Przechowywanie piwa na leżąco

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chmielnicki
    Porucznik Browarny Tester
    • 2012.07
    • 324

    Przechowywanie piwa na leżąco

    Mam taką wątpliwość. Czy piwo przechowywane w lodówce może leżeć (na takiej specjalnie wyprofilowanej półeczce-stelażu na butelki) czy musi stać? Do tej pory stawiałem piwo w drzwiach lodówki, ale kusi mnie, żeby z braku miejsca położyć piwo na półce wyżej. Czy pozycja, w jakiej przechowuje się piwo w lodówce (mówię o kilku dniach - powiedzmy do dwóch tygodni, a nie całymi miesiącami) ma jakiś wpływ na jego smak i właściwości? Mam oczywiście na myśli "prawdziwe" piwa (niszowe, regionalne, niepasteryzowane, itp.), nie koncernowe.
    Last edited by Chmielnicki; 2012-08-31, 15:58.
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #2
    Jeśli piwo jest prawdziwie "prawdziwe" czyli refermentowane, z osadem drożdżowym, to nie ma bata - musi stać. Ale takich piw nie warzy żaden polski browar. Jeśli nie ma osadu, to spokojnie może leżeć.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • Avrukk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.05
      • 23

      #3
      Trzymałem 2 butelki Pszeniczniaka w szafce w pozycji leżącej przez jakieś 2 tygodnie i wytrącił mi się osad na bocznej ściance. Wystarczyło kilka minut bardzo porządnego wstrząsania, wsadziłem do lodówki by piwko się schłodziło i uspokoiło i było idealne do picia. Większość piw może tak spokojnie leżeć, jeśli chcesz je tylko schłodzić, a nie trzymać to możesz bez problemu wsadzić tam każde
      Last edited by Avrukk; 2012-08-31, 16:22.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Avrukk Wyświetlenie odpowiedzi
        Trzymałem 2 butelki Pszeniczniaka w szafce w pozycji leżącej przez jakieś 2 tygodnie i wytrącił mi się osad na bocznej ściance. Wystarczyło kilka minut bardzo porządnego wstrząsania, wsadziłem do lodówki by piwko się schłodziło i uspokoiło i było idealne do picia. Większość piw może tak spokojnie leżeć, jeśli chcesz je tylko schłodzić, a nie trzymać to możesz bez problemu wsadzić tam każde
        A w czym przeszkadzał osad na ściankach przy pszenicy?Uspokoiło czyli wyklarowało?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Avrukk
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.05
          • 23

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          A w czym przeszkadzał osad na ściankach przy pszenicy?Uspokoiło czyli wyklarowało?
          Właściwie w niczym mi nie przeszkadzał, ale osad na bocznej ściance nie wyglądał zbyt ładnie Uspokoiło czyli stało w lodówce tak długo aż osad zaczął osiadać na dnie, nie pamiętam ile to trwało, ale nie piłem go zaraz po schłodzeniu. W temacie jednak nie chodzi o to jak serwować piwo pszeniczne, a o to czy piwo może leżeć, więc myślę, że udało mi się to pokazać.

          Comment

          • qlpin
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.09
            • 105

            #6
            z moich doświadczeń:

            piwo może leżeć, ale wszelkiego rodzaju wynalazki, preferencyjnie pszeniczne lub z jakimkolwiek osadem wyjmujemy z lodówki dajemy się trochę ogrzać i przekręcamy butelkę 2-3 razy do góry dnem powoli!

            dzięki temu powstanie lepsza, trwalsza piana + do pokalu/ kufla będą mogły trafić drożdże (mniam!)

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12561

              #7
              Ja przechowuję swoje piwa w pozycji siedzącej, najlepiej po turecku, lepiej wiąże osad.
              No i nie stawiam ich w drzwiach lodówki, od przeciągów się nie pieni pomimo kręcenia dnem do góy

              Comment

              Przetwarzanie...
              X