Czy oceniać piwo za smak czy za zgodność ze stylem?
Collapse
X
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje! -
Ocenianie powinno być po prostu dwutorowe - za smak oraz zgodność ze stylem. Jeżeli komuś smakuje np.: słodka AIPA to OK, niech mu smakuje ale trzeba jednak zaznaczyć, że takie piwo z AIPA nie ma nic wspólnego.
Inaczej, żadne ocenianie nie ma sensu. Muszą być poza subiektywnymi jakieś obiektywne kryteria, a te drugie wyznaczane są przez styl.
Oczywiście to drugie z jednej strony wymaga trochę wiedzy i wysiłku, a z drugiej nie należy z tym przesadzać i wypisywać nazw nieznanych szerzej (nazwy związków chemicznych) - należy tu po prostu napisać takie skojarzenie które będzie jasne także dla większości."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
To, że BJCP jest pewnym przegięciem to dostrzegają chyba wszyscy. Natomiast my chorujemy jednocześnie na druga przypadłość, którą paradoksalnie jest... brak usystematyzowanej wiedzy. Jak to? A no tak to!
Popatrzmy na zestawienie Wita z Artezana i Viva la vita z Pinty. Dla mnie oba piwa są dobre i warte szczególnej uwagi ale najlepszym witbierem określiłbym jedynie tego pierwszego, pintowy jest wariacją na temat (powiedzmy, że tym imperial witem).
Jeśli nie będziemy stosowali wspólnej systematyki to w ciągu 2-3 lat polski piwny internet wiedziony przez blogosferę, nagminnie będzie produkował bezsensowne dyskusje o tym, czy i dlaczego Angielskie Śniadanie jest gorsze od Ataku Chmielu. I postawmy się w roli ówczesnego piwosza, poszerzającego horyzonty. Będzie miał do dyspozycji nic nie wnoszącą papkę, wkurzy się skrzyknie z kilkoma fascynatami i założy portal na którym będzie walczył z postmodernizmem sensorycznymComment
-
Różni ludzie mają różne progi jego wyczuwalności. W związku z tym są w stanie zaakceptować określony obiektywny (wyliczony chemicznie) jakiś jego poziom. Nawet nazista BJCP może powołać się na wytyczne aromatu: perfumowy charakter wynikający z chmieli amerykańskich, czysta słodowa słodkość może być wyczuwalna w tle.
W takim przypadku subiektywne wrażenie decyduje.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Natomiast my chorujemy jednocześnie na druga przypadłość, którą paradoksalnie jest... brak usystematyzowanej wiedzy. Jak to? A no tak to!
Popatrzmy na zestawienie Wita z Artezana i Viva la vita z Pinty. Dla mnie oba piwa są dobre i warte szczególnej uwagi ale najlepszym witbierem określiłbym jedynie tego pierwszego, pintowy jest wariacją na temat (powiedzmy, że tym imperial witem).
