Ursa Maior - browar w Bieszczadach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Osobiście też nie mam 100% pewności jak ichnia woda reaguje ze słodem, ale jeśli NAWET pszenica im się udała, to niemożliwe, że problem wyszedł dopiero w piwach mocniej chmielonych.
    Możesz napisać jak woda może reagować ze słodem?

    Piwa pszeniczne eksponują DMS, a mocniej chmielone go ukrywają?

    Comment

    • Rzeszowiak
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2009.04
      • 1597

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olie Wyświetlenie odpowiedzi
      To głównie PDSL chomikował beczki, teraz przy 67 kranach w puli nie jest to takie proste. W każdym razie z ich wpisów nie wynika żeby mieli przestać zamawiać Ursę. Jeśli się sprzedaje i nie zatyka instalacji, to jaki problem

      "Wyjątkowe piwa warzone na wyjątkowej wodzie z serca bieszczadzkich Połonin cały czas dostępne w Piw Paw. Zapraszamy!"
      To sprzed 2 dni. Nie widać żeby rezygnowali.
      Ze strasznie daleka ciągną wodę do tych Uherc.

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9788

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
        Ursa to nie skrótowiec jak PZPN, tylko normalne słowo, które normalnie się odmienia: Ursy, Ursie itede.
        Jak normalnie, jak normalnie? Z łaciny, wg pierwszej deklinacji .
        Jak się nazwało ętelegęcko browar, to teraz trzeba pociągnąć się za konsekwencje i konsekwentnie odmieniać!

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
          Możesz napisać jak woda może reagować ze słodem?
          Nie mogę, bo napisałem przecież:
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Osobiście też nie mam 100% pewności jak ichnia woda reaguje ze słodem
          Wydaje mi się, że nie reaguje. Nigdy nie słyszałem o takich reakcjach, ale z drugiej strony to o niczym nie świadczy. Nie jestem alfą ani omegą. Dziwi mnie też, że Agnieszka konsekwentnie brnie w tym kierunku. Może rzeczywiście posiada jakąś wiedzę tajemną...
          ALE...
          ...w sumie to nie jest ważne. Jedno jest pewne - w Ursie nastąpiła ZMIANA. Nie wiem - słodu, sprzętu, receptury. Dobre piwa przestały być dobre. Nie ma nad czym dyskutować. Kto się nie zgadza polecam kursy sensoryczne...

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
          Piwa pszeniczne eksponują DMS, a mocniej chmielone go ukrywają?
          Tak napisałem? Rilly?
          Pszenica to piwo delikatne w smaku, IPA bardzo intensywne. Wszelkie wady np DMS na progu Twojej wyczuwalności prędzej wyczujesz w bawarczyku niż anglo-amerykaninie.
          Poza tym (ale to moja prywatna opinia) hefeweizen to styl, dla którego woda ma największe znaczenie...

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
            Z łaciny, wg pierwszej deklinacji
            Z łaciny to akurat Iron jest dobry.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              @Seta, czemu ja zostałem jako jedyny ze "słusznym" podpisem w stopce?
              A bo nie piwowarzę już, więc co będę szpanował... Poza tym z uwagi na kilka PW chciałem jasno podkreślić, że to nie ja byłem w Perle.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                Czysta woda nie reaguje ze słodem, ale tworzy środowisko, w którym zachodzą reakcje substancji, zawierających się w słodzie (w końcu suchy słód się nie zmieni w maltozę, potrzebna jest woda). Tyle, że nikt nie używa w przemysłowym browarnictwie wody destylowanej, a substancje zawarte w wodzie MOGĄ reagować z substancjamize słodu, tworzą rozmaite związki - np. azotyny w wodzie mogą spowodować powstanie dioksyn. W Uhercach Mineralnych w połowie XIX w. powstał zdrój, w którym wykorzystywano wody solankowe i siarczkowe, jednak z powodu późniejszej eksploatacji ropy naftowej naruszona złoża wód mineralnych i ich zasoby zostały zniszczone. Dzisiaj podobno jest kilka naturalnych źródeł solanek, ale miejscowość nie ma statusu uzdrowiska.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy Wyświetlenie odpowiedzi
                Problem polega na tym, że chodzi o wodę morską, a Ursa jej raczej nie sprowadza.
                Nie musi, ta solanka bieszczadzka jest pochodzenia oceanicznego.

                Wody solnkowe i siarczkowe słabo nadają się do piwa ze względu na wnoszone nietypowe, być może nawet intensywne posmaki (jak ktoś nie wierzy, to niech sobie wsypie do szklanki piwa 2 g zwykłej soli, a jak potrzebuje lepszy efekt, niech będzie to np. siarczan magnezu). Może tak rzeczywiście jest, że mają tam problem z jakością wody, ale trzeba było o tym myśleć przed inwestycją w browar. Dzisiaj trzeba wysupłać kasę i rozbudować stację uzdatniania wody, tak aby efekt był jak należy. Opowiadanie, że piwa mają dziwny smak "od wody" to taki sam poziom, jak legendy Ediego i Zodiaka, że naturalne piwo musi być kwaśne, bo ma drożdże.

                Klasyczny bawarski hefewizen wymaga wody o podwyższonej zawartości węglanu wapnia, a jednocześnie o niskim udziale jonów chlorkowych, sodowoych i magnezowych. Bawaria to w końcu górotwór alpejski, a więc głównie wapień.
                Last edited by Krzysiu; 2014-02-11, 10:43.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  Krzysiu ale przyznasz, że jeśli na danej wodzie wyszedł im niezły hefeweizen, to tym bardziej powinien wyjść dobry (A)IPA. Nie mam na myśli super-zgodności ze stylem (moim zdaniem akurat pszeniczniak był średnio stylowy), ale to, że takie piwo powinno się dać wypić bez skrzywienia.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    Ogólnie rzecz biorąc na przeciętnej wodzie każde piwo można zrobić dobre lub złe. Pewne rzeczy można zmienić ingerując w chemię wody, ale piwo samo z siebie lepsze od tego nie będzie - jest tak wiele zmiennych, że i tak dopilnować trzeba wszystkiego.

                    Jak w Ursie mają zasoloną wodę, niech robią Gose. Będzie idealnie zgodne ze stylem.
                    Last edited by Krzysiu; 2014-02-11, 11:09.

                    Comment

                    • tomolek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 1752

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      jak ktoś nie wierzy, to niech sobie wsypie do szklanki piwa 2 g zwykłej soli
                      Znałem takiego co robił to z każdym piwem, bo twierdził, że dzięki temu gardło go nie boli...
                      :]
                      www.ohbeautifulbeer.com

                      www.mateuszdrozdowski.pl

                      „Kwaśny Edi herbu Koreb

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                        (...)
                        a jak potrzebuje lepszy efekt, niech będzie to np. siarczan magnezu).
                        Z wikipedii, bo nie byłem pewien.
                        Zastosowanie:
                        (...)
                        w lecznictwie między innymi jako środek przeczyszczający
                        Może to nie jest dobry pomysł Krzysiu

                        Comment

                        • coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

                          Siarczany, a już na pewno siarczki zawarte w wodzie mogą mieć wpływ na aromat piwa. Spodziewałbym się raczej aromatu SO2 i H2S (zapałczany, kanalizacyjny), ale aromaty siarkowe są stosunkowo podobne, mogą się mylić. Jak pamiętam, najpierw obowiązywała wersja, że piwa Ursy mają aromat "skarpety", potem wersja została uzgodniona na DMS, i każdy tester teraz tym własnie się sugeruje.

                          Poza tym, skoro już browar zaczął inwestować w badanie problemu, to wcześniej czy później dojdzie do jego źródła, to nie jest technika rakietowa, raptem parę spraw do sprawdzenia przy pomocy mało kosztownych badań. Myślę, że w miesiąc sobie poradzą.

                          Pierwszy z brzegu artykuł:


                          Sulfate, sulfite and sulfide ions in the water, and sulfur compounds present in malt and hops, can all lead to sulfur flavors in the beer

                          Comment

                          • chemmobile
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2009.03
                            • 2168

                            Coder, nie psuj zabawy; wiedza jest nudna...
                            Sam miałem zapytać, czy wszyscy wyczuwający DMS wiedzą, że to DMS. Celowo napisałem "wiedzą", żeby nie pomylić z "wierzą". Niestety żadnego piwa Ursy jeszcze nie piłem, więc będę siedział cicho.
                            Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                            Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                            Comment

                            • Komar_Pafnucy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.08
                              • 1114

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie musi, ta solanka bieszczadzka jest pochodzenia oceanicznego.
                              Ale chyba nie żyją w niej algi, które miałyby ów DMS wyprodukować.
                              Moja uwaga była zresztą mało istotna dla sprawy bo siarczki, siarczkami ale konkretnie o DMS w wodzie innej niż morska, to chyba nikt nie słyszał.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                              Sam miałem zapytać, czy wszyscy wyczuwający DMS wiedzą, że to DMS. Celowo napisałem "wiedzą", żeby nie pomylić z "wierzą".
                              Na pewno nie, ale z drugiej strony, ty nie wierzysz chyba w zbiorową sensoryczną halucynację?

                              Multitap Crawl
                              Multitap Crawl na Facebook

                              "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                              Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                              Comment

                              • chemmobile
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2009.03
                                • 2168

                                Mam pewne porównanie do diacetylu, tyle, że w drugą stronę. Z recenzji piw wiem, że wiele osób go nie wyczuwa, bo "nauczyli się" szukać zapachów mlecznych. A diacetyl nie zawsze objawia się mleczarnią w aromacie.
                                To nie musi być halucynacja, tylko autosugestia, że ten "obcy" zapach to DMS. Na razie gdybam, bo nie piłem. Aż się prosi, aby przepuścić Ursę przez chromatograf czy inną analizę...
                                Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                                Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X