Nowe browary rzemieślnicze w Polsce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19255

    Jeśli nie ma definicji (jako takiej) terminu to stosuje się interpretację słownikową. I o ile słowo "rzemieślniczy" da się przypisać niektórym inicjatywom kontraktowym o tyle słowo "browar", czyli zakład w którym warzy się (produkuje) piwo - już niekoniecznie. Chyba, że produkcja polega na konfekcjonowaniu. Natomiast jeśli tylko produkuje się "otoczkę" potrzebną do zwiększenia sprzedaży to żaden to browar.

    Prawodawca rzemieślnikiem określa osobę fizyczną, który we własnym imieniu i na własny rachunek, z udziałem pracy własnej, wykonuje działalność gospodarczą, na podstawie dowodu kwalifikacji zawodowych.
    zatem nie, odpowiadając na twoje pytanie.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
    Przecież te kwestie były już rozważane wielokrotnie.
    To zapodaj konkluzję!
    Last edited by e-prezes; 2019-05-03, 09:48.

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4449

      Konkluzją jest to to, że browar rzemieślniczy jest browarem stacjonarnym, małym lub co najwyżej średnim (jeśli idzie o wielkość produkcji), niekorzystającym z HGB i stawiającym na jakość.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19255

        A jaki to jest "mały lub co najwyżej średni"? No i Żywiec czy Łomża też stawia na jakość.
        Last edited by e-prezes; 2019-05-03, 09:56.

        Comment

        • Prusak
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 4449

          Każdy pewnie obstawiałby inaczej: od 20 000 do 50 000 hl. Argument z Żywcem i Łomżą wymownie zmilczę.
          Last edited by Prusak; 2019-05-03, 09:59.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19255

            Zatem zdefiniuj słowo JAKOŚĆ, bo widać też każdy widzi inaczej. Mają wdrożone ISO 9001
            Last edited by e-prezes; 2019-05-03, 10:05.

            Comment

            • Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4449

              A co to: egzamin? Zaczyna mi to przypomnać chęć do tego, by zdefiniować słowa "piękno", "smak" etc. Tak jak architekt może zdefiniować dobry budynek biorąc pod uwagę poroporcje jego bryły, zastosowanie odpowiednich materiałów etc, tak też jest z piwem. Jakościowo dobre piwo, to piwo pozbawione wad, zgodne z deklarowanym stylem, etc.
              W sumie rozmyć można wszystko i zrezygnować z definiowania czegokolwiek.

              Comment

              • Maciass
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2009.03
                • 172

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
                A co to: egzamin? Zaczyna mi to przypomnać chęć do tego, by zdefiniować słowa "piękno", "smak" etc. Tak jak architekt może zdefiniować dobry budynek biorąc pod uwagę poroporcje jego bryły, zastosowanie odpowiednich materiałów etc, tak też jest z piwem. Jakościowo dobre piwo, to piwo pozbawione wad, zgodne z deklarowanym stylem, etc.
                W sumie rozmyć można wszystko i zrezygnować z definiowania czegokolwiek.
                Jakość to też powtarzalność a ten element wyklucza przypisanie jakości do większości piw innych niż koncernowe...

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19255

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
                  Konkluzją jest to to, że browar rzemieślniczy jest browarem stacjonarnym, małym lub co najwyżej średnim (jeśli idzie o wielkość produkcji), niekorzystającym z HGB i stawiającym na jakość.
                  Zdefiniowałeś, więc próbuję rozszyfrować każdą ze składowych. No i odpowiedzieć czy Fortuna jest browarem rzemieślniczym czy nie?!

                  Comment

                  • Maciass
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.03
                    • 172

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                    Zdefiniowałeś, więc próbuję rozszyfrować każdą ze składowych. No i odpowiedzieć czy Fortuna jest browarem rzemieślniczym czy nie?!
                    Jeśli browar rzemieślniczy jest do 50 tyś HL, to już wiem, że Fortuna odpada z dywagacji.

                    Comment

                    • Prusak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 4449

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciass
                      Jakość to też powtarzalność a ten element wyklucza przypisanie jakości do większości piw innych niż koncernowe...
                      Tylko że do piw koncernowych nie da się przypisać jakości, bo powtarzalne mogą być ohydne, bezsmakowe siki, a to zdecydowana większość ich produkcji.
                      Z kolei nie można wykluczyć powtarzalności w przypadku rzemieślników, taką powtarzalnością wykazuje się np wiele czeskich browarów.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19255

                        (...) browar rzemieślniczy jest browarem stacjonarnym, małym lub co najwyżej średnim (jeśli idzie o wielkość produkcji; do 50 000 hl), niekorzystającym z HGB i (warzący) jakościowo dobre piwo, (czyli) piwo pozbawione wad, zgodne z deklarowanym stylem (...)
                        ja dodałbym jeszcze coś co wyklucza casus BRJ, czyli samodzielności podmiotu.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19255

                          My tu pitu-pitu, a tu już zdefiniowali browar rzemieślniczy https://www.facebook.com/PolskieStow...emieslniczych/

                          DEFINICJA:
                          BROWAR RZEMIEŚLNICZY to podmiot produkujący lub zlecający produkcję piwa,
                          który jednocześnie:
                          JAKOŚĆ PRODUKTU stawia na pierwszym miejscu
                          W procesie produkcji piwa używane są przede wszystkim tradycyjne surowce piwowarskie: woda, słód, drożdże, chmiel oraz najlepsza i najbardziej aktualna piwowarska wiedza.
                          jest znany z LUDZI tworzących piwa,
                          Piwowar lub osoba odpowiedzialna za produkcję są znane z imienia i nazwiska i są osiągalni dla klienta końcowego. Zazwyczaj te same osoby reprezentują browar na zewnątrz.
                          jest INNOWACYJNY
                          Poprzez ustawiczną pracę nad rozwijaniem receptur i technologii produkcji przyczynia się do rozwoju wiedzy piwowarskiej. Browar dba o merytoryczne doskonalenie i samodoskonalenie swojej załogi.
                          jest NIEZALEŻNY
                          Nie jest powiązany osobowo (ta sama osoba zasiadająca we władzach podmiotu) lub kapitałowo z innym podmiotem produkującym (napoje alkoholowe) piwo, niebędącym browarem rzemieślniczym.

                          Comment

                          • becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                            W procesie produkcji piwa używane są przede wszystkim tradycyjne surowce piwowarskie: woda, słód, drożdże, chmiel [/url]
                            Czyli browary dodające do piwa owoców, warzyw, przypraw, miodzików i dziesiątek jak nie setek innych cudaków nie mogą być nazywane rzemieślniczymi.
                            Wiem, wiem, napisano "przede wszystkim" zamiast "tylko" ale dla mnie to i tak już coś znaczy.
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment

                            • Pancernik
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9787

                              Definicja co najmniej dziwna.
                              Mogę sobie wyobrazić browar rzemieślniczy, który od lat "tłucze" piwa wg tradycyjnych sprawdzonych receptur, np. kanoniczne "dolniaki": pils, lager, koźlak i porter.
                              Nie dodaje wyje...nich owoców, warzyw, ziół ani chmieli z Antraktydy i Marsa...
                              Od lat jest w rękach tej samej rodziny, a piwowara zna większość okolicznych piwoszy z imienia i nazwiska.
                              A, ważne - piwowar NIE MUSI mieć brody, tatuaży i pić/jeść w wełnianej czapce lub bejsbolówce.
                              Pojedźcie do Niemiec i się trochę rozejrzyjcie po frankońskich i bawarskich miasteczkach... .

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19255

                                A jak miało wyjść jak definiują się sami i jedynym kryterium było, aby koncerny się nie załapały A nie mogli określić wielkości, bo wyszłoby że Pinta ma za duże moce

                                Comment

                                Przetwarzanie...