Czy oceniać piwo za smak czy za zgodność ze stylem?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
    Żeby ocenianie miało sens musi być jakaś wytyczna umożliwiająca zuniwersalizowanie odbioru. Jeśli tego nie będzie to ocena pozostanie wyłącznie wypadkową indywidualnych preferencji oceniającego. A wówczas jedynie istotne będzie zdanie silnych osobowości potrafiących narzucić swój odbiór.
    Rozumiem, że jako blogerowi, Docentowi może na tym zależeć
    Między "jakaś wytyczna" a BJCP jest sporo przestrzeni, która może być zagospodarowywana subiektywnie
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• VanPurRz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 4229

Ocenianie powinno być po prostu dwutorowe - za smak oraz zgodność ze stylem. Jeżeli komuś smakuje np.: słodka AIPA to OK, niech mu smakuje ale trzeba jednak zaznaczyć, że takie piwo z AIPA nie ma nic wspólnego.
      Inaczej, żadne ocenianie nie ma sensu. Muszą być poza subiektywnymi jakieś obiektywne kryteria, a te drugie wyznaczane są przez styl.
      Oczywiście to drugie z jednej strony wymaga trochę wiedzy i wysiłku, a z drugiej nie należy z tym przesadzać i wypisywać nazw nieznanych szerzej (nazwy związków chemicznych) - należy tu po prostu napisać takie skojarzenie które będzie jasne także dla większości.
      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

To, że BJCP jest pewnym przegięciem to dostrzegają chyba wszyscy. Natomiast my chorujemy jednocześnie na druga przypadłość, którą paradoksalnie jest... brak usystematyzowanej wiedzy. Jak to? A no tak to!
        Popatrzmy na zestawienie Wita z Artezana i Viva la vita z Pinty. Dla mnie oba piwa są dobre i warte szczególnej uwagi ale najlepszym witbierem określiłbym jedynie tego pierwszego, pintowy jest wariacją na temat (powiedzmy, że tym imperial witem).
        Jeśli nie będziemy stosowali wspólnej systematyki to w ciągu 2-3 lat polski piwny internet wiedziony przez blogosferę, nagminnie będzie produkował bezsensowne dyskusje o tym, czy i dlaczego Angielskie Śniadanie jest gorsze od Ataku Chmielu. I postawmy się w roli ówczesnego piwosza, poszerzającego horyzonty. Będzie miał do dyspozycji nic nie wnoszącą papkę, wkurzy się skrzyknie z kilkoma fascynatami i założy portal na którym będzie walczył z postmodernizmem sensorycznym

Comment

• docent
          • 2002.10
          • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
          Ocenianie powinno być po prostu dwutorowe - za smak oraz zgodność ze stylem. Jeżeli komuś smakuje np.: słodka AIPA to OK, niech mu smakuje ale trzeba jednak zaznaczyć, że takie piwo z AIPA nie ma nic wspólnego.
          No dobra, a jak ocenisz diacetyl w AIPA.
          Różni ludzie mają różne progi jego wyczuwalności. W związku z tym są w stanie zaakceptować określony obiektywny (wyliczony chemicznie) jakiś jego poziom. Nawet nazista BJCP może powołać się na wytyczne aromatu: perfumowy charakter wynikający z chmieli amerykańskich, czysta słodowa słodkość może być wyczuwalna w tle.

W takim przypadku subiektywne wrażenie decyduje.
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• docent
            • 2002.10
            • 5205

Popatrzmy na zestawienie Wita z Artezana i Viva la vita z Pinty. Dla mnie oba piwa są dobre i warte szczególnej uwagi ale najlepszym witbierem określiłbym jedynie tego pierwszego, pintowy jest wariacją na temat (powiedzmy, że tym imperial witem).
            Dobry przykład. Lubię porównywać Vivę la Vita z artezańskim witem i alebrowarową lady blanche bo dla mnie w czerwcu właśnie Pinta smakowała jak witbier pomimo parametrów. I dzięki wyjściu poza klasyfikację BJCP powstało tak ciekawe piwo. Ale chyba nikt nie będzie porównywał La Vity z weizenbockami

Comment

• pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

Natomiast my chorujemy jednocześnie na druga przypadłość, którą paradoksalnie jest... brak usystematyzowanej wiedzy. Jak to? A no tak to!
              I tu jest dużo racji. To samo spotyka IPA Artezana i Rowing Jacka: w internecie przeczytałem dziesiatki komentarzy jak to ten drugi wgniata tego pierwszego iw ogóle, tylko żaden recenzent nie pokusił się o porównanie jak artezańskie piwo wygląda na tle stricto angielskich przedstawicieli (White Shield, St. Peter's itd)

Co do diacetylu w AIPA, to ja uważam że w tym sytylu akurat jest bardzo niewskazany.

