Pokorne cielę dwie matki ssie. Na pysze daleko nie zajadą.
Ursa Maior - browar w Bieszczadach
Collapse
X
-
-
-
Wszystkim którzy mają wątpliwości i zaraz będą blogować nt hejtu browbizowego chciałbym zacytować kilka wypowiedzi z naszego forum nt pszenicy z Ursy.
Osobom mniej zorientowanym podpowiem, że hefeweizen to piwo w którym wszelkie wady wychodzą dużo łatwiej niż np w IPA.
Cytowane opinie są różne. Niektórzy się zachwycają, inni nieco dystansują do tego piwa (m.in. ja) ale NIKT nie wyczuł warzyw! NIKT! To była inna woda?
Smak: Lekkie w smaku, nie wytrawne, niewodniste. Dość dobrze zbalansowane. Nie jest ani za słodkie, ani z akwaśne. Wszystko gra. Mi jednak brakuje wyraźniejszego banana i delikatnej słodyczy na końcu łyczka, ale to ja tam mam:]
Pijalność wysoka, sesyjność raczej też, nie kwasi, nie muli. W lecie można by przy nim poszaleć
(...)Ogólnie polecamZapach: Jest tu wszystko co powinno się znaleźć w piwie tego gatunku. Fajna zbożowa podstawa uzupełniona bananami i goździkiem. Jest bardzo dobrze [5]
Smak: W smaku również wszystko jest na swoim miejscu. Banany, goździki, zboże, wszystko to jest w idealnych proporcjach i bardzo dobrze ze sobą współgra. Goryczka dość intensywna jak na pszenice ale nie przesadzona. Jedyne do czego można by się było przyczepić to fakt, że piwo jest trochę przyciężkawe, a to za sprawą zbyt małej kwaskowatości. [4.5]Zapach: Bardzo intensywny i przyjemny. Głównie bananowy, później goździki, owoce. [5]
Smak: Orzeźwiający. Tutaj inaczej niż w aromacie, banany są na równi z posmakami goździkowymi, zbożowymi - bardzo dobrze zbalansowane. Piwo nie jest ani za słodkie, ani puste. Dość wyraźna goryczka jak na pszenicę. [4.5]Zapach: intensywny i przyjemny, mix owoców i słodu [5]
Smak: dość pełne i treściwe, w ustach jest to eksplozja słodu, zbóż, owoców, świetnie zrównoważonych, współgrających ze sobą, lekka cytrusowa nuta, minimalny zbożowy posmak w kącikach, całość jet naprawdę świetna [4.5]
Uwagi: to piwo daje radość z picia i ma w sobie mnóstwo pozytywnej energii, do powtórzenia i to jak najszybciejZapach: Słód, banany, goździki, cytrusy też, ale trochę za daleko... [4]
Smak: Minimalny kwasek, minimalna także grejpfrutowa goryczka, pojawia się słód, w zasadzie nie czuję banana, ale w sumie dobrze, bo ja nie lubię bananów . [4]
Uwagi: Po orgazmicznych opisach przedpiszców spodziewałem się nie wiadomo czego, więc minimalnie się zawiodłem. Co nie znaczy, że jest kulawo, bo jest fporzo .][/FONT]Smak: Słodowy, chlebowy, fenolowy - goździki i w tle banany. W tle również lekki kwasek - piwo jest dzięki temu rześkie. Goryczka zauważalna, ale nie dominująca. Dość lekkie. [4.5]
Uwagi: Piwo z datą przydatności do spożycia 17.11.2013 r. Porządny pszeniczniak bez większych wad, ale też niezbyt porywający.Zapach - aromat goździków oraz słodu pszenicznego, wyczuwalne banany oraz nuta drożdżowa, jak również owoce
Smak - banany, goździki, słód pszeniczny, a także wyczuwam lekką chmielowość ze średnią (a jak na styl wysoką) goryczką. Również występują w smaku owoce oraz delikatna kwaskowatość
Uwagi - Dobrze zbalansowane a zarazem orzeźwiające piwo. Bardzo dobra pszenica.
Warka do 17.11.2013Zapach: Średnie banany, lekki cytrus i jakby delikatny chmiel. [4]
Smak: No nie jestem przekonany... Lekkie, niska pełnia słodowa, akcenty pszeniczne słabo wyczuwalne, lekki kwasek, słabe goździki.Bez wad, ale trochę brakuje charakteru. Coś się chyba za mocno odfermentowało... [3.5]
Uwagi: 17.11.2013. Byłoby fajne piwo na lato, ale w tej cenie można znaleźć dużo ciekawsze pszenice.Po przeczytanych opiniach i komentarzach spodziewałem się czegoś znacznie lepszego, a jest chudziutko.
Aromat również bardzo przyjemny, bananowe uderzenie jest wprost oszałamiające, ale szybko gdzieś uciekają te nuty.
Smak jest dość intensywny, jednak nagazowanie jest tak mocne, że burzy całą harmonię piwa. Ciężko mi coś konkretnego napisać na ten temat.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
A może jest tak, że do pszenicy jest potrzebna specjalna woda. I wcale tu nie żartuję. Dawno stwierdziłem, że dobra pszenica zależy od wody.
Może inne piwa nie udają się na tej wodzie?
@Seta, czemu ja zostałem jako jedyny ze "słusznym" podpisem w stopce?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Ich pszenica była naprawdę świetna. Dałem ją na 1wsze miejsce w plebiscycie w kategorii piw pszenicznych - a i tak zgarnęła 3cią lokatę.
Natomiast u nich nie tylko o DMS chodzi - oprócz palety warzyw, pojawia się kwestia złego przepisu w stosunku do stylu (bombina blues) lub niezbalansowania słodu/chmielu w gotowym produkcie.Comment
-
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Ogólnie rzecz biorąc, to zwalanie problemu DMS-u na wodę nie ma racji bytu, bo np. pierwsza warka na tej samej wodzie, pszenicy była rewelacyjna i bez DMSu. Inne piwa z pierwszej warki też wspominam, że były w miarę. Ta sama woda i nagle takie problemy ? Takie pseudomarketingowe tłumaczenia wpadek, to można wciskać na onecie albo FB , ale nie tu.
.Comment
-
Dobranoc.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
Comment