Wszyscy teraz robią IPA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Po prostu zgoda uważa iż AIPA to piwa dla adehadowców, z zaburzeniami osobowości, znerwicowanych, nadpobudliwych.

Siemie lniane? I co jeszcze?
    Im dziwniej tym lepiej, ehh.
    Ale ja lubię IPA. Tradycyjne, normalne IPA o umiarkowanym ekstrakcie i zawartości alkoholu. Z mocnym chmielowym żywicznym smakiem i sporą, ale wyważoną goryczką. Z 10% ekstraktu i poniżej 4% alkoholu.

For once there's a specific reason why I've chosen to publish this recipe. It's because I've just been learning about this beer and am pla...

Jeszcze lukrecja. I barwnik karmelowy.
    Last edited by zgoda; 2012-08-07, 08:22.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

No, lukrecja, hehe i można wypuszczać ptaki zwane pawiami
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
        Ale ja lubię IPA. Tradycyjne, normalne IPA o umiarkowanym ekstrakcie i zawartości alkoholu. Z mocnym chmielowym żywicznym smakiem i sporą, ale wyważoną goryczką. Z 10% ekstraktu i poniżej 4% alkoholu.

For once there's a specific reason why I've chosen to publish this recipe. It's because I've just been learning about this beer and am pla...

Jeszcze lukrecja. I barwnik karmelowy.
        Czy ja już zdurniałem czy tradycyjne IPA to było mocniejsze zarówno w ekstrakcie jak i chmieleniu żeby przeżyć transport przez strefy tropikalne? Lubisz bittery to lub ale nie mów, że lubisz IPA o 10 Blg. A rebours, to tak jak z Pintowym witkiem, ludziom smakuje bo nie jest lurowaty, rześki i łatwo wchodzący jak.. witbier

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
          Czy ja już zdurniałem czy tradycyjne IPA to było mocniejsze zarówno w ekstrakcie jak i chmieleniu żeby przeżyć transport przez strefy tropikalne?
          To jest mit, który Mason będzie obalał. Aczkolwiek ja bym jednak była za taką tradycyjną IPA, a nie 10 blg - to już przesada
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            To jest mit, który Mason będzie obalał. Aczkolwiek ja bym jednak była za taką tradycyjną IPA, a nie 10 blg - to już przesada
            Czekam zatem na metodologię badań, podstawę źródłową i efekt pracy pogromcy mitów

Comment

• Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

To jest mit, który Mason będzie obalał.
              Po części już zaczął obalać, bo przygotował podbudowę teoretyczną - artykuł w bieżącym "Piwowarze".

Comment

• Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

Czy ja już zdurniałem czy tradycyjne IPA to było mocniejsze zarówno w ekstrakcie jak i chmieleniu żeby przeżyć transport przez strefy tropikalne?
                Było mocno chmielone, ale nie mocniejsze w ekstrakcie ani alkoholu. Ba, nieraz IPA była jednym z najsłabszych piw warzonych przez dany browar. Np. Bass w 1870 roku, 13 piw. IPA miała OG 1.060 (niecałe 15 Blg), tyle samo co No. 6 Burton Ale, reszta była mocniejsza, aż do 1.110 (26 Blg) przy No. 1 Burton Ale. I oczywiście były też słabsze IPA, najsłabsza jaką znalazłem to 7,3 Blg z 1949 roku. Z drugiej strony najmocniejsza miała 17 Blg, ale to raczej wyjątek.

Lubisz bittery to lub ale nie mów, że lubisz IPA o 10 Blg.
                Bitter nie ma wyraźnego aromatu chmielu, w przeciwieństwie do IPA.

A 11 Blg może być?

Czekam zatem na metodologię badań, podstawę źródłową i efekt pracy pogromcy mitów
                Polecam lekturę najnowszego numeru Piwowara.
                JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

IPA po kilku miesiącach podróży w beczce na rozbujanym statku też raczej już wiele aromatu nie miała.

Comment

• zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                    Bitter nie ma wyraźnego aromatu chmielu, w przeciwieństwie do IPA.
                    It's #IPADAY again, and time for some more IPA mythbusting. Despite the best efforts of many, an amazing amount of inaccurate, made-up rubbish continues to be perpetuated about the history and origins of IPA, or India Pale Ale. All the myths below are genuine statements culled in the past few weeks from websites that claim

Punkt 4.

Może jak wypływała z Anglii to miała, ale jak ją pili to już niekoniecznie. Śmiem wątpić w wyraźny aromat chmielu po kilku miesiącach w upale.

Więcej przeinaczeń: http://zythophile.wordpress.com/2011...ut-for-ipaday/ i co wiadomo na pewno o IPA: http://zythophile.wordpress.com/2010...utive-summary/

Comment

• Mason
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2010.02
                      • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                      Może jak wypływała z Anglii to miała, ale jak ją pili to już niekoniecznie. Śmiem wątpić w wyraźny aromat chmielu po kilku miesiącach w upale.
                      Ależ zdaję sobie z tego sprawę . Pisząc o różnicy w aromacie miałem na myśli współczesne wersje, a nie historyczne. Weź też pod uwagę, że IPA była sprzedawana także na wyspiarskim rynku i jeśli było to piwo produkowane identyczne jak eksportowe, to miało wyraźniejszy aromat chmielu.
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

Mason, czy podczas kwerendy źródeł natrafiłeś na większe ilości opisów sensorycznych czy opierasz się na składzie, zasypie, ilości kupowanego chmielu etc.?

Comment

• Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

Opieram się głównie na zasypach, ale też znalazłem trochę informacji opisowych. Na opisy sensoryczne nie trafiłem, ale szczerze to nawet ich specjalnie nie szukałem.
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

Przetwarzanie...
                          X