Nowe browary rzemieślnicze w Polsce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yoda79
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 861

    #136
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
    Skąd ten pesymizm, przecież nikt jeszcze nie zbankrutował. Ba, nie słyszałem nawet, żeby został z niesprzedanym piwem. Ja sądzę, że niszę rzemieślników czeka siedem lat tłustych, warto inwestować.
    Tym bardziej, że knajpy z rzemislnikami masowo powstają.

    Comment

    • zgroza
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2008.03
      • 3607

      #137
      Pesymizm stąd, że widziałem duńską rewolucję. Po przekroczeniu liczby 100 browarów, przy dodatkowym czynniku kryzysu finansowego, najsłabsze browary zaczęły upadać, upadło ich kilkanaście, a wiele z małych browarów jest w kiepskiej kondycji finansowej. Myślę, że w Polsce, biorąc pod uwagę stosunek cen i ludności, osiągniemy taki punkt wkrótce - co oznacza że przy postępującej rewolucji inwestowanie w browar samo z siebie jest ryzykowną inwestycją.
      Lotna ekspozytura browaru

      Też Was kocham.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #138
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
        Pesymizm stąd, że widziałem duńską rewolucję. Po przekroczeniu liczby 100 browarów, przy dodatkowym czynniku kryzysu finansowego, najsłabsze browary zaczęły upadać, upadło ich kilkanaście, a wiele z małych browarów jest w kiepskiej kondycji finansowej. Myślę, że w Polsce, biorąc pod uwagę stosunek cen i ludności, osiągniemy taki punkt wkrótce - co oznacza że przy postępującej rewolucji inwestowanie w browar samo z siebie jest ryzykowną inwestycją.
        Dania - 5,6 mln vs Polska - 35 mln. Znajdź różnice.

        Zwróć też uwagę na ceny. Owszem Duńczycy mają zdecydowanie więcej kasy niż Polacy, ale dla nich tanie piwo z Niemiec, to nie jest to samo co dla Polaka tanie piwo z Niemiec.

        Zgroza, w Czechach jest 250 browarów, kraj 3-4 razy mniejszy od Polski. Popyt cały czas rośnie. EDI i Koreb od lat dają sobie radę. Jak ktoś nie przeinwestuje, to nic złego mu się nie stanie.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4776

          #139
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
          Czy piwa z Olbrachta Piotrków i Redena Świętochłowice pojawiły się już na rynku?
          Na piwa ze świętochłowickiego Redena trzeba będzie jeszcze chwilkę poczekać. Ale jest już pierwsza historyczna warka! 24.07.2014 Łukasz z Marcinem w pocie czoła (dosłownie - na zewnątrz było 32°C, przy warzelni jeszcze milej) rozpoczęli warzenie Stouta 16°, czyli od razu z grubej rury! W piątek wieczorem w tankofermentorze nr 1 było go 3400 l, poleżakuje sobie około 1,5 miesiąca, choć niektórzy będą mogli spróbować go już na Wielkim Zlocie. Kolejna warka już w poniedziałek (28.07), będą to Żniwa Chmielarzy czyli znana już z Chorzowa PIPA a zaraz po niej raj dla hejterów - to samo ale na amerykańskich chmielach. Oczywiście potem będzie też tradycyjny Pils, jako że nie potrzebuje aż tak długiego leżakowania, gotowe piwa wystartują na rynku mniej więcej jednocześnie w okolicy połowy września.

          Browar znajduje się w bardzo starej i industrialnej części Świętochłowic aczkolwiek w dość nowej, odpowiednio przystosowanej hali. Głównym udziałowcem jest firma ADMAR (jest to jej teren), przez nią zostały także zbudowane urządzenia. Warzelnia ma 2200 l, tankofermentorów jest 8 po 4000 l każdy, hala browaru jest przystosowana do zamontowania kolejnych ośmiu. Automatyka, wymienniki ciepła są niemieckiej firmy Wolf i również są przystosowane do podwojenia obecnych możliwości produkcyjnych.

          No to szczęścia chłopaki i już się oblizujemy na myśl o piwach!

          Foty w galerii:





          Comment

          • Pankracy
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2007.10
            • 2807

            #140
            W październiku planowane jest uruchomienie browaru "Piwne Podziemie".
            Szczegóły podam wkrótce w "Wieściach z branży".

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19291

              #141
              Na październik planowane było też otwarcie siedleckiego browaru. Ciekawe czy dotrzymają tego terminu?

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10867

                #142
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                Na październik planowane było też otwarcie siedleckiego browaru. Ciekawe czy dotrzymają tego terminu?
                Przecież miał być to browar restauracyjny?
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19291

                  #143
                  No w rzeczy samej, ale nie odbieraj mu i tej etykietki Może napijemy się smacznej IPY od nich

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10867

                    #144
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                    (...)Może napijemy się smacznej IPY od nich
                    Oby tak się stało
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • Pankracy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2007.10
                      • 2807

                      #145
                      Powstanie browar restauracyjny w piwnicach ratusza staromiejskiego w Szczecinie - restauracja U Wyszaka.

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13961

                        #146
                        Hoho, wnętrza mają imponujące:

                        Ten kocioł warzelny na zdjęciu to już u nich stoi?
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-10-03, 14:59.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4507

                          #147
                          Gdzie jak gdzie, ale na browar.biz apelowałbym o porządek w kwestii ewidencji browarów.
                          W zakładce Browary jest ich już 110, w tym figuruje Kameralna w Warszawie, zaś na mapie piwnej Polski jest 107 zakładów (w nagłówku zresztą mylnie 104) i Kameralna wyrzucona.

                          Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć, że z pewnością warzą tam piwo lub go nie warzą?

                          I co z browarem w płockim hotelu, czy wznowiono produkcję?

                          Wygląda na to, że obie informacje są mylne i w Polsce funkcjonuje obecnie 108 lub 109 browarów.

                          Comment

                          • Cooper
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛
                            • 2002.11
                            • 6059

                            #148
                            Nie wiem jak traktować browary z przerwą w produkcji bo specjalnie nie kojarzę takiej sytuacji wcześniej a niestety takie przypadki mogą być w przyszłości częsciej. Małe, restauracyjne browary to w zasadzie knajpy a te by funkcjonować nie muszą serwować wyłącznie piwa warzonego na miejscu.
                            Sytuacja z Kameralną aktualnie (info i sytuacja z 07.2014 więc chyba świeże w miarę) wygląda tak że piwo było tam (tzn własne na miejscu) warzone od wiosny 2013 do wiosny 2014. Po tym okresie serwują piwo z Brasila. Często więc pytani o warzenie/serwowanie własnego piwa odpowiadają że takowe jest u nich i w zasadzie jest to nie do końca kłamstwo bo browar Brasil i Kameralna mają tego samego właściciela więc piwo z Brasila jest również i ich piwem. Fakt że nie warzonym u nich na miejscu tzn na Foksal.
                            Cały sprzęt jest nadal na Foksal i wygląda na całkowicie sprawny. Nie są to żadne atrapy choć takie wrażenie można odnieść rozglądając się wyłącznie w okolicach baru i patrząc na wystrój sali. Sprzęt jest nieco schowany za niedużymi szklanymi drzwiami po przeciwnej stronie niż bar. Można ich nie zauważyć. Jest też widoczny za przeszkleniem w korytarzu ale trzeba nieco spojrzeć w górę.
                            Reasumując Kameralna (czy też browar Kameralna, choć to raczej nie używana przez nich nazwa a bardziej przez nas) jest browarem który przynajmniej czasowo nie funkcjonuje.
                            Można go więc albo skasować z listy albo dać z dopiskiem że warzył w latach 2013-2014.
                            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13961

                              #149
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
                              Gdzie jak gdzie, ale na browar.biz apelowałbym o porządek w kwestii ewidencji browarów.
                              Chcesz i masz.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19291

                                #150
                                Posty dotyczące restauracyjnych powinny wylecieć do wątku o restauracyjnych, a tu zostać tylko te pozostałe.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...