Wojtek Beer - piękny polski akcent na Wyspach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • walec
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 193

Wojtek Beer - piękny polski akcent na Wyspach

Właśnie trafiłem przypadkiem na piękną inicjatywę - w Wielkiej Brytanii zabutelkowano specjalną limitowaną edycję piwa Wojtek ku czci niedźwiedzia Wojtka walczącego w armii Andersa. Szczegóły tutaj (jak ktoś nie zna historii Wojtka to też polecam poczytać):

Podobno jest to już dostępne w sprzedaży. Ma ktoś może dostęp do takich wynalazków na Wyspach? Ja bym bardzo chętnie zakupił buteleczkę, inicjatywa naprawdę mnie urzekła!
    PS Ciekawe kiedy w Polsce rynek dojrzeje do takich projektów...
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12675

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika walec Wyświetlenie odpowiedzi
    Ta strona:

Kiedyś pisałem tu bodaj o holenderskim minibrowarze, który w podobny sposób uhonorował
    żołnierzy gen. Maczka.
    Browar w praskich Třebonicach uhonorował w podobny sposób swoich legionistów oraz lotników.

Comment

• danio_145
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.02
      • 723

Miś Wojtek bardzo lubił popijać piwo na froncie

Comment

• skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2485

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika walec Wyświetlenie odpowiedzi
        Pewnie wtedy, kiedy będzie więcej małych browarów, gdzie właściciel-pasjonat może błysnąć odrobiną szaleństwa, nie tylko nie narażając przy tym przedsiębiorstwa na straty, ale wręcz odwrotnie wzbudzając zaciekawienie czy może nawet szacunek.

Comment

• Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6057

Generalnie piwo o nazwie Wojtek warzył już u nas w połowie lat 90. śp Browar Krotoszyn (albo Ostrów Wlkp - z lenistwa nie chce mi się zajrzeć do Galerii). Tam jednak nazwa była chyba zupełnie przypadkowa, od czapy, być może wymyślono ją "na cześć" jakiegoś dyrektora lub kierownika browaru. Chyba nie było w niej jakiejś większej ideologii.
          Tutaj nazwa nawiązuje do konkretnego, pięknego epizodu z okresu II wś związanego z polskim wojskiem.
          Póki co nazewnictwo polskich piw jest jeszcze w powijakach i panuje ostrożny i bezpieczny "niewychylaćsięzim". Z czasem na pewno się to zmieni kiedy powstanie więcej małych browarów chcących zaznaczyć się na rodzimym rynku orginalnym produktem.
          Może przeoczyłem gdzieś na dole ekranu ale pod wskazanymi linkami nie widać niestety etykiety do tego piwa a sama historia jest mi mniejwięcej znana.
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• walec
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.02
            • 193

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
            Pewnie wtedy, kiedy będzie więcej małych browarów, gdzie właściciel-pasjonat może błysnąć odrobiną szaleństwa, nie tylko nie narażając przy tym przedsiębiorstwa na straty, ale wręcz odwrotnie wzbudzając zaciekawienie czy może nawet szacunek.
            Oby to było jak najszybciej!
            Swoją drogą, z numerowanych butelek to u nas kojarzę chyba tylko Ciechana Portera Grudniowego (dobrze pamiętam?) Ciekawe czy to się rozeszło, tu w Lubinie pamiętam w czerwcu tuż przed terminem stało ich strasznie dużo w jednym sklepie niestety.
            O patriotycznych motywach tego typu to w ogóle nie ma co mówić, Husaria się przewija jedynie.
            Etykieta w załączniku.
            Attached Files

Comment

• mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
              Ta strona:

Kiedyś pisałem tu bodaj o holenderskim minibrowarze, który w podobny sposób uhonorował
              żołnierzy gen. Maczka.
              Browar w praskich Třebonicach uhonorował w podobny sposób swoich legionistów oraz lotników.

Jest jeszcze Airborne Beer

Comment

• pizmak666
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2006.12
                • 1905

Polecam dokument p.Dłużewskiej ''Piwko dla niedźwiedzia!". Dużo ciekawostek o samym Wojtku jak i o 22 Kompanii Zaopatrywania Artylerii.
                „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9793

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                  Takim minimalnym znacznikiem patriotyczno-militarno-historycznego "zakręcenia" właściciela browaru chyba może być Lwówek Wiedeński... .

Może to dla wielu zabrzmi głupawo, ale uważam edukacyjny walor piwa (tzn. informacji, zawartych na etykiecie, kontrze, a nawet wafelkach) za bardzo ciekawy i - jak na razie - niedoceniany.
                  W szczególności mam na myśli promowanie kultury regionalnej, ciekawostek geograficznych oraz - właśnie - historii, czasem nawet przez małe "h".

Comment

• dryx
                    † 1966-2017 Piwosz w Raju
                    • 2002.04
                    • 1735

I tu polski akcent - Liberation Beer
                    Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                    X