Ursa Maior - browar w Bieszczadach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    Dobrze. Dlaczego nikt nie wyczuł "skarpet" w pszenicy?
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Dobrze. Dlaczego nikt nie wyczuł "skarpet" w pszenicy?
      Bo może ich własne "pachną" intensywniej więc nikt nie wyczuł czegoś bardziej delikatnego
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
        Sam miałem zapytać, czy wszyscy wyczuwający DMS wiedzą, że to DMS.
        Ja nie wyczuwam bo nie wiem co to jest DMS.
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
          Ja nie wyczuwam bo nie wiem co to jest DMS.
          To idź do Biedronki, kup sobie puszkę kukurydzy, otwórz i powąchaj.

          Możesz również pogotować warzywa np. kalafior pod przykryciem, uchylić pokrywkę i się zaciągnąć.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • chemmobile
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2009.03
            • 2168

            W ten sposób dowie się jak pachnie konserwowa kukurydza lub gotowany kalafior.

            Becik, jak zżera cię ciekawość, to zapisz się na kurs sensoryczny, na którym będziesz miał okazję powąchać próbki (roztwory) m.in. DMS oraz porównać to z piwami posiadającymi taką wadę.
            Z drugiej strony... ja mam wysoki próg wyczuwalności DMS i może dlatego tyle piw mi smakuje
            Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
            Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
              W ten sposób dowie się jak pachnie konserwowa kukurydza lub gotowany kalafior.
              który to zapach jest identyczny z dimetylosiarczkiem otrzymanym sztucznie w laboratorium.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                Siarczany, a już na pewno siarczki zawarte w wodzie mogą mieć wpływ na aromat piwa. Spodziewałbym się raczej aromatu SO2 i H2S (zapałczany, kanalizacyjny), ale aromaty siarkowe są stosunkowo podobne, mogą się mylić. Jak pamiętam, najpierw obowiązywała wersja, że piwa Ursy mają aromat "skarpety", potem wersja została uzgodniona na DMS, i każdy tester teraz tym własnie się sugeruje.

                Poza tym, skoro już browar zaczął inwestować w badanie problemu, to wcześniej czy później dojdzie do jego źródła, to nie jest technika rakietowa, raptem parę spraw do sprawdzenia przy pomocy mało kosztownych badań. Myślę, że w miesiąc sobie poradzą.

                Pierwszy z brzegu artykuł:


                Sulfate, sulfite and sulfide ions in the water, and sulfur compounds present in malt and hops, can all lead to sulfur flavors in the beer
                Spotkałeś się z teorią, że źródło DMSu może być w wodzie? Bo o to się dokładnie rozchodzi.

                Wiem, że H2S, czy SO2 może mić związek z wodą, ale jeśli chodzi o DMS, to wiem jedynie o źródłach w słodzie, czyi MMS który usuwamy podczas gotowania i DMSO którego nie da się usunąć.

                Pytam o teorię, bo piłem tylko jedno piwo z Ursy i żadnego DMSu tam nie było, tylko wszechobecna przeciętność.

                Comment

                • chemmobile
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.03
                  • 2168

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  który to zapach jest identyczny z dimetylosiarczkiem otrzymanym sztucznie w laboratorium.
                  Tyle, że gotowany kalafior nie pachnie kukurydzą konserwową; DMS nie pachnie kukurydzą ani kalafiorem. Tyle jest prawdy w twoim twierdzeniu, co w tym, że siarkowodór "pachnie" zgniłym jajem. Dzięki takim teoriom jak twoje biorą się domorośli sensorycy podatni na sugestie np. "nieomylnych" blogerów.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                  Pierwszy z brzegu artykuł:


                  Sulfate, sulfite and sulfide ions in the water, and sulfur compounds present in malt and hops, can all lead to sulfur flavors in the beer
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                  Spotkałeś się z teorią, że źródło DMSu może być w wodzie? Bo o to się dokładnie rozchodzi.
                  Nie będę oryginalny i powtórzę to, co napisał coder. Związki siarczkowe (związki siarki(-2)) mają podobne, "nieładne" zapachy. Ba, zapachy są podobne do niektórych związków fosforu, o czym możemy przekonać się wąchając karbid (zapałczany zapach). Do tego wyczuwalne są w niewielkich stężeniach. Płd.-wsch. Polska jest naszym lokalnym Teksasem i zanieczyszczenie wód podziemnych związkami siarki spowodowane obecnością złóż gazu i ropy naftowej nie jest niczym nadzwyczajnym (siarkowodór, siarczki, merkaptany). Teoria "wodna" może mieć sens w przypadku Ursy i niekoniecznie wiązać się z DMS. Jeśli Agnieszka Łopata ma rację w tym co mówi i nie wykorzystuje "DMSu z wody" do usprawiedliwienia partactwa, to Ursie pozostaje uzdatnianie wody, jak sugeruje Krzysiu.
                  Last edited by chemmobile; 2014-02-11, 21:08.
                  Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                  Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                    DMS nie pachnie kukurydzą ani kalafiorem. Tyle jest prawdy w twoim twierdzeniu, co w tym, że siarkowodór "pachnie" zgniłym jajem.
                    Idź to powiedz Maciejowi Chołdrychowi. Możesz mu to nawet wykrzyczeć.

                    Tylko, że już odkryłeś swoje karty.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                    wiedza jest nudna...
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • chemmobile
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2009.03
                      • 2168

                      "wiedza jest nudna"
                      To była ironia. Wyrwałeś słowa z kontekstu - prymitywna manipulacja. Merytoryczne zero.
                      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                      Comment

                      • oberzine
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2012.02
                        • 228

                        wiem że nudna ale może trochę wiedzy bo widzę że jest ona tutaj potrzebna:

                        "Brzeczka zawiera zmienne ilości siarki związanej, które wahają się od 13–17 μg/l. Część związków siarkowych pochodzi z wody technologicznej, która jest największym źródłem anionów siarczanowych. Obecne w piwie siarczyny wytwarzane są przez drożdże podczas fermentacji głównej lub we wczesnej fazie procesu dojrzewania piwa. Poziom siarczynów, których nadmierna ilość jest niekorzystna dla smaku piwa, można regulować enzymatycznie w czasie procesu fermentacji lub poprzez zmianę genomu. Częściowa bowiem mutacja drożdży w genach MET10 i MET2, kodujących (odpowiednio) reduktazę siarczynową oraz transferazę acetylohomoseryny, w rezultacie powoduje akumulację SO2 (lub acetylohomoseryny) w komórce drożdży. Natomiast amplifikacja (powielanie) genów MET17 (znanych również jako MET25), kodujących sulfhydrylazą seryny w drożdżach, w wyniku przemian metabolicznych siarczanów, prowadzi do enzymatycznej redukcji (overexpression) gromadzącego się H2S."

                        i nie koniecznie gotowane warzywa to dms(tutaj tabelka):
                        tutaj

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Może to nie jest dobry pomysł Krzysiu
                          Siarczan magnezu uwodniony, czyli sól z Epsom, jest wykorzystywany jako dodatek do wody przy produkcji piwa. Jest w sprzedaży np. w Centrum Piwowarstwa.

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            Siarczan magnezu uwodniony, czyli sól z Epsom, jest wykorzystywany jako dodatek do wody przy produkcji piwa.
                            A w jakim celu, co daje? Mam tego ze 2 kilo.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              Nadaje szczególny smak piwu z Epsom.

                              Comment

                              • Prusak
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 4465

                                Wczoraj próbowałem po raz kolejny dwóch piw z Ursy (wersja butelkowa): Megaloman i Deszcz w Cisnej. Wchodzę w sam środek sporu, nieuprzedzony i co widzę (a raczej czuję?) Brak DMS (może jakieś minimum ledwo, ledwo wyczuwalne, ale to raczej sugestia spowodowana lekturą postów tu, niż rzeczywistość, tak sądzę). Piwa... Magaloman - przyzwoite, Deszcz - bardzo dobre. Nie wykluczam, że inne warki były złe, wydaje mi się jednak, że cała dyskusja trochę na wyrost. Wypić można, a całe przedsięwzięcie na tle piw, które już się w Polsce pojawiły nie wydaje mi się jakąś wybitną inicjatywą.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X