Comment

• leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

Z tym diacetylem jest ciekawa sprawa i akurat aktualna za sprawą Sępa. Wszyscy go wyczuwają, dla większości jest to spora wada a mnie przekonywał pewien nazista NSDA... yy znaczy sędzia PSPD, że w tym Sępie to jest toffi. A ciekawe jest to z tego względu, że ów sędzia jest psem gończym w temacie diacetylu, znajdzie go tam, gdzie większości osób nawet nie zaświta taki trop. Więc subiektywizm też może wodzić na manowce. Tylko kogo?

Comment

• docent
                  • 2002.10
                  • 5205

Z tym diacetylem jest ciekawa sprawa i akurat aktualna za sprawą Sępa. Wszyscy go wyczuwają, dla większości jest to spora wada a mnie przekonywał pewien nazista NSDA... yy znaczy sędzia PSPD, że w tym Sępie to jest toffi. A ciekawe jest to z tego względu, że ów sędzia jest psem gończym w temacie diacetylu, znajdzie go tam, gdzie większości osób nawet nie zaświta taki trop. Więc subiektywizm też może wodzić na manowce. Tylko kogo?
                  Pyszna historyjka

Comment

• Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

To, że BJCP jest pewnym przegięciem to dostrzegają chyba wszyscy.
                    Chyba wszyscy, którzy nie potrafią z niego korzystać... Wytyczne BJCP mają DWA zastosowania: na konkursach piw domowych i do zapoznania się ze stylami piw. Te wytyczne nie zostały stworzone do oceniania piw komercyjnych, ani do ograniczania inwencji piwowarów. Powstały na podstawie piw komercyjnych dostępnych na rynku, stąd takie a nie inne parametry. Ktoś się spotyka po raz pierwszy z AIPA, nie wie czego się spodziewać, rzut oka na BJCP i ma ogólny obraz, ale jak będzie trzymać się kurczowo każdego zdania tamże to zahacza o śmieszność.
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23975

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                      Odkopię temat z okazji wyrażenia mojej opinii na temat piwnych ocen:
                      http://polskieminibrowary.pl/2013/01...ad-wytycznymi/
                      Proszę wyrażać swoje zdanie tutaj nie robiąc linkowni z BrowarBizu. Strona zmieni adres i będziemy mieć stos nieprzydatnych postów.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-01-05, 11:34.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• a1410
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.08
                        • 613

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Piwo ma smakować, bez względu na styl, ma smakować również wtedy, gdy style są pomieszane
                        I to jest sedno sprawy. Może jeszcze tylko należy dodać, że nie ma po nim walić we łbie, ani skręcać żołądka. Reszta w tym temacie, to tylko takie niegroźne dywagacje nad wyższością świąt jednych nad drugimi lub odwrotnie...

Comment

• skitof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2007.11
                          • 2485

Takie dyskusje są solą internetu. Nie ma szans żeby cały internet stosował dokładnie te same kryteria. One są tu kluczem, a każdy może je dowolnie kształtować.
                          Co innego na konkursach. Jeżeli jest 5 sędziów, którzy przyjmują dokładnie te same kryteria, piją to samo piwo, w tych samych warunkach - to nagle okazuje się, że różnice między nimi nie są duże, a na pewno nie skrajne.
                          Nie da się tego osiągnąć w każdym domu czy pubie.

Comment

• docent
                            • 2002.10
                            • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                            Takie dyskusje są solą internetu. Nie ma szans żeby cały internet stosował dokładnie te same kryteria. One są tu kluczem, a każdy może je dowolnie kształtować.
                            Co innego na konkursach. Jeżeli jest 5 sędziów, którzy przyjmują dokładnie te same kryteria, piją to samo piwo, w tych samych warunkach - to nagle okazuje się, że różnice między nimi nie są duże, a na pewno nie skrajne.
                            Nie da się tego osiągnąć w każdym domu czy pubie.
                            Dla mnie najważniejsze by była świadomość różnicy. Niektórzy zapominają o tym i są gotowi wytknąć recenzentom brak wiedzy. To co ja napisałem w artykule sprowadza się jeszcze do smakowych preferencji. Czyli na przykład takiej, że jeszcze żadna AIPA nie była dla mnie ekstremalna

Comment

• skitof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2007.11
                              • 2485

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dla mnie najważniejsze by była świadomość różnicy. Niektórzy zapominają o tym i są gotowi wytknąć recenzentom brak wiedzy. To co ja napisałem w artykule sprowadza się jeszcze do smakowych preferencji. Czyli na przykład takiej, że jeszcze żadna AIPA nie była dla mnie ekstremalna
                              Dokładnie. Trzeba nauczyć się szanować zdanie innych.

Comment

• leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                                Dokładnie. Trzeba nauczyć się szanować zdanie innych.
                                Po podobnym wpisie, podsumowaniu lub opinii zawsze myślę sobie, że może jestem jednak gbur i cham a nie człowiek zdolny do upadłego bronić swoich racji

Comment

Przetwarzanie...
                                X