Co do diacetylu w AIPA, to ja uważam że w tym sytylu akurat jest bardzo niewskazany.Comment
-
Z tym diacetylem jest ciekawa sprawa i akurat aktualna za sprawą Sępa. Wszyscy go wyczuwają, dla większości jest to spora wada a mnie przekonywał pewien nazista NSDA... yy znaczy sędzia PSPD, że w tym Sępie to jest toffi. A ciekawe jest to z tego względu, że ów sędzia jest psem gończym w temacie diacetylu, znajdzie go tam, gdzie większości osób nawet nie zaświta taki trop. Więc subiektywizm też może wodzić na manowce. Tylko kogo?Comment
-
Z tym diacetylem jest ciekawa sprawa i akurat aktualna za sprawą Sępa. Wszyscy go wyczuwają, dla większości jest to spora wada a mnie przekonywał pewien nazista NSDA... yy znaczy sędzia PSPD, że w tym Sępie to jest toffi. A ciekawe jest to z tego względu, że ów sędzia jest psem gończym w temacie diacetylu, znajdzie go tam, gdzie większości osób nawet nie zaświta taki trop. Więc subiektywizm też może wodzić na manowce. Tylko kogo?Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Chyba wszyscy, którzy nie potrafią z niego korzystać... Wytyczne BJCP mają DWA zastosowania: na konkursach piw domowych i do zapoznania się ze stylami piw. Te wytyczne nie zostały stworzone do oceniania piw komercyjnych, ani do ograniczania inwencji piwowarów. Powstały na podstawie piw komercyjnych dostępnych na rynku, stąd takie a nie inne parametry. Ktoś się spotyka po raz pierwszy z AIPA, nie wie czego się spodziewać, rzut oka na BJCP i ma ogólny obraz, ale jak będzie trzymać się kurczowo każdego zdania tamże to zahacza o śmieszność.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Odkopię temat z okazji wyrażenia mojej opinii na temat piwnych ocen:
http://polskieminibrowary.pl/2013/01...ad-wytycznymi/Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-01-05, 12:34.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
I to jest sedno sprawy. Może jeszcze tylko należy dodać, że nie ma po nim walić we łbie, ani skręcać żołądka. Reszta w tym temacie, to tylko takie niegroźne dywagacje nad wyższością świąt jednych nad drugimi lub odwrotnie...Comment
-
Takie dyskusje są solą internetu. Nie ma szans żeby cały internet stosował dokładnie te same kryteria. One są tu kluczem, a każdy może je dowolnie kształtować.
Co innego na konkursach. Jeżeli jest 5 sędziów, którzy przyjmują dokładnie te same kryteria, piją to samo piwo, w tych samych warunkach - to nagle okazuje się, że różnice między nimi nie są duże, a na pewno nie skrajne.
Nie da się tego osiągnąć w każdym domu czy pubie.Comment
-
Takie dyskusje są solą internetu. Nie ma szans żeby cały internet stosował dokładnie te same kryteria. One są tu kluczem, a każdy może je dowolnie kształtować.
Co innego na konkursach. Jeżeli jest 5 sędziów, którzy przyjmują dokładnie te same kryteria, piją to samo piwo, w tych samych warunkach - to nagle okazuje się, że różnice między nimi nie są duże, a na pewno nie skrajne.
Nie da się tego osiągnąć w każdym domu czy pubie.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Dla mnie najważniejsze by była świadomość różnicy. Niektórzy zapominają o tym i są gotowi wytknąć recenzentom brak wiedzy. To co ja napisałem w artykule sprowadza się jeszcze do smakowych preferencji. Czyli na przykład takiej, że jeszcze żadna AIPA nie była dla mnie ekstremalnaComment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Tradycyjnie wrzucam informacje o konkursach piw domowych organizowanych w PL i nie tylko
XIII Krakowski KPD –26-28.01.2024
https://www.facebook.com/krakowskikpd- Dry Hopped Imperialny Porter Bałtycki
- Best Bitter
- X-Mas English Porter
- Munich Dunkel
- British
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Niemały, ale niezależny browar z Dolnej Austrii.
Ekstr.12,5%
Alk. 5,5%
https://www.zwettler.at/sortiment/#zwickl
W składzie słód pszeniczny
Aromat - trochę drożdży, kwaskowo-słodkawe owoce, lekki chmiel
Piana - wysoka, średnia trwałość,...-
Channel: Austria
-
-
Browar ze Stralsundu kontynuuje tradycję współpracy z piwowarami domowymi zapoczątkowanej tym piwem:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...er-heller-bock
Receptura tego piwa to efekt zwycięstwa w siódmej edycji (2023) mistrzostw...-
Channel: Niemcy
2024-11-30, 01:27 -
-
Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting. Jednak stylem nawiązuje do eksportowego Dortmundera.
5,6% alk.
12,9% ekstr.
Chmiele: Tettnanger, Tango (Hallertau)
...-
Channel: Niemcy
-
-
Malutki browarek z kraju związkowego Salzburg.
https://www.pinzgau-braeu.at/
5,4% alk.
Piwo ze słodem do whisky wędzonym torfem stąd Feniks z popiołów
Aromat - głównie ten palony torf (właśnie inny niż klasyczny rauchbier, bardziej te podkłady...-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment