Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
Wyświetlenie odpowiedzi
Nowe browary rzemieślnicze w Polsce
Collapse
X
-
Pesymizm stąd, że widziałem duńską rewolucję. Po przekroczeniu liczby 100 browarów, przy dodatkowym czynniku kryzysu finansowego, najsłabsze browary zaczęły upadać, upadło ich kilkanaście, a wiele z małych browarów jest w kiepskiej kondycji finansowej. Myślę, że w Polsce, biorąc pod uwagę stosunek cen i ludności, osiągniemy taki punkt wkrótce - co oznacza że przy postępującej rewolucji inwestowanie w browar samo z siebie jest ryzykowną inwestycją.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziPesymizm stąd, że widziałem duńską rewolucję. Po przekroczeniu liczby 100 browarów, przy dodatkowym czynniku kryzysu finansowego, najsłabsze browary zaczęły upadać, upadło ich kilkanaście, a wiele z małych browarów jest w kiepskiej kondycji finansowej. Myślę, że w Polsce, biorąc pod uwagę stosunek cen i ludności, osiągniemy taki punkt wkrótce - co oznacza że przy postępującej rewolucji inwestowanie w browar samo z siebie jest ryzykowną inwestycją.
Zwróć też uwagę na ceny. Owszem Duńczycy mają zdecydowanie więcej kasy niż Polacy, ale dla nich tanie piwo z Niemiec, to nie jest to samo co dla Polaka tanie piwo z Niemiec.
Zgroza, w Czechach jest 250 browarów, kraj 3-4 razy mniejszy od Polski. Popyt cały czas rośnie. EDI i Koreb od lat dają sobie radę. Jak ktoś nie przeinwestuje, to nic złego mu się nie stanie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziCzy piwa z Olbrachta Piotrków i Redena Świętochłowice pojawiły się już na rynku?
Browar znajduje się w bardzo starej i industrialnej części Świętochłowic aczkolwiek w dość nowej, odpowiednio przystosowanej hali. Głównym udziałowcem jest firma ADMAR (jest to jej teren), przez nią zostały także zbudowane urządzenia. Warzelnia ma 2200 l, tankofermentorów jest 8 po 4000 l każdy, hala browaru jest przystosowana do zamontowania kolejnych ośmiu. Automatyka, wymienniki ciepła są niemieckiej firmy Wolf i również są przystosowane do podwojenia obecnych możliwości produkcyjnych.
No to szczęścia chłopaki i już się oblizujemy na myśl o piwach!
Foty w galerii:
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziNa październik planowane było też otwarcie siedleckiego browaru. Ciekawe czy dotrzymają tego terminu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi(...)Może napijemy się smacznej IPY od nich
Comment
-
-
Hoho, wnętrza mają imponujące:
Ten kocioł warzelny na zdjęciu to już u nich stoi?Last edited by Pendragon; 2014-10-03, 14:59.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Gdzie jak gdzie, ale na browar.biz apelowałbym o porządek w kwestii ewidencji browarów.
W zakładce Browary jest ich już 110, w tym figuruje Kameralna w Warszawie, zaś na mapie piwnej Polski jest 107 zakładów (w nagłówku zresztą mylnie 104) i Kameralna wyrzucona.
Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć, że z pewnością warzą tam piwo lub go nie warzą?
I co z browarem w płockim hotelu, czy wznowiono produkcję?
Wygląda na to, że obie informacje są mylne i w Polsce funkcjonuje obecnie 108 lub 109 browarów.
Comment
-
-
Nie wiem jak traktować browary z przerwą w produkcji bo specjalnie nie kojarzę takiej sytuacji wcześniej a niestety takie przypadki mogą być w przyszłości częsciej. Małe, restauracyjne browary to w zasadzie knajpy a te by funkcjonować nie muszą serwować wyłącznie piwa warzonego na miejscu.
Sytuacja z Kameralną aktualnie (info i sytuacja z 07.2014 więc chyba świeże w miarę) wygląda tak że piwo było tam (tzn własne na miejscu) warzone od wiosny 2013 do wiosny 2014. Po tym okresie serwują piwo z Brasila. Często więc pytani o warzenie/serwowanie własnego piwa odpowiadają że takowe jest u nich i w zasadzie jest to nie do końca kłamstwo bo browar Brasil i Kameralna mają tego samego właściciela więc piwo z Brasila jest również i ich piwem. Fakt że nie warzonym u nich na miejscu tzn na Foksal.
Cały sprzęt jest nadal na Foksal i wygląda na całkowicie sprawny. Nie są to żadne atrapy choć takie wrażenie można odnieść rozglądając się wyłącznie w okolicach baru i patrząc na wystrój sali. Sprzęt jest nieco schowany za niedużymi szklanymi drzwiami po przeciwnej stronie niż bar. Można ich nie zauważyć. Jest też widoczny za przeszkleniem w korytarzu ale trzeba nieco spojrzeć w górę.
Reasumując Kameralna (czy też browar Kameralna, choć to raczej nie używana przez nich nazwa a bardziej przez nas) jest browarem który przynajmniej czasowo nie funkcjonuje.
Można go więc albo skasować z listy albo dać z dopiskiem że warzył w latach 2013-2014.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziGdzie jak gdzie, ale na browar.biz apelowałbym o porządek w kwestii ewidencji browarów.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
Comment