smakowych pewną przesadą w ekspozycji, a potem je stopniowo trzeba zmniejszać
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

                      #11
                      Ciekawszym ejlem moim zdaniem byłby ESB. Nawet częściowo na amerykańskich chmielach.
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                      Comment

                      • Rzeszowiak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2009.04
                        • 1597

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baania
                        Nie sądziłem, że tak szybko pojawią się narzekania na to, że wszyscy produkują IPA
                        No wiesz, tyle lat pijemy polskie IPA, że można się znudzić

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #13
                          Amerykańskie IPA to nuda, wszystkie smakują tak samo. Jeżeli natomiast chodzi o mocno chmielone piwa, to w tym temacie jest spore pole do popisu.

                          Liczę na to, że Mason unurzał się w kartach historii brytyjskiego piwowarstwa i zaowocuje to czymś, czego jeszcze w Polsce nikt nie robił. Jakieś solidne mild ale w typie XX czy nawet XXXX?, bo niestety chyba na prawdziwego OMS chyba jednak nie możemy liczyć? Rozumiesz, taki jak ten Maclays'a, z siemieniem lnianym?
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

                            #14
                            Amerykańskie IPA to nuda, wszystkie smakują tak samo.
                            To chyba niewiele ich piłeś...Nawet nasze AIPA - Atak i Rowing Jack smakują bardzo różnie...

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                              To chyba niewiele ich piłeś...Nawet nasze AIPA - Atak i Rowing Jack smakują bardzo różnie...
                              Po prostu zgoda uważa iż AIPA to piwa dla adehadowców, z zaburzeniami osobowości, znerwicowanych, nadpobudliwych.

                              Siemie lniane? I co jeszcze?
                              Im dziwniej tym lepiej, ehh.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • MateuszTyczka
                                Nostalgia [ad 2024. Czyli: Jakiego stylu piwa brakuje ci teraz najbardziej?]
                                MateuszTyczka
                                Szcześć Boże

                                Czego obecnie wam brakuje na rynku piwnym
                                ​​​​​

                                ​​​​​​
                                2024-10-30, 08:51
                              • grzeber
                                XXVI Ankieta Kolekcjonerów Podstawek 2023
                                grzeber
                                Rok zbliża się do końca, zatem informuję o nadchodzącej ankiecie kolekcjonerów podstawek.
                                Formularze i konkrety pojawią się niedługo, a wszyscy chętni już teraz niech zabierają się do układania kolekcji.
                                2023-12-04, 19:44
                              • dadek
                                Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
                                dadek
                                W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
                                2023-05-18, 04:23
                              • grzeber
                                XXV Ankieta Kolekcjonerów Podstawek 2022
                                grzeber
                                Trochę tu ostatnio ciszej. Nie zmienia to faktu, że rok się kończy więc czas szykować ankietę podstawek.
                                Mimo okrągłego jubileuszu nie planuję żadnych ogromnych zmian. Formularze i konkrety pojawią się niedługo, a wszyscy chętni mogą już teraz, zabierać się do liczenia i porządkowania...
                                2022-12-01, 22:20
                              • dadek
                                Worms, Am Rhein 3, Hagenbräu
                                dadek
                                Browar restauracyjny otwarty w 1995 roku znajduje się na promenadzie tuż nad brzegiem Renu (co widać choćby z adresu). Z dworca kolejowego jest do przejścia 1800 m przez ścisłe centrum miasta. Sporej wielkości biały budynek o szachulcowej konstrukcji i podmurówce z ciemnej cegły, stoi równolegle...
                                2022-10-30, 20:12
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...