Zapytałem tu, bo właściwie trudno umieścić było to pytanie w jakimkolwiek innym wątku (równie dobrze mógłby być w "restauracyjnych").
Tak czy owak, dzięki za informację jak i za porządki.
Piwne Podziemie od zeszłego tygodnia gotuje. W planach na początek są piwa: Black Rye IPA, Rye APA i Oyster Stout.
Pierwszym piwem jest Hops, Dead and Taxes - Black IPA, a właściwie Spanish Cedar Aged Black Rye IPA.
Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2014-11-11, 19:21.
A przez Pinta Żytorillo też padłeś?
Styl Black Rye IPA/Dark Rye Ale już w Polsce był. Tutaj modyfikacja stylu przez Piwne Podziemie polega na tym, że ich DRA leżakowane jest z cedrzykiem wonnym.
Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2014-11-12, 17:03.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
A czemu Spanish? Poleciała bycza żółć?
Spanish cedar - cedrzyk wonny. Takie drzewo z Karaibów o korzennym zapachu, z którego robi się pudełka na cygara. Zamiast wiórków dębowych, które dają waniliowe aromaty w piwie zastosowali patyczki z cedrzyka wonnego, który ma wnieść m.in. aromaty grejpfruta, pieprzu, goździków.
To już jest przerost formy nad treścią. Jak tak dalej pójdzie to będą niedługo robić piwa z włosami łonowymi cyganek
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...
Najwyższy czas by zapowiedzieć nową książkę pt. "Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952" - a w zasadzie dwie książki, bo całe opracowanie będzie składać się z dwóch tomów, które ukażą się odrębnie. Na początek... tom II, czyli katalog. Tom I (synteza)...
Comment