Poruszyliście nierozwiązywalną chyba kwestię, czy oceniać piwo za smak czy za zgodność ze stylem. Każdy ma swoją "optykę" i niech przy niej pozostanie bez wartościowania sposobu widzenia drugiej osoby.
Czy oceniać piwo za smak czy za zgodność ze stylem?
Collapse
X
-
Tyle, że brak zważania na styl może prowadzić do gorszych patologii. Pojawią się bezgoryczkowe stouty, owocowe pilsy i co najgorsze białe portery Jeśli twórca przyporządkowuje swoje piwo do danego stylu to powinien być według niego oceniany. A jeśli się go nie zmaierza trzymać to zawsze może wydać piwo bez konkretnego rodowodu (jak choćby Maste Brackie, Koźlik z Lwówka albo wiele piw Bursztynowych z naszych mikrusów).
-
-
Jeśli już wystawiamy oceny z artomatu, to trzymajmy się stylu.
Jeśli się nie znamy na stylach, to nie ma przymusu korzystania z tego narzędzia - można podzielić się wrażeniami bez konkretnej punktacji.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Oceniam wedlug własnych doznań smakowych, a nie stylów.
Piwo ma mi smakować, jesli smakuje bardzo to nie będę pisać, ze jest złe bo z czymś tam nie pasuje.
I bedę oceniać je w artomacie bez przymusu, mimo, że na stylach się nie znam.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziTyle, że brak zważania na styl może prowadzić do gorszych patologii. Pojawią się bezgoryczkowe stouty, owocowe pilsy i co najgorsze białe portery Jeśli twórca przyporządkowuje swoje piwo do danego stylu to powinien być według niego oceniany. A jeśli się go nie zmaierza trzymać to zawsze może wydać piwo bez konkretnego rodowodu (jak choćby Maste Brackie, Koźlik z Lwówka albo wiele piw Bursztynowych z naszych mikrusów).
Rozumiem ten punkt widzenia i w pewnym stopniu się z nim zgadzam, ale Becikowi piwo bardzo smakowało, więc dał 5. Trudno zarzucać mu brak logiki lub nieadekwatność oceny - było bardzo dobre, dostało ocenę bardzo dobrą, wszystko się zgadza. Kwestia podejścia.
Comment
-
-
I bedę oceniać je w artomacie bez przymusu, mimo, że na stylach się nie znam.
Ja głownie zabieram się za piwa, które z natury powinny mi przypaśc do gustu. Nie oceniam piw miodowych bo z założenia ich nie lubię i nie potrafiłbym dokonać obiektywnej oceny. Po co mam więc wszystkim wystawić za smak notę 1? To samo tyczy się piw karmelowych... To że mi nie smakują nie jest wynikiem błędó w sztuce one w większości przypadków smakują zgodnie z założeniem, tyle że mi nie zgadzają się właśnie te założenia. Ocenianie artomatem w oderwaniu od stylowych wytycznych to dyletanctwo...
Comment
-
-
Wytycznych ustalanych przez kogo? Weźmy piwa miodowe, skoro je przywołałeś. Jakie są wytyczne odnośnie do piw miodowych? Dajmy na to, że piwo miodowe ma być, ekhm, miodowe. Nie cierpię połączenia piwa z miodem, wchodzę na browar.biz i stawiam piwu pałę. Wytłumacz mi, dlaczego nie powinienem ocenić jako niedobre piwa, które uważam za niedobre, i co ma do tego wszystkiego artomat.Last edited by żąleną; 2012-08-17, 14:08.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziI będziesz objeżdżał witbiera za to że nie jest bananowy...
Co do artezanowego wita, barman powiedział - piwo pszeniczne o smaku cytrynowym.
Moja szanowna Małzonka, znając mniej więcej pojęcie piwa pszenicznego, powiedziała - nie ma bananowego posmaku, co napisałem wyraźnie. Nie ja to powiedziałem. Dlatego też, drogi Pioterb4, proszę mi juz więcej nie wmawiać słów których sam nie powiedziałem, jedynie powtórzyłem za swoją połówką.
Po drugie, wskaż mi miejsce gdzie wit został zjechany za to, że nie jest bananowy, no chyba, że "jazdą" nazwiesz tylko to stwierdzenie.
Wracając do tematu, ja tam nie wiem czy Blond to Blanche czy Wit czy coś tam jeszcze, ale mi bardzo smakował ze swoim bananowym posmakiem bez względu czy powinien byc w tym piwie czy nie.
Miałem przyjemnośc w piciu tego piwa i to jest dla mnie najważniejsze
Piwo ma smakować, bez względu na styl, ma smakować również wtedy, gdy style są pomieszaneLast edited by becik; 2012-08-17, 14:13.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Wytycznych ustalanych przez kogo? Weźmy piwa miodowe, skoro je przywołałeś. Jakie są wytyczne odnośnie do piw miodowych? Dajmy na to, że piwo miodowe ma być, ekhm, miodowe. Nie cierpię połączenia piwa z miodem, wchodzę na browar.biz i stawiam piwu pałę. Wytłumacz mi, dlaczego nie powinienem ocenić jako niedobre piwa, które uważam za niedobre, i co ma do tego wszystkiego artomat.Last edited by pioterb4; 2012-08-17, 14:15.
Comment
-
-
Są ludzie, którym smakują hamburgery w donaldzie, kiełbasa po 6zł/kg itd. Mamy brać ich oceny tak jakby się znali na żarciu?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziSą ludzie, którym smakują hamburgery w donaldzie, kiełbasa po 6zł/kg itd. Mamy brać ich oceny tak jakby się znali na żarciu?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziWytycznych ustalanych przez kogo?
Jakie są wytyczne odnośnie do piw miodowych? Dajmy na to, że piwo miodowe ma być, ekhm, miodowe.
Nie cierpię połączenia piwa z miodem, wchodzę na browar.biz i stawiam piwu pałę. Wytłumacz mi, dlaczego nie powinienem ocenić jako niedobre piwa, które uważam za niedobre, i co ma do tego wszystkiego artomat.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WiHuRa Wyświetlenie odpowiedziTrzeba by wrzucić do artomatu, na początku, opcje do wyboru:
- ocena według stylu
- luźna ocena (lub coś podobnego)JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Ale zdajecie sobie sprawę, że gadacie nie na temat?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
Comment