Poruszyliście nierozwiązywalną chyba kwestię, czy oceniać piwo za smak czy za zgodność ze stylem. Każdy ma swoją "optykę" i niech przy niej pozostanie bez wartościowania sposobu widzenia drugiej osoby.
Czy oceniać piwo za smak czy za zgodność ze stylem?
Collapse
X
-
Tyle, że brak zważania na styl może prowadzić do gorszych patologii. Pojawią się bezgoryczkowe stouty, owocowe pilsy i co najgorsze białe porteryJeśli twórca przyporządkowuje swoje piwo do danego stylu to powinien być według niego oceniany. A jeśli się go nie zmaierza trzymać to zawsze może wydać piwo bez konkretnego rodowodu (jak choćby Maste Brackie, Koźlik z Lwówka albo wiele piw Bursztynowych z naszych mikrusów).
-
Jeśli już wystawiamy oceny z artomatu, to trzymajmy się stylu.
Jeśli się nie znamy na stylach, to nie ma przymusu korzystania z tego narzędzia - można podzielić się wrażeniami bez konkretnej punktacji.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Oceniam wedlug własnych doznań smakowych, a nie stylów.
Piwo ma mi smakować, jesli smakuje bardzo to nie będę pisać, ze jest złe bo z czymś tam nie pasuje.
I bedę oceniać je w artomacie bez przymusu, mimo, że na stylach się nie znam.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Tyle, że brak zważania na styl może prowadzić do gorszych patologii. Pojawią się bezgoryczkowe stouty, owocowe pilsy i co najgorsze białe porteryJeśli twórca przyporządkowuje swoje piwo do danego stylu to powinien być według niego oceniany. A jeśli się go nie zmaierza trzymać to zawsze może wydać piwo bez konkretnego rodowodu (jak choćby Maste Brackie, Koźlik z Lwówka albo wiele piw Bursztynowych z naszych mikrusów).
To mogłyby czynić ewentualnie Polskie Normy, gdyby je przywrócić i opracować nowe dla większej liczby gatunków.
Rozumiem ten punkt widzenia i w pewnym stopniu się z nim zgadzam, ale Becikowi piwo bardzo smakowało, więc dał 5. Trudno zarzucać mu brak logiki lub nieadekwatność oceny - było bardzo dobre, dostało ocenę bardzo dobrą, wszystko się zgadza. Kwestia podejścia.Comment
-
I bedę oceniać je w artomacie bez przymusu, mimo, że na stylach się nie znam.
Ja głownie zabieram się za piwa, które z natury powinny mi przypaśc do gustu. Nie oceniam piw miodowych bo z założenia ich nie lubię i nie potrafiłbym dokonać obiektywnej oceny. Po co mam więc wszystkim wystawić za smak notę 1? To samo tyczy się piw karmelowych... To że mi nie smakują nie jest wynikiem błędó w sztuce one w większości przypadków smakują zgodnie z założeniem, tyle że mi nie zgadzają się właśnie te założenia. Ocenianie artomatem w oderwaniu od stylowych wytycznych to dyletanctwo...Comment
-
Wytycznych ustalanych przez kogo? Weźmy piwa miodowe, skoro je przywołałeś. Jakie są wytyczne odnośnie do piw miodowych? Dajmy na to, że piwo miodowe ma być, ekhm, miodowe. Nie cierpię połączenia piwa z miodem, wchodzę na browar.biz i stawiam piwu pałę. Wytłumacz mi, dlaczego nie powinienem ocenić jako niedobre piwa, które uważam za niedobre, i co ma do tego wszystkiego artomat.Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2012-08-17, 14:08.Comment
-
Co do artezanowego wita, barman powiedział - piwo pszeniczne o smaku cytrynowym.
Moja szanowna Małzonka, znając mniej więcej pojęcie piwa pszenicznego, powiedziała - nie ma bananowego posmaku, co napisałem wyraźnie. Nie ja to powiedziałem. Dlatego też, drogi Pioterb4, proszę mi juz więcej nie wmawiać słów których sam nie powiedziałem, jedynie powtórzyłem za swoją połówką.
Po drugie, wskaż mi miejsce gdzie wit został zjechany za to, że nie jest bananowy, no chyba, że "jazdą" nazwiesz tylko to stwierdzenie.
Wracając do tematu, ja tam nie wiem czy Blond to Blanche czy Wit czy coś tam jeszcze, ale mi bardzo smakował ze swoim bananowym posmakiem bez względu czy powinien byc w tym piwie czy nie.
Miałem przyjemnośc w piciu tego piwa i to jest dla mnie najważniejsze
Piwo ma smakować, bez względu na styl, ma smakować również wtedy, gdy style są pomieszaneOstatnia zmiana dokonana przez becik; 2012-08-17, 14:13.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Wytycznych ustalanych przez kogo? Weźmy piwa miodowe, skoro je przywołałeś. Jakie są wytyczne odnośnie do piw miodowych? Dajmy na to, że piwo miodowe ma być, ekhm, miodowe. Nie cierpię połączenia piwa z miodem, wchodzę na browar.biz i stawiam piwu pałę. Wytłumacz mi, dlaczego nie powinienem ocenić jako niedobre piwa, które uważam za niedobre, i co ma do tego wszystkiego artomat.Nie lubis zpołączenia piwa z miodem (tak jak ja) więc praktycznie każda taka próba bęzie w twoich oczach albo kompletnie nieudana albo tylko nieudana
Chyba trzeba sobie w takim razie poiwedzieć "nie lubię was" i przejść obok. To samo tyczy się porterów, pilsów, witów itd. Wyobraź sobie, ze ktoś o porterze żywieckim pisze: kolor za czarny [1], piana beżowa a nie biała [2], w smaku za cięzkie, za mocno kawowe i z paloną goryczką [1,5] - czy taka ocena ma rację bytu? W moim przekonaniu nie, bo taka osoba moze zjechać w ten sam sposób 100 innych porterów, bo ich po prostu nie lubi.
Ostatnia zmiana dokonana przez pioterb4; 2012-08-17, 14:15.Comment
-
Są ludzie, którym smakują hamburgery w donaldzie, kiełbasa po 6zł/kg itd. Mamy brać ich oceny tak jakby się znali na żarciu?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie no jasne, jedynie nieliczni, fachowcy, specjaliści browar.biz mają prawo oceniać piwa wg swoich sensorycznych szkoleń, a reszta to gównozjady, którzy się na niczym nie znają bo nie wiedzą m.in co to diacetyl i im należy zamknąć gęby.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Różne wytyczne stylów, tysiące opisów konsumentów powstałe na przykładzie piw komercyjnych, porównania z ikonami stylów. Skąd wiesz, że weizen ma mieć nuty bananów i goździków?
Jakie są wytyczne odnośnie do piw miodowych? Dajmy na to, że piwo miodowe ma być, ekhm, miodowe.
Nie cierpię połączenia piwa z miodem, wchodzę na browar.biz i stawiam piwu pałę. Wytłumacz mi, dlaczego nie powinienem ocenić jako niedobre piwa, które uważam za niedobre, i co ma do tego wszystkiego artomat.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Albo po prostu przy każdym piwie zamieścić wskazówki. Np. oceniamy Porter Łódzki, obok okienka "kolor" w paru słowach ściąga czym powinno się to piwo charakteryzować.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Ale zdajecie sobie sprawę, że gadacie nie na temat?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
Related Topics
Collapse
-
Tradycyjnie wrzucam informacje o konkursach piw domowych organizowanych w PL i nie tylko
XIII Krakowski KPD –26-28.01.2024
https://www.facebook.com/krakowskikpd- Dry Hopped Imperialny Porter Bałtycki
- Best Bitter
- X-Mas English Porter
- Munich Dunkel
- British
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Niemały, ale niezależny browar z Dolnej Austrii.
Ekstr.12,5%
Alk. 5,5%
https://www.zwettler.at/sortiment/#zwickl
W składzie słód pszeniczny
Aromat - trochę drożdży, kwaskowo-słodkawe owoce, lekki chmiel
Piana - wysoka, średnia trwałość,...-
Channel: Austria
2024-12-03, 16:48 -
-
Browar ze Stralsundu kontynuuje tradycję współpracy z piwowarami domowymi zapoczątkowanej tym piwem:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...er-heller-bock
Receptura tego piwa to efekt zwycięstwa w siódmej edycji (2023) mistrzostw...-
Channel: Niemcy
2024-11-30, 00:27 -
-
Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting. Jednak stylem nawiązuje do eksportowego Dortmundera.
5,6% alk.
12,9% ekstr.
Chmiele: Tettnanger, Tango (Hallertau)
...-
Channel: Niemcy
2024-11-19, 00:06 -
-
Malutki browarek z kraju związkowego Salzburg.
https://www.pinzgau-braeu.at/
5,4% alk.
Piwo ze słodem do whisky wędzonym torfem stąd Feniks z popiołów
Aromat - głównie ten palony torf (właśnie inny niż klasyczny rauchbier, bardziej te podkłady...-
Channel: Austria
2024-11-07, 21:57 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment