Dobrze. Dlaczego nikt nie wyczuł "skarpet" w pszenicy?
Ursa Maior - browar w Bieszczadach
Collapse
X
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziDobrze. Dlaczego nikt nie wyczuł "skarpet" w pszenicy?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziSam miałem zapytać, czy wszyscy wyczuwający DMS wiedzą, że to DMS.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziJa nie wyczuwam bo nie wiem co to jest DMS.
Możesz również pogotować warzywa np. kalafior pod przykryciem, uchylić pokrywkę i się zaciągnąć.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
W ten sposób dowie się jak pachnie konserwowa kukurydza lub gotowany kalafior.
Becik, jak zżera cię ciekawość, to zapisz się na kurs sensoryczny, na którym będziesz miał okazję powąchać próbki (roztwory) m.in. DMS oraz porównać to z piwami posiadającymi taką wadę.
Z drugiej strony... ja mam wysoki próg wyczuwalności DMS i może dlatego tyle piw mi smakujeLwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziW ten sposób dowie się jak pachnie konserwowa kukurydza lub gotowany kalafior.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziSiarczany, a już na pewno siarczki zawarte w wodzie mogą mieć wpływ na aromat piwa. Spodziewałbym się raczej aromatu SO2 i H2S (zapałczany, kanalizacyjny), ale aromaty siarkowe są stosunkowo podobne, mogą się mylić. Jak pamiętam, najpierw obowiązywała wersja, że piwa Ursy mają aromat "skarpety", potem wersja została uzgodniona na DMS, i każdy tester teraz tym własnie się sugeruje.
Poza tym, skoro już browar zaczął inwestować w badanie problemu, to wcześniej czy później dojdzie do jego źródła, to nie jest technika rakietowa, raptem parę spraw do sprawdzenia przy pomocy mało kosztownych badań. Myślę, że w miesiąc sobie poradzą.
Pierwszy z brzegu artykuł:
Sulfate, sulfite and sulfide ions in the water, and sulfur compounds present in malt and hops, can all lead to sulfur flavors in the beer
Wiem, że H2S, czy SO2 może mić związek z wodą, ale jeśli chodzi o DMS, to wiem jedynie o źródłach w słodzie, czyi MMS który usuwamy podczas gotowania i DMSO którego nie da się usunąć.
Pytam o teorię, bo piłem tylko jedno piwo z Ursy i żadnego DMSu tam nie było, tylko wszechobecna przeciętność.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziktóry to zapach jest identyczny z dimetylosiarczkiem otrzymanym sztucznie w laboratorium.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziSpotkałeś się z teorią, że źródło DMSu może być w wodzie? Bo o to się dokładnie rozchodzi.Last edited by chemmobile; 2014-02-11, 21:08.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziDMS nie pachnie kukurydzą ani kalafiorem. Tyle jest prawdy w twoim twierdzeniu, co w tym, że siarkowodór "pachnie" zgniłym jajem.
Tylko, że już odkryłeś swoje karty.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziwiedza jest nudna...Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
wiem że nudna ale może trochę wiedzy bo widzę że jest ona tutaj potrzebna:
"Brzeczka zawiera zmienne ilości siarki związanej, które wahają się od 13–17 μg/l. Część związków siarkowych pochodzi z wody technologicznej, która jest największym źródłem anionów siarczanowych. Obecne w piwie siarczyny wytwarzane są przez drożdże podczas fermentacji głównej lub we wczesnej fazie procesu dojrzewania piwa. Poziom siarczynów, których nadmierna ilość jest niekorzystna dla smaku piwa, można regulować enzymatycznie w czasie procesu fermentacji lub poprzez zmianę genomu. Częściowa bowiem mutacja drożdży w genach MET10 i MET2, kodujących (odpowiednio) reduktazę siarczynową oraz transferazę acetylohomoseryny, w rezultacie powoduje akumulację SO2 (lub acetylohomoseryny) w komórce drożdży. Natomiast amplifikacja (powielanie) genów MET17 (znanych również jako MET25), kodujących sulfhydrylazą seryny w drożdżach, w wyniku przemian metabolicznych siarczanów, prowadzi do enzymatycznej redukcji (overexpression) gromadzącego się H2S."
i nie koniecznie gotowane warzywa to dms(tutaj tabelka):
tutaj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziMoże to nie jest dobry pomysł Krzysiu
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziSiarczan magnezu uwodniony, czyli sól z Epsom, jest wykorzystywany jako dodatek do wody przy produkcji piwa.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Wczoraj próbowałem po raz kolejny dwóch piw z Ursy (wersja butelkowa): Megaloman i Deszcz w Cisnej. Wchodzę w sam środek sporu, nieuprzedzony i co widzę (a raczej czuję?) Brak DMS (może jakieś minimum ledwo, ledwo wyczuwalne, ale to raczej sugestia spowodowana lekturą postów tu, niż rzeczywistość, tak sądzę). Piwa... Magaloman - przyzwoite, Deszcz - bardzo dobre. Nie wykluczam, że inne warki były złe, wydaje mi się jednak, że cała dyskusja trochę na wyrost. Wypić można, a całe przedsięwzięcie na tle piw, które już się w Polsce pojawiły nie wydaje mi się jakąś wybitną inicjatywą.
Comment
-
Comment