Nowe browary rzemieślnicze w Polsce
Collapse
X
-
Pesymizm stąd, że widziałem duńską rewolucję. Po przekroczeniu liczby 100 browarów, przy dodatkowym czynniku kryzysu finansowego, najsłabsze browary zaczęły upadać, upadło ich kilkanaście, a wiele z małych browarów jest w kiepskiej kondycji finansowej. Myślę, że w Polsce, biorąc pod uwagę stosunek cen i ludności, osiągniemy taki punkt wkrótce - co oznacza że przy postępującej rewolucji inwestowanie w browar samo z siebie jest ryzykowną inwestycją.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
Pesymizm stąd, że widziałem duńską rewolucję. Po przekroczeniu liczby 100 browarów, przy dodatkowym czynniku kryzysu finansowego, najsłabsze browary zaczęły upadać, upadło ich kilkanaście, a wiele z małych browarów jest w kiepskiej kondycji finansowej. Myślę, że w Polsce, biorąc pod uwagę stosunek cen i ludności, osiągniemy taki punkt wkrótce - co oznacza że przy postępującej rewolucji inwestowanie w browar samo z siebie jest ryzykowną inwestycją.
Zwróć też uwagę na ceny. Owszem Duńczycy mają zdecydowanie więcej kasy niż Polacy, ale dla nich tanie piwo z Niemiec, to nie jest to samo co dla Polaka tanie piwo z Niemiec.
Zgroza, w Czechach jest 250 browarów, kraj 3-4 razy mniejszy od Polski. Popyt cały czas rośnie. EDI i Koreb od lat dają sobie radę. Jak ktoś nie przeinwestuje, to nic złego mu się nie stanie.Comment
-
! 24.07.2014 Łukasz z Marcinem w pocie czoła (dosłownie - na zewnątrz było 32°C, przy warzelni jeszcze milej
) rozpoczęli warzenie Stouta 16°, czyli od razu z grubej rury
! W piątek wieczorem w tankofermentorze nr 1 było go 3400 l, poleżakuje sobie około 1,5 miesiąca, choć niektórzy będą mogli spróbować go już na Wielkim Zlocie
. Kolejna warka już w poniedziałek (28.07), będą to Żniwa Chmielarzy czyli znana już z Chorzowa PIPA a zaraz po niej raj dla hejterów
- to samo ale na amerykańskich chmielach. Oczywiście potem będzie też tradycyjny Pils, jako że nie potrzebuje aż tak długiego leżakowania, gotowe piwa wystartują na rynku mniej więcej jednocześnie w okolicy połowy września.
Browar znajduje się w bardzo starej i industrialnej części Świętochłowic aczkolwiek w dość nowej, odpowiednio przystosowanej hali. Głównym udziałowcem jest firma ADMAR (jest to jej teren), przez nią zostały także zbudowane urządzenia. Warzelnia ma 2200 l, tankofermentorów jest 8 po 4000 l każdy, hala browaru jest przystosowana do zamontowania kolejnych ośmiu. Automatyka, wymienniki ciepła są niemieckiej firmy Wolf i również są przystosowane do podwojenia obecnych możliwości produkcyjnych.
No to szczęścia chłopaki i już się oblizujemy na myśl o piwach!
Foty w galerii:
Comment
-
Comment
-
Comment
-
Hoho, wnętrza mają imponujące:
Ten kocioł warzelny na zdjęciu to już u nich stoi?Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-10-03, 14:59.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Gdzie jak gdzie, ale na browar.biz apelowałbym o porządek w kwestii ewidencji browarów.
W zakładce Browary jest ich już 110, w tym figuruje Kameralna w Warszawie, zaś na mapie piwnej Polski jest 107 zakładów (w nagłówku zresztą mylnie 104) i Kameralna wyrzucona.
Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć, że z pewnością warzą tam piwo lub go nie warzą?
I co z browarem w płockim hotelu, czy wznowiono produkcję?
Wygląda na to, że obie informacje są mylne i w Polsce funkcjonuje obecnie 108 lub 109 browarów.Comment
-
Nie wiem jak traktować browary z przerwą w produkcji bo specjalnie nie kojarzę takiej sytuacji wcześniej a niestety takie przypadki mogą być w przyszłości częsciej. Małe, restauracyjne browary to w zasadzie knajpy a te by funkcjonować nie muszą serwować wyłącznie piwa warzonego na miejscu.
Sytuacja z Kameralną aktualnie (info i sytuacja z 07.2014 więc chyba świeże w miarę) wygląda tak że piwo było tam (tzn własne na miejscu) warzone od wiosny 2013 do wiosny 2014. Po tym okresie serwują piwo z Brasila. Często więc pytani o warzenie/serwowanie własnego piwa odpowiadają że takowe jest u nich i w zasadzie jest to nie do końca kłamstwo bo browar Brasil i Kameralna mają tego samego właściciela więc piwo z Brasila jest również i ich piwem. Fakt że nie warzonym u nich na miejscu tzn na Foksal.
Cały sprzęt jest nadal na Foksal i wygląda na całkowicie sprawny. Nie są to żadne atrapy choć takie wrażenie można odnieść rozglądając się wyłącznie w okolicach baru i patrząc na wystrój sali. Sprzęt jest nieco schowany za niedużymi szklanymi drzwiami po przeciwnej stronie niż bar. Można ich nie zauważyć. Jest też widoczny za przeszkleniem w korytarzu ale trzeba nieco spojrzeć w górę.
Reasumując Kameralna (czy też browar Kameralna, choć to raczej nie używana przez nich nazwa a bardziej przez nas) jest browarem który przynajmniej czasowo nie funkcjonuje.
Można go więc albo skasować z listy albo dać z dopiskiem że warzył w latach 2013-2014.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
-
Czy ktoś ma jakieś informacje na temat browarów z terenów dotkniętych powodzią?
Na chwilę obecną wiadomo, że ucierpiał jeleniogórski browar Dolina BoBRU.
https://www.facebook.com/search/top?...dolina%20bobru...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
-
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...2024-11-25, 17:53
-
Najwyższy czas by zapowiedzieć nową książkę pt. "Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952" - a w zasadzie dwie książki, bo całe opracowanie będzie składać się z dwóch tomów, które ukażą się odrębnie. Na początek... tom II, czyli katalog. Tom I (synteza)...
- Loading...
- Koniec listy.
Comment