Mam taką wątpliwość. Czy piwo przechowywane w lodówce może leżeć (na takiej specjalnie wyprofilowanej półeczce-stelażu na butelki) czy musi stać? Do tej pory stawiałem piwo w drzwiach lodówki, ale kusi mnie, żeby z braku miejsca położyć piwo na półce wyżej. Czy pozycja, w jakiej przechowuje się piwo w lodówce (mówię o kilku dniach - powiedzmy do dwóch tygodni, a nie całymi miesiącami) ma jakiś wpływ na jego smak i właściwości? Mam oczywiście na myśli "prawdziwe" piwa (niszowe, regionalne, niepasteryzowane, itp.), nie koncernowe.
Przechowywanie piwa na leżąco
Collapse
X
-
Trzymałem 2 butelki Pszeniczniaka w szafce w pozycji leżącej przez jakieś 2 tygodnie i wytrącił mi się osad na bocznej ściance. Wystarczyło kilka minut bardzo porządnego wstrząsania, wsadziłem do lodówki by piwko się schłodziło i uspokoiło i było idealne do picia. Większość piw może tak spokojnie leżeć, jeśli chcesz je tylko schłodzić, a nie trzymać to możesz bez problemu wsadzić tam każdeLast edited by Avrukk; 2012-08-31, 16:22.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Avrukk Wyświetlenie odpowiedziTrzymałem 2 butelki Pszeniczniaka w szafce w pozycji leżącej przez jakieś 2 tygodnie i wytrącił mi się osad na bocznej ściance. Wystarczyło kilka minut bardzo porządnego wstrząsania, wsadziłem do lodówki by piwko się schłodziło i uspokoiło i było idealne do picia. Większość piw może tak spokojnie leżeć, jeśli chcesz je tylko schłodzić, a nie trzymać to możesz bez problemu wsadzić tam każdeMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziA w czym przeszkadzał osad na ściankach przy pszenicy?Uspokoiło czyli wyklarowało?
Comment
-
-
z moich doświadczeń:
piwo może leżeć, ale wszelkiego rodzaju wynalazki, preferencyjnie pszeniczne lub z jakimkolwiek osadem wyjmujemy z lodówki dajemy się trochę ogrzać i przekręcamy butelkę 2-3 razy do góry dnem powoli!
dzięki temu powstanie lepsza, trwalsza piana + do pokalu/ kufla będą mogły trafić drożdże (mniam!)
Comment
-
Comment