Nie mam zamiaru Cię przekonywać, że Svijany warzy zawsze piwa równe i zawsze jednakowo doskonałe, bo sam trafiłem już na kiepską jasną 13% i słabszą 11%. Nie mniej mimo incydentów uważam, ze od poziomu słabego dzieli ich spora przestrzeń. Gdyby ten browar leżał w naszych granicach to byłby nie licząc inicjatyw kontraktowych najlepszy browar w Polsce. Jestem o tym w pełni przekonany.
Technologia HGB w czeskich browarach
Collapse
X
-
Svijany w zeszłym roku uwarzyły aż 533.000 hl i są już na 9 miejscu pod tym względem w Czechach. W takim browarze HGB ma już chyba rację bytu.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-08-21, 13:13.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Natomiast Pardubice już od lat nic nie zmieniły i wygląda to inaczej:
Ale wystarczyło znaleźć jakąś wklejkę na jakimś forum nie związanym z branżą, żeby nagle obwieszczać nowiny w stylu, że nagle Pardubice już nie są takie jak kiedyś, że Svijany warzą i tak i tak. Może wystarczy pojechać i zobaczyć albo przynajmniej wyguglować obrazki...
Z tego forum skutecznie robicie piwnego pudelka i rajcują was ploteczki, bo nie stać was nawet na minimalny wysiłek w celu pogłębienia wiedzy.Comment
-
Nie mam zamiaru Cię przekonywać, że Svijany warzy zawsze piwa równe i zawsze jednakowo doskonałe, bo sam trafiłem już na kiepską jasną 13% i słabszą 11%. Nie mniej mimo incydentów uważam, ze od poziomu słabego dzieli ich spora przestrzeń. Gdyby ten browar leżał w naszych granicach to byłby nie licząc inicjatyw kontraktowych najlepszy browar w Polsce. Jestem o tym w pełni przekonany.
Gdyby którykolwiek z większości browarów czeskich leżał na terenie polski byłby najlepszym w naszym kraju. Niewiele jest słabszych browarów w Czechach od tego co mamy obecnie w Polsce.Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesićComment
-
Bo nie ukrywam że warzenie gęstej brzeczki jest dla mnie codziennością i koniecznością.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli - wiem jakie są minusy fermentacji gęstej brzeczki i rozcieńczania przy rozlewie, i o to nie pytam.Comment
-
To chyba dobra okazja - może mi w końcu ktoś uświadomi jakie są negatywne skutki warzenia brzeczki powyżej 15 BLG (oprócz mniejszej wydajności chmielenia )?
Bo nie ukrywam że warzenie gęstej brzeczki jest dla mnie codziennością i koniecznością.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli - wiem jakie są minusy fermentacji gęstej brzeczki i rozcieńczania przy rozlewie, i o to nie pytam.Comment
-
Cerna Hora w mojej ocenie również nieco obniżyła loty. O ile Granat i Kern trzymają niezły poziom, to np. Pater pity na Chmielakach z beczki był wyjątkowo bezsmakowy.Comment
-
Brzeczki mocno rozcieńczane mają mniejszą zawartość białek, co odbija się na pianie i pełni smakowej.Comment
-
Comment
-
tuż przed zakończeniem gotowania mierzysz ekstrakt i ilość brzeczki - jeśli potrzeba można dodać wody lub cukru. Można też przedłużyć gotowanie, o korekcji kolejną warką nie wspominając.Comment
-
Tak, ale sam rozumiesz, że chodzi o pełną automatykę, a nie o bawienie się w przeliczanie, przedłużanie, korekcję itp.Comment
-
i jak myślisz co łatwiej jest wymieszać? wodą i brzeczkę we wrzącym kotle, czy wodę i piwo o podobnej gęstości w zbiorniku kilkukrotnie większym niż kocioł (fermentory zwykle mieszczą po kilka warek).
Można dodawać wodę w przepływie, ale to wymaga dużej precyzji, zwłaszcza że trzeba zgrać wiele czynników na raz.Comment
-
11 też dobra ale jednak coraz gorsza.
O Rycerzu już piałem. Jest kapitalnym pivem ale jednak w ostatnim czasie nierównym. To nasuwa mi jakieś takie podejrzenia odnośnie HGB i późniejszemu ewentualnemu tworzeniu goryczki nieznanym nikomu sposobem. Zresztą sam nie wiem co mam o tym myśleć.trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...Comment
-
I to jest prawdopodobnie to mityczne urządzenie do HGB. Stwierdzenie, że do HGB potrzeba tankofermentorów wysokich na 5 pięter nie jest uzasadnione. Po prostu z HGB jesteśmy w stanie zwiększyć wydajność fermentowni, a co za tym idzie całego browaru, o jakieś 20% bez konieczności kosztownych inwestycji w sprzęt. To nie jest tez tak, że warzy się jeden koncentrat i z niego robi 3 piwa (10-tkę, 11-tkę i 12-tkę). Raczej warzy się dane konkretne piwo w podniesionym o te 20-30% ekstrakt i rozcieńcza przy rozlewie.Comment
-
To już zależy od konkretnych browarów. Nie uogólniałbym na Twoim miejscu informacji uzyskanych w Warce na całą branżę."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
Related Topics
Collapse
-
Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar.
...
-
Channel: Czechy
-
-
ŘÍMSKÁ PIVOVAR, tak po zmianie właścicieli obecnie nazywa się stary browar Ossegg. Zmiana dokonała się w połowie tego roku, niestety piwowar pozostał ten sam i piwa jak były, tak dalej kiepskie są. Szkoda, liczyłem na coś nowego, smaczniejszego. Na kranach cztery piwa plus dwa specjały. Skusiłem...
-
Channel: Czechy
-
-
Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
Na szczęście ulica przy...-
Channel: Czechy
-
-
Zámecký pivovar Frýdlant zniknął tu z nazwy, z boku etykiety widnieje Albrecht.
Uwarzone w 2020 r.
Ekstr. 20%
Alk. 10%
Na ecie wspominają że to "Archivni Imperial IPA" w stylu belgijskim
Aromat - słodka, ciężka biszkoptowa baza...-
Channel: Czechy
-
-
Minibrowar "Česka Dudek" ma z Czechami niewiele wspólnego, począwszy od pisowni w nazwie browaru, przez piwo a skończywszy na kuchni.
Zbyt duża odległość dzieląca Azję Centralną z Europą zatarła nawet pozory.
Lokal znajduje się w bogatszej dzielnicy miasta...-
Channel: Azja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment