Otwieram nowy wątek, ponieważ brakowało mi jednego miejsca, w którym umieszczano by linki do ciekawych (lub mniej ciekawych) artykułów o historii piwowarstwa. Mamy w bibliotece zakładkę - wydawnictwa o tematyce piwnej - ale tu raczej omawia się pojedyncze książki (niekoniecznie możliwe do ściągnięcia), a nie artykuły. Od czasu do czasu udawało mi się "wyłowić" jakiś ciekawy link ze śledzonego wątku, najczęściej przypadkowo. Niech więc te informacje trafią w jedno miejsce. Link należałoby poprzedzić opisem (wrzucam przykładowo):
E. Łużyniecka, Architecture of medieval breweries in Cistercian abbeys, Czasopismo techniczne, 1, 2019, s. 23-34.
Profesor Łużyniecka jest wybitną znawczynią architektury cysterskiej, o uznanym autorytecie. Nie mam większych zastrzeżeń do artykułu, poza kilkoma uwagami o piwowarstwie średniowiecznym. Niestety, skonstruowanych z obiegowych, najczęściej nieprawdziwych opinii. Cóż, w tej kwestii pani profesor powinna była się z kimś skonsultować...
E. Łużyniecka, Architecture of medieval breweries in Cistercian abbeys, Czasopismo techniczne, 1, 2019, s. 23-34.
Profesor Łużyniecka jest wybitną znawczynią architektury cysterskiej, o uznanym autorytecie. Nie mam większych zastrzeżeń do artykułu, poza kilkoma uwagami o piwowarstwie średniowiecznym. Niestety, skonstruowanych z obiegowych, najczęściej nieprawdziwych opinii. Cóż, w tej kwestii pani profesor powinna była się z kimś skonsultować...
Comment