Kwas chlebowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

    #31
    W Poznaniu jest taka piekarenka, gdzie robią m.in. rewelacyjny prawdziwy razowiec na prawdziwym zakwasie !

    Comment

    • szostak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.02
      • 1176

      #32
      Szczęśliwy... W Lublinie takowych piekarni nie zauważyłem. Chciałbym się jednak mylić.

      Comment

      • adam16
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.02
        • 9865

        #33
        szostak napisał(a)
        Robiąc kwas chlebowy nie zapominajcie o soku z cytryny (z połówki na 6 litrów wody). Jest on konieczny, bo współczesne razowce są za mało kwaśne. Ja w pierwszej próbie nie dałem cytryny i wyszło mi mdłe.
        Widać że kolega oglądał powtórkę programu pana Makłowicza.
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9865

          #34
          Będzie też w tygodniu, powtórka.
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          • szostak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.02
            • 1176

            #35
            adam16 napisał(a)

            Widać że kolega oglądał powtórkę programu pana Makłowicza.
            Ogladałem, i dobrze. Bo Makłowicz wytłumaczył mi, dlaczego mój kwas wyszedł mdły i żółtawy zamiast brązowy.

            Comment

            • kamyczek77
              Porucznik Browarny Tester
              • 2001.09
              • 458

              #36
              Miałam okazję pić prawdziwy kwas chlebowy podczas mojej podróży po Krymie.Bardzo mi smakował dlatego dziękuję za przepis-zobaczymy co z tego wyniknie.
              Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

              Comment

              • szostak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.02
                • 1176

                #37
                Właśnie kupiłem kwas chlebowy produkowany przez "Svencioneliu vaisvandenai" z Litwy. Szajs! Toż to, co się nazywa kwasem chlebowym, koło prawdziwego kwasu nawet nie stało! To zimna, przesłodzona herbata (bez cytryny) gazowana. Jak zobaczycie kwas chlebowy w półtorejlitrowej, brązowej butelce z brunatną etykietą, to go omijajcie z daleka. Te 3,60 zł lepiej wydać na cokolwiek, tylko nie na to.

                Comment

                • Dudlik
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.11
                  • 269

                  #38
                  Ja raz piłem kwas chlebowy z beczki na Łotwie, kiedy jeszcze ta republika była w ZSRR. Przyjeżdżał ził z przyczepą beczką i ją zostawiał razem z panią, która serwowała ten kwas do szklanek musztardówek, za parę kopiejek był napój smaczny i orzeźwiający To było całkiem dobre, oczywiście z piwem nie ma szans, ale z braku laku musiałem pić to To co oferują teraz to zupełnie co innego. Piłem polski kwas i smakował jak kawa zbożowa a ukraiński oblon miał jakieś fusy i się bałem i nie piłem, a poza tym chciałem zauważyć, że kwas tak jak piwo nie lubi plastikowych butelek. Zdrówko
                  Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!

                  Comment

                  • Piwofil
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2002.01
                    • 907

                    #39
                    A ja piłem polski kwas z firmy "Pod drink" produkowany w Jasionówce. Nie wiem czy można go porównać z takim tradycyjnym, gdyż nie miałem okazji spróbować, ale ten mój był bardzo dobry, gorzkawo kwaśny, troszkę za bardzo gazowany, ale przyjemny, troszkę lepszy od coli, na pewno bardziej intensywny. Jedyną jego wadą był zapach, po prostu śmierdział niemiłosiernie, może tak ma być, ale to nie zachęca do picia. Co nie zmienia faktu że jak gdzies jeszcze jakiś dostane to na pewno kupię.
                    www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

                    Comment

                    • pjenknik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 3388

                      #40
                      szostak napisał(a)
                      Właśnie kupiłem kwas chlebowy produkowany przez "Svencioneliu vaisvandenai" z Litwy. Szajs! Toż to, co się nazywa kwasem chlebowym, koło prawdziwego kwasu nawet nie stało! To zimna, przesłodzona herbata (bez cytryny) gazowana. Jak zobaczycie kwas chlebowy w półtorejlitrowej, brązowej butelce z brunatną etykietą, to go omijajcie z daleka. Te 3,60 zł lepiej wydać na cokolwiek, tylko nie na to.
                      A nie w butelce plastikowej 1,75 l?
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • Pinio74
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.10
                        • 3881

                        #41
                        Będąc dwa lata temu na Krymie miałem okazję pić kwas chlebowy nad morzem. Prosto z takiej beczki na 2 kołach, którą przyciągnął traktor. Od razu zrobiła sie kolejka. Ja z początku pełen nieufności stanąłem także i po pierwswzym kuflu wypiłem jeszcze 7. Naprawdę pyszności. Piłem tez butelkowany, dostepny w Polsce. Dobry, ale to nie to samo.
                        BIRRARE HUMANUM EST

                        Comment

                        • robox
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.11
                          • 8188

                          #42
                          Widziałem dzisiaj w społemiaku dwa rodzaje kwasu chlebowego, w 1,5l plastikach. Znajdował się na półkach z napojami typu orange, lemon, cola. Cena, jak dobrze pamiętam, kształtowała się gdzieś około 2,70 złotego za butelkę.

                          Comment

                          • Mafar
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.04
                            • 1262

                            #43
                            Też widziałem ale 3 zł. za litr z Ukrainy.Bardzo dobry ,taka wschodnia coca cola
                            Polakom gratulujemy Brackiego

                            Gdy rozum śpi budzą się demony

                            Comment

                            • robox
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.11
                              • 8188

                              #44
                              Te co ja widziałem, to były naszej rodzimej produkcji. Chyba, że były na licencji ?

                              Comment

                              • arzy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.06
                                • 2814

                                #45
                                Dwa rodziaje kwasu chlebowego dostępne są w pod częstochowaskim Auchan.
                                Jeden produkowany w Polsce w 1,5 l butelce za 2,39 zł. o nazwie "Kwas chlebowy Wileński"
                                Drugi produkowany na Litwie w 1,75 l butelce za 2,69 zł. o nazwie "Kwas chlebowy"
                                Ten produkowany na Litwie jest słdodszy i mam mniej karmelkowy smak.
                                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                Bractwo Piwne
                                Skład Piwa
                                Piszę poprawnie po polsku!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X